Методи та сервіси тестування дизайн гіпотез

Діана Калінушкіна, UX/UI дизайнерка в компанії Revend Group, на нещодавній презентації розповіла про методи та сервіси тестування дизайн гіпотез. У цій статті ми хочемо поділитися з вами ключовими висновками і знаннями, які ми отримали в процесі презентації.

Що таке тестування

Це дослідження того, наскільки легко зручно, та інтуїтивно цільова аудиторія може використовувати продукт, систему чи сервіс.

Дизайнерка Revend Group, Діана Кулішкина, також підкреслила, що головною метою тестування є виявлення проблем та труднощів до початку використання продукту користувачами, щоб уникнути можливих випадків, з якими може стикнутися потенційний користувач, оскільки це впливає на успіх продукту і його розвиток в майбутньому.

Значення юзабіліті-тестування

  • Підвищення зручності та ефективності використання продукту
  • Зниження кількості відмов та підвищення конверсії
  • Підвищення задоволеності користувачів

Етапи тестування

  1. Мета дослідження
(що ти хочеш дізнатися і навіщо)
  2. Створення сценаріїв
  3. Формування гіпотез
  4. Визначення виду тестування

Давайте детальніше розглянемо різновиди тестування і зрозуміємо їх сутність

Методи тестування: 

Загалом існує близько 20 методів UX-досліджень, які поділяються на кілька категорій. Так, за предметом дослідження розрізняють :

  • Якісні
  • Кількісні

За форматом участі:

  • Модеровані
  • Немодеровані

Польові дослідження

Дослідження проводяться 
в “польових умовах”, тобто 
в середовищі, в якому ваш цифровий продукт будуть безпосередньо використовувати.

Цей метод як і наступні мають як свої плюси так и мінуси, тож давайте їх розглянемо 

Плюси: отримання інформації “з перших вуст”; виявлення проблем, про які неможливо дізнатися за проведенням досліджень у лабораторних умовах.

Мінуси: вартість проведення дослідження може бути високою, а також існує ризик отримати суб’єктивну думку.

Фокус-групи

Фокус-групи складаються з невеликої кількості респондентів (зазвичай менше десяти), а саме опитування проходить у неформальній обстановці. Такий метод використовують для збору інформації про користувачів, їхні проблемні точки, уподобання та спосіб взаємодії із продуктом.

Плюси: відносно швидкий збір даних за рахунок опитування кількох респондентів одночасно за короткий проміжок часу.

Мінуси: за рахунок того, що обговорення у фокус-групах може бути спонтанним та неструктурованим, іноді буває важко проаналізувати кінцеві результати.

A/B тестування

A/B-тестування є поширеним і дієвим методом дослідження поведінки користувачів. Суть дослідження полягає в тому, що ви пропонуєте учасникам кілька версій вашого продукту. Відмінності можуть полягати у загальному макеті, дизайнерських рішеннях, ієрархічній структурі тощо.

Плюси: допомагає швидко врегулювати суперечки щодо дизайну або внести зміни у вже наявний продукт. Тестування A/B допомагає зрозуміти, який інтерфейс буде більш ефективним та корисним для потенційних споживачів.

Мінуси: щоб отримати статистично значущі результати, необхідно залучити якомога більше кількість респондентів. З огляду на це, витрати на проведення дослідження можуть бути досить високими для невеликих компаній.

Сервіси: Freshmarketer, VWO, Optimizely

Юзабіліті тестування 

Цей метод передбачає проведення серії тестів невеликою групою користувачів. Можуть бути модерованими (є модератор, який керує процесом тестування) та немодерованим (присутня лише група учасників, яка індивідуально виконує серію завдань)

Аналіз за допомогою теплових карт

Теплові карти – це аналітичний інструмент для вимірювання ефективності вашого веб-сайту, який дозволяє відстежувати кількість відвідувачів кожної сторінки, ефективність дизайнерських елементів, CTA тощо.

Плюси: Результати досліджень за тепловими картами допоможуть виявити причини низьких конверсій, дослідити інформативність та якість контенту, визначити ефективність динамічних елементів, спливаючих вікон, кнопок заклику до дії.

Мінуси: Якщо ви ніколи не використовувати метод теплових карт, то на початках він може здатися складним для інтерпретації та впровадження.

Сервіси: Hotjar, ClickTale, Crazy Egg, Microsoft Clarity

Також Діана зробила корисну підбірку найбільш популярних платформ для тестування: 

  1. Maze
  2. User Testing
  3. SurveyMonkey 
  4. Attention Insight
  5. Uxtweak
  6. Google Forms

Платформа Maze

Масштабує статистику клієнтів за допомогою досліджень на основі штучного інтелекту, від модерованих до немодерованих досліджень, щоб ви могли швидше створювати потрібні продукти. 

Дає можливість міксувати якісні та кількісні питання

Розсилати тест своїм користувачам або закупити на платформі

Платформа Uxtweak

Потужні дослідницькі інструменти для покращення зручності використання ваших цифрових продуктів, від прототипів до виробництва. Платформа допомогає зробити веб-сайт з легкою навігацією та легким пошуком. 

User Testing

Це сучасна та прогресивна методика перевірки веб-продуктів, що дозволяє отримувати реальні дані щодо мінімальної життєздатності продукту, його функцій чи прототипу з боку справжніх користувачів. Перевіряємо UX гіпотези власного продукту чи конкурентів.

Сервіс Attention Insight

Аналітика дизайну на основі AI



Створюйте теплову карту уваги безпосередньо там, де ви знаходитесь, і дізнайтеся про способи оптимізації веб-сайту!



Аналітика дизайну на основі штучного інтелекту дозволяє побачити веб-сайти очима користувачів. Дізнайтеся, як користувачі взаємодіють із дизайном, покращуйте взаємодію з користувачем, порівнюйте його з конкурентами та приймайте рішення на основі даних

Підсумок 

Всі ці методики заслуговують на увагу. Залежно від потреб компанії, можна вибрати метод тестування, який не лише прискорить і полегшить реалізацію проекту, але й вплине на репутацію компанії і заощадять кошти у майбутньому. Таким чином, це дійсно важливо, особливо у сучасному бізнес-середовищі.

Сподіваємось, що наша презентація зацікавила вас та допомогла краще зрозуміти важливість тестування дизайн гіпотез та за допомогою яких сервісів чи методів

Якщо у вас виникли подальші питання або вам потрібна консультація, не соромтеся звертатися до нас.

Ми прагнемо бути не лише джерелом інформації, але й вашим надійним партнером у світі дизайну та технологій. Наша команда готова допомогти вам в реалізації ваших ідей, розвивати ваші проєкти та досягати великих успіхів разом.

Дякуємо за увагу, і до нових зустрічей!

Сайт

Instagram

Linkedin

391