Навички, якими повинні володіти SMM-спеціалісти у 2023 році

У 2023 році соціальні медіа стали неодмінною складовою бізнес-стратегії для багатьох компаній. Важко уявити бренд, у якого немає профілю в Instagram, та й TikTok більшість опановують надзвичайно швидкими темпами. Щоб впевнено конкурувати на цьому ринку, SMM-спеціалістам потрібно постійно здобувати нові знання, поглиблювати вже набуті та мислити глобально. 

Розповідаю з власного багаторічного досвіду, якими навичками повинні володіти SMM-спеціалісти у 2023 році, щоб мати попит на ринку праці та втілювати ефективні стратегії.

Стратегічне планування 

Чітка стратегія — запорука успіху в соціальних медіа. SMM-спеціаліст повинен мати глибоке розуміння цілей компанії та аудиторії, вміти розробляти ефективні плани маркетингу, але при цьому бути адаптивним та підлаштовуватися під ситуатив. SMM-стратегія повинна бути інтегрована в загальну маркетингову стратегію компанії, щоб всі відділи рухались в одному напрямку та були синхронізовані. 

У 2023 році важливо зосередитися ще й на індивідуальному підході до кожної соціальної мережі: в Instagram робити короткі відео та створювати вірусний контент, в TikTok збирати навколо бренду лояльну аудиторію та не забувати про регулярність постингу.


Робота з відео

У 2023 році майже кожна соцмережа робить ставку на відеоконтент, а в найближчі роки його частка буде лише збільшуватись. Їхня популярність легко пояснюється цифрами. Дослідження компанії Brightcove показує, що відео отримують на 1200% більше поширень, ніж публікації з текстом та картинками. 

SMM-менеджер, який не хоче відставати від часу, обов'язково повинен вміти створювати відео від початково етапу — вигадування ідеї та написання сценарію — аж до монтажу. Якщо базових знань немає, можна піти на практичний курс і швидко здобути потрібні навички або вдосконалюватися одразу на практиці, починаючи з простих роликів. 

Аналітика та моніторинг

Недостатньо постити гарні картинки чи писати чіпкі тексти, у сучасному SMM важливу роль грає аналітика даних. Без неї приємний оку візуал не знайде свою аудиторію та не окупиться. SMM-спеціаліст повинен вміти вимірювати та аналізувати результати своєї роботи, використовуючи ключові показники ефективності (KPI). Є чимало інструментів та додатків, які допоможуть збирати, сортувати та аналізувати інформацію. В залежності від отриманих результатів можна змінювати стратегію, якщо попередні методи не дали результатів або мінімально змінили статистику.  


Інфлюенс-маркетинг

Інфлюенс-маркетинг — суміжний напрямок до SMM, але якщо спеціаліст планує розвиватися та не стояти на місці, варто розвиватися і в цій сфері. Інфлюенсери з кожним роком стають все більш впливовими в рекламному плані, але змінюються правила гри. Зараз блогер з аудиторією 5-10 тисяч може бути цікавіший рекламодавцям, ніж блогери з сотнями тисяч підписників. А все тому, що аудиторія має до них більшу довіру. 

У ногу з часом

SMM-спеціалісту варто бути в курсі останніх технологічних тенденцій у соціальних медіа. Потрібно вміти працювати з новими та інструментами соціальних платформ: AR-фільтрами, чат-ботами, постійно слідкувати за зміною алгоритмів та функціями, які платформи періодично запроваджують. Сюди ж можна віднести й штучний інтелект, завдяки якому можна економити власний час. Але варто розуміти, що ШІ — це не замінник живої людини, а лише помічник. 


Вміння працювати з різними аудиторіями

Кожна соцмережа специфічна не лише через різні технічні особливості, а й через аудиторію. Десь потрібно спілкуватися з поколінням зумерів, десь з міленіалами, а іноді адаптувати контент для старшого покоління. В одній соцмережі меми та щось нестандартне аудиторія сприйме класно, в іншій знадобиться шукати більш серйозний підхід. 

Розуміння особливостей різних аудиторій допоможе значно підвищити ефективність SMM-стратегії та принесе лояльність аудиторії. 


Кризовий менеджмент

Непередбачувані ситуації, хейт з боку аудиторії, атака негативними коментарями, цілеспрямований наплив ботів — SMM-ники нерідко стикаються зі стресовими ситуаціями. Особливість цієї сфери в тому, що потрібно вирішувати все швидко та максимально безболісно для компанії чи клієнта. 

Потрібно чітко прорахувати можливі ризики та брати на себе відповідальність. Вміння встановлювати позитивний імідж в негативних ситуаціях та вирішувати конфлікти — невіддільна частина професійної компетентності SMM-спеціаліста. 

Сучасний та успішний SMM-ник повинен бути багатофункціональним і рухатись у ногу з часом, щоб конкурувати з іншими гравцями на ринку та отримувати цікаві пропозиції від роботодавців із хорошим гонораром. 

2505