Огляд процесу отримання гранту від Українсього Фонду Стартапів

Процес отримання гранту від Українського Фонду Стартапів можна умовно розділити на 5 етапів:

  • подача заявки,
  • перевірка стартапу на відповідність умовам програми та оцінка заявки експертами,
  • пітчинг та його оцінка конкурсною комісією,
  • підписання грантової угоди,
  • отримання гранту та звітування за ним.

Розгляньмо всі ці етапи докладніше!

Подача заявки

Що відбувається на цьому етапі

На цьому етапі вам треба буде зрозуміти, який саме грант ви хочете отримати — pre-seed або seed. Вимоги для стартапів на різних стадіях відрізняються: для pre-seed вони менш суворі.

Анкету та супутні документи до неї потрібно буде завантажити на онлайн-портал Фонду. До речі, вся комунікація з Фондом також буде відбуватися через портал.

Тривалість періоду

Скільки часу займе цей етап — залежить тільки від вас. Якщо ви вперше подаєте заявку на грант, це може зайняти місяць і навіть більше. А досвідчені стартапи можуть все зробити за тиждень. Але ніякого сенсу поспішати немає: ми приймаємо заявки на постійній основі, так що ви можете витратити на підготовку стільки часу, скільки вам необхідно.

Перевірка стартапу

Що відбувається на цьому етапі

Після того, як ви відправляєте заявку, вона потрапляє на перевірку. Цей етап зазвичай займає від кількох тижнів до місяця. Спочатку вашу заявку перевіряють на формальну відповідність положенню про грантову програму фонду розвитку інновацій. Це технічна перевірка, і щоб пройти її, достатньо прочитати положення і виконати його вимоги.

Якщо ця перевірка пройдена успішно, проєкт потрапляє на оцінку до експертів — фахівців з тієї сфери, в якій працює стартап. Для більшої об'єктивності кожну заявку вивчають два експерти. Коли вони закінчать свою роботу, ви побачите оцінку в особистому кабінеті. Щоб пройти перевірку та отримати запрошення на пітч, потрібно набрати прохідний бал — 12 з 20.

Але якщо ваша оцінка нижче необхідної, ні в якому разі не варто опускати руки! Разом з оцінкою ви отримаєте коментарі експертів — уважно вивчіть їх. Вам стане зрозуміло, що треба врахувати й виправити — зробіть це і подавайте заявку знову. Тільки врахуйте, що за рік можна подати не більше трьох заявок від одного і того ж стартапу.

Якщо експерти схвалили ваш стартап і ви набрали прохідний бал, вам прийде запрошення на пітч. Ви побачите його в особистому кабінеті.

Тривалість періоду

Від 2 до 4 тижнів.

Пітчинг та його оцінка конкурсною комісією

Що відбувається на цьому етапі

Пітчинг відбувається на спеціальному заході, що називається «пітч-день». Пітчинг може проходити наживо або в онлайні — це залежить від поточної ситуації. У вас буде 3-5 хвилин, щоб представити стартап, і ще 10 хвилин для відповіді на питання комісії. Зазвичай в одному дні пітчу беруть участь 10 стартапів. Всі пітчі ми записуємо на відео, і ви можете подивитися їх на нашому YouTube-каналі. Дуже рекомендуємо це зробити, щоб розуміти, як все проходить і які запитання вам можуть ставити.

За виступ на пітчі вам знову поставлять оцінку. Максимально можна набрати 25 балів, але прохідний бал нижче: для стадії pre-seed — 12 балів, для seed — 15. Якщо у вас не вийде з першого разу пройти цей етап, це не означає, що треба опускати руки. Врахуйте помилки і зробіть ще спробу — наступного разу ви обов’язково виступите краще.

Ну а якщо ваш пітч був успішним, значить, прийшов час готувати документи на отримання гранту.

Тривалість періоду

Від отримання запрошення до власне дня пітчу може пройти кілька тижнів. Але розглядайте це як можливість краще підготуватися і допрацювати вашу ідею. На пітчі вас обов'язково запитають, що ви робили, поки чекали своєї черги — і добре, якщо у вас будуть результати, які можна продемонструвати.

Підписання грантової угоди

Що відбувається на цьому етапі

Перш ніж ви зможете отримати перший транш, ваш грант повинна затвердити наглядова рада Фонду. А після цього треба буде підписати грантову угоду. Для цього вам потрібно буде зібрати ряд документів. Для ТОВ їх список ви можете переглянути за цим посиланням. А список для ФОП доступний тут.

Всі ці документи потрібно буде подавати в електронному вигляді — просто завантажити їх в особистому кабінеті. Угоду ми будемо підписувати теж в онлайні, за допомогою електронного цифрового підпису.

Тривалість періоду

Щодо цих документів не хвилюйтеся і не поспішайте збирати їх заздалегідь — у вас буде для цього достатньо часу: етап підписання угоди зазвичай триває 3-6 тижнів.

Втілення проєкту, звітування

Що відбувається на цьому етапі

Перший транш гранту ви зможете отримати протягом тижня після підписання грантової угоди. Для цього потрібно буде відкрити окремий рахунок. Його не можна використовувати ні для яких інших цілей, а гроші з нього витрачати можна тільки на витрати, перелічені в кошторису.

Кількість і розмір траншів залежить від того, як ви розпланували взаємодію з Фондом ще на етапі заявки. Але майте на увазі, що за кожним траншем вам треба буде звітувати: представляти всі договори та інші документи, надавати виписки з банківського рахунку, які підтвердять, що гроші були витрачені саме на ті цілі, що заявлені в бюджеті. Також ми можемо попросити додаткову інформацію — наприклад, обґрунтування, чому були обрані ті чи інші підрядники.

Крім фінансового звіту, вам потрібно буде регулярно описувати, що відбувається в проєкті, як розвивається стартап і які у вас поточні показники.

Тривалість періоду

Значною мірою, ви самі визначаєте тривалість періоду. Але він не може тривати менше ніж три місяці.

Що далі

Ми сподіваємося, що навіть після отримання гранту наша з вами взаємодія не закінчиться. Всі проєкти, які пройшли відбір, ми підтримуємо — інформаційно, через нетворкінг, партнерські програми та професійні заходи. І навіть коли грантова програма закінчиться, ми продовжимо вболівати за вас і стежити за вашими успіхами.

До речі, якщо ваш стартап спочатку успішно пройде програму на стадії pre-seed, ми будемо раді вашому поверненню на seed-грант.

3
3578