Профілактика вигорання на роботі

Поради колегам для підтримки внутрішнього балансу та ментального здоров’я

Сьогодні ми розглянемо тему емоційного вигорання. Адже найкращий метод запобігти йому — попередити його.

Українці сьогодення вимушені щодня балансувати між новинною повісткою, необхідністю бути продуктивними на роботі та намаганням жити своє єдине життя. І це ми не беремо до уваги реалії сучасного світу, де темп життя постійно зростає, а вимоги до працівників стають все більш жорсткими. Проблема вигорання на роботі стає все більш актуальною.

Ми хочемо, щоб наша команда тримала баланс між роботою та особистим життям, рефлексувала над власним станом та вчасно комунікувала про це. Проте ментальне виснаження може наступати раптово, це може бути обумовлено подіями воєнного стану в країні, відчуттям безпорадності, невідомості у майбутньому.

Вигорання – це емоційний, фізичний та розумовий стан виснаження, який виникає через тривалий вплив хронічного стресу. Сфокусуємося на тому, як провести самодіагностику та як собі допомогти.

Симптоми вигорання можуть охоплювати:

  • Втому та апатію
  • Зниження мотивації та продуктивності
  • Роздратованість та гнів
  • Труднощі з концентрацією уваги
  • Порушення сну
  • Фізичні симптоми, такі як головний біль, м’язові болі та шлунково-кишкові розлади

Першочергово, ми радимо усвідомити свій стан, проаналізувати дефіцити та стан гормональної системи (чекап), взяти вихідний день та провести його так як хочеться: гуляти, спати, серфити магазинами, сходити в спа. Одним словом перемкнутися. Якщо допомогло – вітаємо, у вас не вигорання.

А тепер поговоримо про те, що може допомогти в робочій рутині полегшити стан:

  • виписати задачі та елементи роботи, які стали викликати відторгнення; контролювати овертайми;
  • штучно робити паузи на коротку прогулянку, каву в кав’ярні, руханку;
  • узгодити «день тиші» – день, коли немає ніяких дзвінків та мітінгів і можна зосереджено доробити всі задачі.
  • поговорити з адміністративною командою, можливо ніхто не здогадується про рівень вашої завантаженості в даний момент, будь-який воркфлоу можна перерозподілити, а іноді й розширити команду, задля комфорту та продуктивності.
  • визначити чіткий час для роботи та особистого життя, і не дозволяйте їм перетинатися. Не перевіряйте робочу пошту та не відповідайте на робочі дзвінки у вільний час.
  • завести правило робити щось для себе та підсвічувати це собі: масаж, корисна лекція, цікавий рецепт, тренування, прогулянка, догляд, книга. Все що ви робите із задоволенням. Щодня. Маленькими кроками. Це дасть відчуття балансу.
  • не боятися відмовлятися від додаткової роботи або завдань, якщо ви вже перевантажені.
  • поговорити з друзями, родиною або психологом про те, що вас турбує. Якщо хочеш бути почутим – треба говорити.

Підходи: пауза в роботі, медичний чекап, психотерапія

У світовій практиці ми зустрічали також такий термін як сабаттікал – це почали впроваджувати як засіб ті корпорації, цінні кадри яких, почали вигорати через перенавантаження та гіпервідповідальність.

Сабаттікал – це тривалий період відпустки, зазвичай протягом кількох місяців або року, який працівник бере, щоб відпочити, подорожувати, зайнятися особистими проектами або просто розслабитися. В деяких випадках він є повністю оплачуваним роботодавцем, а подекуди за працівником просто зберігається робоче місце. У будь-якому випадку, оцінити свою моральну та фінансову готовність до такого кроку, а також подальшу змогу повернутися до роботи у більш продуктивному стані – це цілковито ваша особиста зона відповідальності.

Надзвичайно важливим є також медичний чекап, нерідкі випадки коли після хвороби або у міжсезоння у людини проявляються загострення ментального спектра. Вони пов’язані із порушенням серотоніново-дофамінового обміну, або високим кортизолом (про що може свідчити якість вашого сну), або дефіцитом магнію та вітаміну Д. Всі ці аспекти варто проговорити зі своїм терапевтом.

Безумовно, можна говорити і про техніки mindfulness і про персональну психотерапію, але це індивідуальна робота кожного, яка, звісно, починається із самоусвідомлення.

Професійна перспектива

Є моменти, коли вигорання та загальна втома стають вирішальними для людини, що невдовзі стане світчером та кардинально змінить сферу діяльності, адже вкрай важливо чути себе та допомагати відшукувати ту сферу діяльності, яка надихатиме та даватиме сили, а не навпаки.

Важливим аспектом в професійному розвитку є відчуття перспективи, коли є прагнення досконалості, опановування нових знань та сертифікатів, що підпорядковане індексації зарплати, кар’єрному зростанню, переходу до управлінських функцій тощо. Для прозорого розуміння куди рухатись у нас в Clarity Ukraine реалізовано процес грейдингу. Це поступовий кар’єрний шлях спеціаліста від початківця до керівника своєї практики. Кожній новій щаблі передує певна оцінка та певні результати в опануванні професії, проте це чітко окреслений план та мотивація досягати.

Ось декілька порад, які сприяють кращому взаєморозумінню в колективі та формують дружню привітну атмосферу спілкування.

  • Підтримуйте один одного. Замість того, щоб конкурувати, співпрацюйте один з одним і надавайте один одному підтримку.
  • Створіть позитивну атмосферу. Будьте ввічливими, доброзичливими та шанобливими один до одного.
  • Святкуйте успіхи. Відзначайте свої досягнення та досягнення своїх колег.
  • Заохочуйте баланс між роботою та особистим життям. Не очікуйте, що ваші колеги будуть доступні цілодобово.
  • Будьте уважні до ознак вигорання. Якщо ви помітили, що ваш колега відчуває себе виснаженим або апатичним, запропонуйте йому свою підтримку.

Вигорання – це серйозна проблема, яка може мати негативний вплив на ваше фізичне та психічне здоров’я, а також на вашу роботу. В часи коли ми можемо просинатися під сирени, тривожитись за власну безпеку та не мати змоги планувати майбутнє, вкрай важливо підтримувати своє ментальне здоров’я. Пам’ятайте, що ви не самотні. Багато людей стикаються з проблемою вигорання, апатії, одноманітності, депресивних станів і є багато ресурсів, які допоможуть вам впоратися з нею. Не припиняйте шукати та завжди говоріть про те, що із вами відбувається.

Сподіваємося, дотримуючись порад, наведених у цій статті, ви можете запобігти вигоранню та зберегти своє ментальне здоров’я.

438