П'ять стратегій, як бути вмотивованим до вивчення англійської мови

Кожен із нас хоча б раз у житті ставив собі мету — вивчити англійську. Це бажання, яке у сучасному житті навіть більше схоже на необхідність.

Проблема полягає лише у тому, що швидкий ритм життя, негативний попередній досвід і власні лінощі часто стають на заваді вивчення іноземної мови.

Проте ми у Grade Education Centre віримо, що абсолютно кожній людині під силу налаштувати себе на вивчення англійської. Ба більше, розуміємо, що самого запалу мало, адже з часом він може згаснути під впливом безлічі факторів.

Тому виокремили п'ять важливих порад, які допоможуть вам підтримувати мотивацію у вивченні англійської повсякчас. 

1. Створіть перед собою картинку

Якщо ви вже записалися на курси англійської або зважилися вчити її самостійно, подумайте для чого це вам. Зазвичай, людина не хоче навчатися, коли не розуміє чому саме це важливо. Тож радимо обрати конкретну мету та візуалізувати результат.

Якщо завдяки іноземній мові ви хочете отримати кращу роботу, то уявіть, що вже маєте її. Подумайте, як ви почуватиметеся на новій позиції та наскільки зросте ваша заробітна плата.

Коли ж англійська потрібна вам, аби споживати контент з першоджерел, то візуалізуйте себе за прочитанням улюбленої книги у затишній кав'ярні.

У випадку бажання вільно спілкуватися з іноземцями за кордоном — тримайте в голові картинку, як ви без жодного хвилювання запитуєте дорогу до Букінгемського палацу.

Візуалізація дасть вам змогу працювати наполегливіше та орієнтуватися на результат.

2. Ставте конкретні цілі та винагороджуйте себе

У питанні вивчення мови головне не зупинятися на пів шляху. Для того, щоб подорож у світ англійської була довгою, варто ставити перед собою реалістичні цілі з дрібкою виклику.

Наприклад, заплануйте вивчити 25 нових виразів за тиждень. З одного боку, це важче, ніж запам'ятати 10. З іншого — у кінці місяця ваш вокабуляр включатиме 100 цікавих ідіом. А сотня звучить уже солідно!

Складіть правильний графік, аби часу вистачало як на заняття, так і на дозвілля. Якщо ви втомлені, то англійська не принесе радості, а навпаки дратуватиме. У такому випадку краще відкласти її "на потім".

Проте не забувайте, що запорука успішного навчання — регулярність. Краще займатися щодня по 15, 30 чи 60 хвилин, ніж вчити граматику увесь вихідний. 

При збалансованому підході до навчання у вас буде чіткий план дій, змога стежити за прогресом і бажання продовжувати навчання.

Також подумайте про винагороду, коли досягнете певної мети. Це може бути просто шоколадка чи похід в кіно, які виконуватимуть нагадувальну функцію. У моменти, коли вам буде складно, ви згадаєте, що вже мали успішний кейс та отримали щось приємне натомість.

3. Дозвольте собі помилятися

Постійно тримайте в голові думку про те, що прогрес потребує часу та не проходить без “набитих ґуль”. Робити помилки навіть після вивчення певного матеріалу — абсолютно нормально. У будь-якому разі це краще, ніж через страх помилитися відмовлятися від росту.

Дайте собі трохи часу, щоб адаптуватися до навчання та почуватися впевненіше. Минатимуть тижні, й ваш прогрес ставатиме все помітнішим. А з ним з'являтиметься більше ентузіазму та натхнення на уроки. 

Якщо ви сприйматимете кожну помилку занадто близько до серця, то дуже швидко розчаруєтеся або в собі, або в англійській. Такий сценарій нікому не потрібний.

Ставтеся реалістично до свого прогресу. Ніхто не вивчив мову за місяць або два. Рухайтеся маленькими кроками, учіться на власних помилках і не опускайте руки.

4. Пам'ятайте про різноманіття

З часом навчання стане рутиною, яка може наганяти нудьгу. Особливо, якщо ви завалите себе підручниками та будете зубрити правила англійської граматики.

На додачу до стандартних методів навчання ми рекомендуємо знайти щось, що відповідатиме вашим інтересам та вноситиме різноманіття. Наприклад, ви можете:

  • долучатися до розмовних клубів;
  • читати книги чи журнали англійською;
  • слухати подкасти відповідно до своїх інтересів;
  • дивитися британські й американські фільми в оригіналі;
  • користуватися різними мобільними програмами для вивчення мови.

Експериментувати зі способами навчання варто хоча б для того, щоб зрозуміти, що найкраще «працює» саме для вас. 

5. Сприймайте навчання як пригоду

Вивчати мову нелегко, цього не приховати. Проте є хороша новина — перед англійською усі рівні. Неважливо, скільки вам років, якого ви зросту чи який талант маєте. Усе, що вам потрібно — це послідовність, регулярність і наполегливість. 

Також багато залежить від ставлення. Не розглядайте навчання як нудний процес, що відвертає вашу увагу від серіалів чи прогулянки з друзями.

Побачте у ньому цікаву та захопливу пригоду. Насолоджуйтеся нею, відкривайте корисну інформацію та будьте креативними. Саме тоді ви досягнете максимального успіху.

Підсумовуючи, варто додати, що англійську мову неможливо вивчити раз і назавжди. Пізнавайте її, використовуйте у кожній сфері життя настільки, наскільки це можливо та продовжуйте вдосконалювати свої skills.

Best of luck!

2182