Оновлення Google реклами у 2024 році та вплив на ваш бізнес

У цьому році варто очікувати значних нововведень і покращень у Google Ads, які вплинуть на рекламодавців. Google все більше переходить до автоматизації процесів, наближаючись до застосування штучного інтелекту в усіх сферах діяльності, включаючи рекламну систему.

З цієї причини рекламодавцям важливо перевірити точність даних, які подаються в Google, оскільки це впливає на ефективність рекламної кампанії. Крім того, виникають позаштатні ситуації, такі як склікування (або клікфрод), на які потрібно вміло реагувати для уникнення негативних наслідків.

Як працювали з Google рекламою 10 років тому

Google реклама почала свій шлях у спрощеному форматі, де рекламодавці могли самостійно керувати усіма аспектами рекламної кампанії. Тоді важливим було точне налаштування та аналіз даних для досягнення ефективності. 

Це займало більше часу, але дозволяло забезпечити точні налаштування всіх параметрів аби точно показувати нашу рекламу для відвідувачів сайтів. Була можливість контролю, завдяки чому злив коштів був малоймовірним.

Щоб 10 років назад злити кошти на рекламі, потрібно було неефективно її налаштувати: з широким діапазоном ключовиків, не виключити контекстно-медійну мережу тощо.

Як працює Google Ads зараз: автопілот чи ручне керування

Минулого року вибухова хвиля ШІ увірвалася й у Google. У 2024 році компанія оголосила про впровадження своєї системи штучного інтелекту Gemini, яка поступово розвиватиметься для поліпшення рекламних можливостей. Це означає, що для рекламодавців дедалі важливіше перевіряти та підтримувати точність даних, які Google отримує.

Порівняємо Google Ads з літаком, в якому є пілот, і також є автопілот. У кого більше можливостей керувати літаком, з урахуванням непередбачених обставин? Авжеж у пілота. Таким же чином це стосується і реклами. У рекламодавця більше можливостей для ефективного і прибуткового налаштування рекламної кампанії, чим у штучного інтелекту.

Як і в літаку, в рекламному кабінеті Google є свої датчики на панелі приладів - це система відстежування на сайті через Google Analytics або Google Tag , інформація з конверсій, інформація про дії користувачів на нашому сайті або на Youtube каналі, якщо він прив’язаний.

Це дані про те, як користувач взаємодіє з нашим сайтом, з рекламою, всією інфраструктурою. І ось тут виникає вагомий нюанс: якщо дані не точні та не перевірені, тоді штучний інтелект працюватиме вкрай погано. Тому зараз подбайте про те, щоб ваш Google Tag Manager й Google Analytics були нарешті налаштованими.

Google приховує дані

З кожним наступним місяцем в інтернеті все більше піклуються про персональні дані й все більше даних приховують. Наприклад, Google впроваджує Google Consent Mode V2, який змусить приховувати від рекламних систем дані про відвідування сайтів, якщо користувач прямо на це не погодився.

Тобто це фактично відрубування штучним інтелектом Google половини можливостей. А якщо до цього ми додамо те, що в нас неточне відстежування конверсій, цим ми відрізаємо і другу половину рекламних можливостей. В такій ситуації наша першорядна задача - визначити правильність даних, які надходять в рекламний кабінет.

Взаємодія з позаштатними ситуаціями

Однією з таких ситуацій - є склікування або click-fraud, шахрайські кліки. До 60% кліків на вашу рекламу - це склікування. Погана новина в тому, що Google починає тренуватися на таких позаштатних ситуаціях. Особливо, якщо мова йде про фейкові ліди або fake leads.

Фейкові ліди - це не просто склікування, а коли з вашого сайту надходять заявки на придбання товарів або послуг з вигаданими номерами, іменами тощо.

То ж що робити? Рекламодавцям, потрібно продумати, як виключити ці fake дані з Google аналітики, щоб ШІ не навчався на них.

Розуміння та оптимізація роботи з Google рекламою на новому рівні стратегічного управління може забезпечити успішні результати у вашій рекламній діяльності.

Стратегічне управління в Google рекламі

Теперішній підхід в роботі з Google вимагає стратегічного управління, розуміння принципів роботи системи та взаємодії з існуючими алгоритмами.

Рекламодавцям необхідно переключити свою увагу із залипання на статистичних даних на стратегію управління рекламою:

  • як ми охоплюємо аудиторію
  • яку думку транслюємо
  • кому показуємо оголошення
  • який заклик до дії
  • як наші оголошення повинні співпадати з нашими клієнтами
  • яким чином посадова сторінка продає продукт, яка її структура…

І все це ми можемо налаштувати завдяки аудиторії, ключовим словам тощо.

Підбиваємо підсумки

Ідеально підготовлені рекламні кампанії - це розумні стратегічні рішення та чітке обізнання функціонування рекламного кабінету та налаштувань. Для успішного ведення рекламної кампанії в Google важливо мати точні дані в системі, а також виявляти та усувати потенційні проблеми, що можуть виникнути під час рекламної діяльності.

Не забувайте, що автопілот - це зручно, але надійніше, коли ви тримаєтесь за кермо. Обираючи стратегічне управління в Google Ads, ви допомагаєте собі досягнути бажаних результатів та максимізувати вкладення в рекламу.

207