Робоче середовище, де кожен може бути самим собою: інклюзивність як фактор успіху

Створення різноманітного й інклюзивного робочого середовища – це не лише правильно. Цінування відмінностей — це добре як для роботодавця, так і для співробітників. Неоднорідні команди генерують кращі ідеї, а також глибше розуміють потреби клієнтів, задовольняючи їх та рухаючи вперед бізнеси. У кожного своє сприйняття світу та унікальний досвід, який, зрештою, здатний позитивно вплинути на процеси всередині компанії.

Інклюзивне середовище забезпечує кожному працівникові можливість вільно виражати свої ідеї та бути частиною команди. Розвиваючи культуру поваги та відкритості, створюючи простір для діалогу та обговорення важливих питань, а також заохочуючи толерантність та взаєморозуміння, компанії роблять значний крок на шляху до успіху.

І хоч на Заході створення інклюзивного робочого середовища давно перейшло з розряду тренду до повсякденної норми, в Україні ж ще не так багато компаній можуть поділитися своїм досвідом впровадження культури різноманіття та інклюзії. Але ті, хто став на цей шлях, розуміють, що дане питання стосується не тільки компаній, але й суспільства в цілому. Це питання культури та поваги до різних людей і воно має важливе значення для кожного.

Чому це важливо?

Інклюзія базується на щоденній взаємодії між менеджерами, лідерами, командами та колегами. Іншими словами, справді інклюзивна культура на робочому місці спирається на підтримку керівництва та енергію співробітників.

Якщо працівники вищого рівня не впроваджують інклюзивні практики, то підхід «згори донизу» виглядає нещирим. Щоб створити справді інклюзивну культуру, ви повинні заохочувати працівників на всіх рівнях до прийняття інклюзивності та включення інклюзивних дій у свою повсякденну роботу.

Трохи переконливї статистики: згідно з дослідженням Limeade Institute та Artemis Connection, працівники, які відчувають себе залученими, на 43% більше віддані своїм організаціям. Адже вони ототожнюють себе з частиною спільноти, у якій їх цінують і заохочують приносити на роботу своє унікальне «я». Коли члени команди відчувають турботу й піклування, вони з більшою ймовірністю зроблять значний внесок у загальну справу.

7 ознак того, що ваше робоче середовище інклюзивне

Варто пам’ятати, що інклюзія – це, передусім, концепція. Перш ніж створювати відповідне робоче середовище, потрібно зрозуміти основи – як люди відчувають інклюзію та які риси має інклюзивне робоче місце.

• Працівники мають право голосу та рівні права, незалежно від віку, статі, раси й інших чинників

Коли працівники відчувають, що до них прислухаються, вони більш схильні ділитися своїми думками з іншими. Ви можете проводити опитування, організовувати щотижневі зустрічі з керівниками підрозділів та регулярні збори персоналу. Переконайтеся, що різноманітність та інклюзія не стають забороненими темами. Керівники на всіх рівнях компанії повинні бути готовими вислухати проблеми, пов'язані з інклюзією, не виносити суджень і не намагатися приховати їх. Коли це можливо, винагороджуйте працівників за те, що вони діляться своїми чесними відгуками та працюють над тим, щоб зробити компанію більш інклюзивною.

• Працівники відчувають унікальність та приналежність до компанії

Відчуття зв'язку співробітника зі своєю компанією ґрунтується на приналежності – усвідомленні того, що він є частиною середовища, яке його визнає і цінує. Члени команди також повинні відчувати себе унікальними серед своїх колег а також те, що компанія піклується про їхні індивідуальні сторони. Працівники, які відчувають, що вони не належать до вашого колективу, з меншою ймовірністю залишатимуться залученими до роботи, і навіть можуть повністю покинути компанію, що негативно відіб’ється на показниках утримання персоналу. Щоб заохочувати почуття унікальності та приналежності, роботодавці повинні визначати, яким чином окремі працівники створюють цінність в унікальний спосіб. Відзначайте ці унікальні внески якомога частіше.

• Працівники відчувають, що їх цінують

Коли співробітник відчуває, що його цінують, він задоволений та мотивований. Співробітники ж, які цього не відчувають, можуть почати задаватися питанням: навіщо вони так старанно працюють, якщо ніхто не помічає їхнього внеску. Щоб уникнути цього, ставтеся до кожного працівника з повагою і звертайте увагу на його перемоги. Визначте, що робить кожного працівника унікальним, і принагідно відзначайте це.

• Працівники мають можливості для навчання та розвитку

Співробітники, які мають можливість вдосконалюватись на робочому місці, знають, що роботодавець піклується про їх професійне зростання. Забезпечте можливості для розвитку, започаткувавши програму наставництва, пропонуючи постійне навчання або стимулюючи відвідування професійних івентів. Висококваліфіковані співробітники – запорука зростання бізнесу.

• Працівники мають доступ до ресурсів

Пропозиція медичного страхування та інших бенефітів для співробітників демонструє сильну прихильність до благополуччя членів команди. Маючи належні ресурси, працівники можуть зосередитися на використанні своїх унікальних сильних сторін на користь вашої компанії.

• Ви надаєте значення справедливості, а не лише рівності

Справедливість вимагає визнання індивідуальності та унікальних потреб. Не може бути двох однакових працівників, тому ви не повинні ставитися до всіх однаково, якщо хочете сприяти рівності та інклюзії. Наприклад, якщо хтось із ваших молодих співробітників здається некваліфікованим, можливо, йому потрібні додаткові можливості для професійного розвитку.

• Прозорість кадрових рішень

У прозорій організації працівникам не потрібно здогадуватися, що від них очікується, а що не схвалюється. Замість того, щоб мати таємні правила, чітко визначте, як ви оцінюєте працівників. Це сприятиме етичному прийняттю рішень і допомагатиме працівникам почуватися комфортно.

Концепція різноманітності та інклюзивності на робочому місці продовжує набирати обертів у корпоративному світі, оскільки її переваги стають все більш очевидними. Вони впливають на досвід співробітників, зв'язок з робочим місцем, продуктивність, імідж бренду та багато інших аспектів.

Якщо компанії хочуть розвиватися в сучасному конкурентному робочому середовищі, вкрай важливо використовувати переваги інклюзивності, оскільки це призводить до формування кращих команд, більш ефективного прийняття рішень, заохочує креативність та інновації. 

1547