Мультиканальність: комплексний підхід в інтернет-маркетингу

А можна запустити не комплексний інтернет-маркетинг, а лише таргет? Почнемо продавати, а тоді вже підключимо SMM, сайт чи TikTok? До моєї команди Marketing Office з подібними запитами звертаються частенько.

Хотілося б просто взяти, запустити таргетовану чи Google рекламу, отримати 100 500 продажів. Але з досвіду: дати крутий результат з ОДНОГО інструмента дуже складно.

Необхідний тренд зараз — мультиканальність

У діджитал маркетингу треба поєднувати різні канали комунікації, щоб збільшити кількість точок дотику з клієнтами. Чим більше разів на день людина про вас згадує, тим більша імовірність продати.


Коли маркетологи кажуть, що один інструмент не працює, а треба комплекс, то вони хочуть витягти гроші?

Коли погоджуємося запускати виключно таргет, є ризик себе дискредитувати. Бо таргетована реклама не так добре працює без маркетингової стратегії, стабільного SMM, обробки лідів. Маркетинг — це одна екосистема, а не окремі розірвані шматочки. Саме тому для своїх клієнтів я обрала концепцію відділу маркетингу.

Коли клієнти починають працювати з агенціями, то дуже часто для них це:

  • Ризик, коли роблять ставку на таргет/рекламу/TikTok, і можна втратити гроші.
  • Або надія у відчаї, коли бюджету небагато й треба рятувати бізнес.

Але діджитал маркетинг змінити за день неможливо, як і підвищити впізнаваність за мінімальний бюджет і час.

На прикладі таргетованої реклами

Здається, що таргет — чарівне заклинання і клієнт приймає рішення так:

- Побачив оголошення.
- Купив.

Як «Прийшов. Побачив. Переміг».

Насправді шлях клієнта до покупки — це багато точок дотику, від 6 до 20:

Багатоканальність спрацьовує на користь бренду. Коли людина перейшла на сайт, потім побачила Reels, не підписалася, потім в гуглі висвітилися новини на сайті, тоді увечері наздогнав ремаркетинг, потім перейшла в соцмережі, побачила рекламу. Потім 3 дні переглядала історії, потім ще раз побачила таргетовану рекламу і нарешті написала в дірект.

Шлях складний, тому якщо ми б'ємо з одної точки, то ми себе дуже обмежуємо. Треба поступово запускати різні маркетингові інструменти й тестувати зв’язки.

Чим більше точок контакту, тим швидше людина прийме рішення. Про вас не мають забувати. Бо чи буде побудована довіра за 1 точку контакту з невідомим брендом у таргеті?

Навіть двох показів таргетованої реклами для ноунейм бренду може бути мало. Хіба що для недорогого, зрозумілого й простого продукту. Скажімо, коли продаєте лампочки, чохли на телефон, кросівки.

Коли продукт складніший, коштує 20 000 грн чи 100 000 грн, це сфера B2B, то це вже не імпульсивна покупка. Дуже складно за 2 точки контакту зробити продаж курсу тривалістю пів року, замовлення ремонту під ключ або тих же послуг з маркетингу. Крім вашої реклами, показується реклама конкурентів і триває боротьба за увагу.

Як будувати зв'язки для каналів комунікації в маркетингу?
Приклад:

Маркетингові інструменти працюють разом і підсилюють один одного.

Якщо працює таргет, то обов'язково має бути стабільний контент на сторінці в інстаграмі.

Якщо в медичній ніші люди шукають послуги в гуглі, то треба робити зв’язку сайт + гугл реклама.

Здається, де логіка? Сайт робити дуже дорого, а інсту запустити можна за день. Однак, якщо більшість клієнтів купує саме на сайтах конкурентів, то як інстаграм не розвивай, частину покупців з гугла будете втрачати.

Чим більше точок контакту, тим швидше людина прийме рішення.

Коли маркетолог працює з кількома інструментами маркетингу, ви платите йому до 30% менше. І це можуть бути різні поєднання і тести для спільної цілі: продажів. Тож працювати з більшою кількістю напрямків вигідно вам)

У Marketing Office «топимо» за маркетолога в кожному проекті. Бо один інструмент, один спеціаліст з курсів, TikTok чи відеомонтажер закоханий у свою галузь, а маркетолог — у ваш бізнес.

Поради з впровадження мультиканальності

1. Обирайте майданчики діджитал маркетингу, на яких купує основна маса клієнтів, а не які легше запустити.

Якщо люди купують в Google, слід запустити і розвивати сайт, а не просто зробити сторінку в інстаграмі й чекати манну небесну.

2. Не розпорошуйтеся на 100 маркетинг інструментів.

Коли бренд є всюди, але сторінки ніхто не веде, довіру це не допоможе побудувати. Зосередьтеся на основних напрямках і поступово нарощуйте потужності.

Кожен спеціаліст переконує, що САМЕ його інструмент буде крутішим. Звідси — міфи «усім кров з носа треба TikTok», «вам точно треба красивий сайт з анімаціями і мінімум тексту на ньому, це ж фе», «бігом біжіть набирать аудиторію з Reels, навіть, якщо у вас основний канал YouTube».

Рятівником для бізнесу насправді може стати тільки маркетингова стратегія:

  • Коли розумієте аудиторію, позицію на ринку.
  • Підбираєте інструменти діджитал маркетингу, які будуть для бізнесу найефективніші.
  • Коли маєте пріоритет і план, що й коли запускати.
  • Є план інвестицій у маркетинг і рішення приймаються на основі цифр.

Який ефект отримує бренд через представлення на багатьох каналах діджитал маркетингу?

Це круто впливає на бренд, бо потенційний клієнт чи користувач послуг не забуває про вас ні на день і може купити товар/послугу зручним способом. Приклади у цій статті — з реального досвіду роботи маркетингового об’єднання.

Зараз ринок працює так, що і бізнесам, і особистим брендам треба «захоплювати» нові платформи й не робити ставку на 1 інструмент маркетингу. Боротися за увагу складніше, але можливо навіть для маленьких бізнесів і початківців. Більше порад і обговорення — в моєму інстаграмі та на відкритому каналі об’єднання.

421