«Міні» VS «супер»: які формати магазинів більше подобаються українцям

Мінімаркет, convenience store, магазин “біля дому” — все це різні назви одного й того самого формату невеликих магазинів у житлових кварталах. Такі торговельні точки вже кілька років поспіль набирають популярності та активно відкриваються в Україні.

За різними даними, станом на 2023 рік в Україні працюють від 18 до 22 000 магазинів формату “біля дому”, зростає їхня кількість, з’являються нові мережі. У чому секрет популярності мінімаркетів та чи здатні вони замінити класичні магазини — розповість Анна Луганська, директорка з маркетингу мережі супермаркетів VARUS.

Українці обирають своїх фаворитів

Настрої клієнтів та тенденції на ринку постійно змінюються під впливом різних чинників. Так, наприклад, за даними дослідження Nielsen, раніше українці купували продукти в середньому в трьох різних торгових мережах. Натомість зараз покупці частіше віддають перевагу одному, максимум двом супермаркетам. Регулярно купуючи товари в одному магазині, стає простіше орієнтуватись у цінах, акціях та асортименті. Ну і, звісно, похід до конкретного магазину вже стає звичкою

З огляду на це конкуренція за клієнта між мережами зростає. І тут перевагу може мати саме формат «біля дому», адже чим ближче магазин до помешкання клієнта, тим більша ймовірність, що він обере саме його. Проте на фінальний вибір впливають і інші фактори: асортимент із товарів улюблених брендів, зручна програма лояльності, широкий вибір продукції власних торгових марок, зручність користування сервісами, рівень обслуговування та багато іншого.

Мінімаркет чи супермаркет. У чому переваги?

Основна причина, якою обумовлена популярність магазинів «біля дому» — знову ж таки економія. По-перше, коштів, адже похід в найближчий маркет не вимагає витрат на пальне чи громадський транспорт. А по-друге, економія часу. Цей фактор також може бути визначальним, тому що людині з напруженим робочим графіком може не вистачати часу на поїздки у супермаркет далеко від дому. Інший приклад — батьки дітей, які вчаться дистанційно. Набагато простіше вибігти у найближчий магазин за покупками на 15 хвилин, ніж залишати малечу вдома на кілька годин.

Крамниці «біля дому» особливо популярні у маленьких населених пунктах, де невелика кількість класичних супермаркетів. Високий попит також мають мінімаркети, які розташовані в житлових комплексах або десь поряд біля них. Так мешканці ЖК можуть здійснювати покупки без необхідності виходити за межі свого будинку.

Свої переваги має цей формат і для самого ритейлера. Відкрити маленький магазин «біля домку» простіше, ніж класичний супермаркет. Легше знайти приміщення, менше вкладень в оренду та обладнання, менші терміни для ремонту та облаштування. А ще — швидше й простіше укомплектувати команду, що зараз також може бути проблематично в умовах переїзду українців в інші регіони через війну. До того ж у більшості випадків мінімаркети також мають значно вищий товарообіг на квадратний метр, ніж супермаркети і тим більше гіпермаркети.

Майбутнє ритейлу — за мінімаркетами?

Вибудовуючи прогнози, варто пам’ятати про мінливість клієнтських настроїв. Так, минулого року українці купували переважно товари першої необхідності та робили ставку на економію. За статистикою Deloitte, 33% споживачів почали менше витрачати на продукти, в інших категоріях цей показник доходив до 86%. Зменшилась середня кількість продуктів у чеку, українці почали робити менше спонтанних покупок та проводити менше часу у магазинах.

Вже у 2023 році ситуація змінилась: влітку індекс споживчих настроїв збільшився на 7 пунктів. Українці стали більш впевненими у своїх статках та оцінках майбутнього. Повернулась цікавість до різноманіття товарів, купівлі делікатесів, великого асортименту. Мінімаркети здебільшого не здатні задовольнити такий попит через обмежені площі, тому потреба у великих супермаркетах не зникла і не зменшилась суттєво.

Тож говорити про те, що у майбутньому слід робити ставку тільки на формат «міні» чи «супер» — однозначно не варто. Найбільш оптимальний підхід — комбінувати різні формати. Наприклад, мережа VARUS на сьогодні налічує 104 супермаркети, з них 5 — у форматі To Go. До кінця року заплановано відкриття ще 3 класичних супермаркетів, а наступного року мережа поповнюватиметься і новими магазинами «біля дому».

Ситуація буде постійно змінюватись, і ритейлерам слід бути гнучкими та чутливими до потреб споживачів. Відкриття магазинів різних форматів, оптимізація процесів, підвищення рівня сервісу та технологічні рішення для покращення клієнтського досвіду — такий підхід ми для себе обрали у VARUS і вважаємо його найбільш доцільним для ефективної роботи у майбутньому.

880