Міфи про вивчення англійської, в які треба перестати вірити просто зараз

З року в рік тисячі, якщо не мільйони, людей у всьому світі починають чи продовжують вчити англійську мову. Багатьох із них переслідують різноманітні міфи, які відлякують від навчання або спотворюють уявлення про цей процес.

Якщо людина постійно прислухатиметься до хибних думок, то з часом зовсім зневіриться у можливості опанувати мову, розчарується у собі чи викладачу й попрощається з бажанням говорити англійською.

Аби цього не сталося Grade Education Centre спростовує найпоширеніші міфи, що стосуються вивчення англійської.

Один рівень — за кілька місяців

Такий міф дуже популярний і, звичайно, не дарма. Багатьом людям хочеться знайти легкий спосіб, щоб справитися з великою та складною справою. Можливо, у якихось ситуаціях це вдається, але, на жаль, з вивченням мови так не працює з двох причин.

  1. Для того, щоб опанувати іноземну, потрібно організовувати для себе відповідне мовне середовище певну кілька разів на тиждень. За даними Кембриджського університету, щоб "з нуля" досягнути рівня В2 на навчання треба витратити від 530 до 750 годин. Навіть якщо взяти нижчу кількість та поділити на 90 днів, то виходить, що потрібно займатися англійською понад 6 годин щодня, щоб вивчити її за три місяці. Навряд чи у дорослої людини, яка має роботу й інші обовʼязки, вийде присвячувати навчанню стільки часу. Тож ці години розподіляються упродовж значно довшого терміну.
  2. Вивчення мови — це навичка, опановування якої потребує часу. Коли людина вивчає щось нове, у неї формуються нові нейронні зв'язки. Для того, щоб інформація закріпилася, потрібно постійно повторювати вивчене й закріплювати на практиці. Інакше нейронні зв'язки руйнуються або зникають. Тож якісно опанувати один рівень мови швидко не вийде. Більш реально за кілька місяців освіжити та закріпити знання свого поточного рівня.

Навчання у групі вищого рівня ефективніше

Рівні в англійській мові — це фундамент. Не можна підійматися вище, якщо ви не освоїли попередні щаблі, адже наявні прогалини у знаннях дуже сильно гальмуватимуть вивчення мови далі.

З кожним наступним етапом, людина повторює матеріал та поглиблює свої знання. Проте якщо попередній рівень не пройдено — доведеться вчити все практично з початку, бо неможливо повторити те, чого не знаєш.

Тому потрібно пройти якісне тестування не тільки на знання лексики й граматики, а й розвитку інших навичок, та стартувати у навчанні зі свого поточного рівня.

У групі навчатися неефективно, треба займатися індивідуально

Існування такого міфу свідчить про те, що у людей був лише негативний досвід навчання у групі. Наприклад, так могло бути в школі, коли вчитель говорив по черзі з кожним учнем, а решта чекала своєї черги; або якщо він ставив запитання, на які відповідали найшвидші.

У добре організованому груповому занятті кожен студент залучений до процесу. Викладач налагоджує роботу так, щоб студенти спілкувалися між собою та закріплювали новий матеріал. Завдання викладача зробити так, аби всі працювали одночасно, а він міг контролювати процес, допомагати та виправляти за потреби.

Робота у групі ефективніша, бо ви говоритимете більше, ніж сам на сам з викладачем. А читання й розуміння мови на слух розвиваються індивідуально, тож неважливо, скільки людей при цьому навчається разом з вами.

Можна не вчити граматику, а тільки розмовну англійську (і навпаки)

Граматику потрібно вчити, щоб звучати грамотно, повною мірою виражати свою думку та повністю розуміти суть сказаного чи написаного.

Незнання граматики призводить до того, що людина закриває для себе цілий спектр сенсів. Наприклад, говорить про майбутнє тільки за допомогою дієслова will, але не вживає Present Continuous чи конструкцію to be going.

Коли ж людина добре знає граматику, але не має достатнього словникового запасу, то не зможе розгорнуто та цікаво висловити свою думку. Граматика дуже важлива, але якщо її нічим не наповнювати, то користь від неї мінімальна. 

Тож потрібно вчити й нові слова, і граматичні конструкції, бо тільки так ви маєте шанс по-справжньому та комплексно опанувати мову. 

Граматику треба вчити за табличками, а слова записувати у словничок

Коли студенти вчать граматику з таблиці — це дедуктивний метод, відповідно до якого вони спочатку дізнаються правило, а потім будують речення. Проте можна йти іншим шляхом — індуктивним. Спочатку викладач створює мовну ситуацію, дивиться, яку конструкцію використали студенти, а потім вони розбирають, як вона утворюється та коли вживається.

Таблички — це класичний варіант вивчення мови, що був дуже розповсюджений раніше. Проте є й інші шляхи вивчення граматики, які дозволяють швидше засвоювати знання.

Ведення словника з перекладом слів і транскрипцією не може гарантувати вам успіху з двох причин. По-перше, не факт, що ви правильно зрозуміли, як звучить та читається те чи інше слово. По-друге, воно може перекладатися по-різному в залежності від контексту. Якщо ви напишете лише один переклад, в майбутньому це може призвести до помилкового його використання.

Коли ви ведете словник, то маєте справу з механічним запам'ятовуванням, а вивчення лексики потребує контексту. Якщо ви побачите певну картинку чи ситуацію, то запамʼятаємо слово чи цілу фразу краще, оскільки матимете асоціацію.

Словник стане корисним, якщо потрібно вивчити конкретні поняття та терміни. Наприклад, юридичну англійську, але для загальної англійської такий метод не можна назвати ефективним. 

Сподіваємося, ми розвіяли всі найрозповсюдженіші міфи щодо вивчення англійської й відтепер ви не боятиметеся навчатися в групі та відкинете застарілі способи засвоїти матеріал. А щоб не втратити натхнення на підкорення нового рівня, обирайте свій курс у Grade просто зараз! На вас чекають професійні викладачі, цікаві та дієві техніки навчання та безплатні розмовні клуби щовихідних. Lets go! 

2420