Онлайн освіта для рекламників. Курси та сертифікації на власному досвіді.

До 2020-го року я якось не задумувався про онлайн освіту. Тоді мені вистачало офлайн аспірантури. Але з початком карантину мене потягнуло протестувати всесвіт онлайн курсів. Так я пройшов свій перший курс "Основи цифрового маркетингу" від гугла і звісно ж отримав сертифікат. На той момент я мало розумів у маркетингу, тож мені все було цікаво і я швидко продивився 40 годин лекцій.

Для кращого моніторингу розвитку даної історії, пропоную уявити безмежну стіну. На неї вішатимемо дипломи. (До речі, це могла б бути цікава соцмережа для фанатів сертифікатів)

Далі понеслося, бо я відкрив для себе prometheus. Потім EdEra, а згодом і ВУМ. Я вчив все: бізнес англійську, брендинг міст і територій, урбаністику, економіку, основи керування проєктами, конституцію, медіацію, журналістику, нативну рекламу, ментальне здоров'я, медіаграмотність та основи управління командами. Тож за кілька місяців моя уявна стіна вже була переповнена.

Результат такого безцільного навчання передбачити не важко. Я швидко вигорів та на певний час забив на нкурси.

Повернення було вже більш обдуманим. Я сконцентрувався на рекламі, містобудуванні та німецькій мові (адже я вчив її сім років у школі, а потім забув). Паралельно відкрив для себе ще кілька онлайн платформ освіти: edX та Coursera. Там розміщено величезний перелік курсів від топових і не дуже світових університетів. І майже всі матеріали можна переглянути безоплатно. Звісно, якщо вам не потрібен сертифікат. Якщо таки потрібен  — доведеться платити за «повний доступ» (або писати мотиваційний лист на отримання «фіндопомоги»). 

Перелік курсів та сертифікацій для рекламників, які я пройшов і ніби норм:

1. Art & Science of Ideas — досить цікавий курс від D&AD, який у 2022 році був безкоштовним для українців. Зараз він коштує 150 фунтів. Чи вартий він того? Не думаю. Але якщо колись знов відкриють вільний доступ, тоді рекомендую.

2. Основи цифрового маркетингу — курс гугла для початківців. Цікаво, дозволяє структурувати знання;

3. CAE Cambridge Assessment English — іспит, який підтверджує рівень володіння англійською мовою C1 або Advanced за шкалою CEFR. Там є тести і для інших рівнів. Вони платні і не дешеві, але їхня перевага у безстроковості. На жаль, зараз в Україні іспит не проводиться до завершення воєнного стану; 

Є й безкоштовні тести, як от EF SET, але там, по-перше, завищується результат (у мене був С2 замість С1), по друге  — не факт що ваш навчальний заклад або роботодавець приймуть такий сертифікат;

4. Цифрові медіа та маркетингові стратегії  — безоплатний курс на Прометеусі від University of Illinois at Urbana-Champaign. Проходжу його просто зараз. Багато цікавої інформації та реальних кейсів.

Ну порада-порадонька. Додавайте сертифікати в лінкедін. Але лише найбільш релевантні. 

Висновки.

На власному досвіді проходження 20+ курсів можу узагальнити наступне:

1. Підсвідомо стараюсь більше, і якісніше роблю домашку на курсах, за які довелось заплатити гроші;

2. Бінджвотч курсів не працює. Я бувало за тиждень проходив кілька курсів. Чи пам'ятаю я з них щось? ні;

3. Завжди робіть домашку!

4. Офлайн курси працюють краще, ніж онлайн. 

1029