Робота мрії дизайнера: отримати бажане, роблячи те, що по кайфу

У кожного свій шлях. У мене було кілька великих життєвих поворотів. Починаючи зі спеціальності управління повітряним рухом, я працював діджеєм, потім дизайнером продуктів. Поки я нарешті не дійшов до моменту, коли став генеральним директором і хедом дизайну в агенції Qream. Проектування шляху мого життя — це те, що я робив кілька разів, і, як бачите, було багато непередбачуваних змін.

Але найголовніше те, що мені завжди подобалося те, що я роблю в оточенні людей, яким це теж подобалося. Це особливий настрій і суперсинергія. Ось чому я вирішив створити робочий простір для дизайнерів, де вони зможуть розкрити свою творчу пристрасть, спільно творити та обговорювати дизайн з талановитими, крутими людьми. Будь на чилі та задавай візуальні тренди. Формуй стартапи майбутнього та отримай підтримку в будь-якій меті чи амбіції - це надихає інших.

Я стільки разів проходив шлях самопізнання, що міг би видати бестселер. Натомість я поділюся цим досвідом, щоб допомогти тобі розвинути свої навички.

Вкажіть пункт призначення

Відправною точкою є саморозуміння. Питання про те, як отримати кращі навички або проєкти, насправді про те, де ти хочеш бути. Завжди запитуй себе, чого ти шукаєш.

Ілон Маск є одним із найвизначніших інтерпретаторів піонерів технологій. Що саме спонукало його стати генеральним директором Tesla? Свідоме бажання. Він знав, де хоче бути. Він хотів побудувати найшвидші ракети. Це жило в його думках. Визначити місце, куди ти хочеш потрапити, є надзвичайно важливим, щоб знайти маршрут, який тебе туди приведе.

Повернемося до дизайну.

Є два основних напрямки руху вгору: майстерність і управління. Ти можеш продовжувати розвиватися в дизайні або стати людиною, яка приймає рішення. Ці два світи мають різні спектри навичок, які ти маєш отримати та володіти ними, щоб досягти успіху.

Щоб зрозуміти куди саме ти хочеш потрапити, існує суперова комбінація вправ. Запитай себе, де ти хочеш бути через п’ять років. Так, саме це питання, що дратує кожного на співбесіді. Але воно має багато спільного зі свідомістю. Наприклад, ти дизайнер середнього рівня та хочеш бути кимось іншим. Спочатку визнач, в якій сфері ти хочеш розвиватися. Стався до цього стратегічно. Запитай себе, де ти хочеш бути через п’ять років. Щоб бути профі у чомусь, потрібно дивитися на ширшу картину. Робити короткі швидкі спринти круто, але п’ятирічна перспектива відчутно допомагає контролювати та планувати.

Ще одна практика, яка допоможе тобі рости, — це ретроспектива того, що відбувається прямо зараз. Подивись на себе прямо зараз і визнач, що заважає отримати все, що хочеш. Копай глибше в цьому напрямку або позбався від того, що не подобається на життєвому шляху.

Роби те, що любиш

Чули про японський принцип ікігай? Уяви чотири пересічні кола. Один представляє те, що ти любиш робити. Другий – те, що ти добре вмієш робити. Третій — про те, що потрібно світу. І останній четвертий, але не менш важливий – те, за що можуть заплатити. Твоя життєва місія - бути в центрі кола. Наприклад, якщо ти робиш щось класно, і за це можуть заплатити, але тобі це не дуже подобається, ти залишишся із відчуттям непотрібності.

Створіть mind map

Ще одна хороша і корисна практика називається mind map.

Це в основному те, що тобі потрібно зробити. Помісти одне слово або фразу в центр аркуша. Потім витрусити все, що є в голові, та перенеси це на полотно. Записуй усі асоціації та ідеї, які спадають на думку. Ти вже знаєш відповідь. Усе це у голові, але твій мозок зайнятий обробкою інформації та вирішенням інших речей, які ти вважаєш головними.

По суті, ти переносиш процес уяви на папір, візуалізуючи його. Замість того, щоб літати у думках, ти перекладаєш їх на папір. Спробуй і побачиш, що все набагато простіше і зрозуміліше.

Знати і діяти

Ці два слова поєднані не просто так. Ніщо не замінить дію. Всьому можна навчитися. Прочитай всі книги світу. Якщо нічого не робити, то нікуди не продвинешся.

Робити щось, не знаючи, те саме, що знати, але не робити. Це не має сенсу. Ось чому ця формула працює лише тоді, коли присутні обидва компоненти.

Знайдіть місце для вдосконалення

Єдині дві сфери наборів ваших професійних навичок, які ви можете визначити, розуміти та працювати з ними, — hard skills та soft skills. Фахівці старшого або середнього рівня зазвичай володіють hard skills, але soft skills грають роль для вашого професійного розвитку.

Hard skills – це те, що ти вже маєш, але завжди можеш покращити, вивчаючи нові інструменти або знаходячи нові способи використання старих. Soft skills– це те, що ти можеш вдосконалити, щоб стати кращим спеціалістом. Якщо ти хочеш мати керівну посаду, soft skills – це те, що потрібно спочатку вдосконалити. Давай детальніше розглянемо деякі навички спілкування, які можна розвинути.

Спілкування. Ми живемо у світі людей, тому необхідно знати, як ладнати з ними, особливо в ділових стосунках.

Емоційний інтелект. Знову ж таки, у роботі з людьми багато в чому залежить від емоцій інших людей. Знання психології, особливо на керівних посадах, є необхідним для твого подальшого розвитку.

Презентаційні навички. Важливо знати, як залучити людей, коли ти презентуєш свою роботу іншим, оскільки це може вплинути на їхні рішення. Знайди свій особистий найкращий спосіб донесення інформації до людей.

Як стати краще

Є кілька способів, які допоможуть прокачати навички. Номер один — відвідування курсів. Особисто я віддаю перевагу довгостроковим курсам, оскільки можна повністю зануритися в тему.

Номер два - знайди наставника, якщо хочеш прискорити процес навчання та отримати більше інформації з реальних кейсів. Безпосереднє наставництво є найціннішим набором. Якщо ти сініор, можливо, ти вже отримав всі знання світу. Проте завжди є куди рости. Знайди людину на 20 років досвідченішу за тебе.

І останнє, але не менш важливе. Найголовніше – інвестувати в себе свій власний час. Одне просте правило, яке слід запам’ятати - можна вчитися потроху, але кожен день. Одна стаття щодня принесе тобі набагато більше, ніж думка про те, що все настільки велике, що ти не можеш це розжувати. Вгору немає ліфта, треба йти сходами.

Богдан Паладійчук, СЕО та Chief Design Officer в Qream

2029