Розбудити місто: маніфест для Краматорська

Кожне місто повинно мати свою стратегію розвитку: яким воно хоче бути в майбутньому, що візьме з минулого та як має жити вже тепер. Але стратегія міста не може працювати без людей, що в ньому живуть. На замовлення агенції Friends of brands та за підтримки USAID ми створили серію відеороликів, які б мотивували людей доєднуватися до створення стратегії міста Краматорськ 2022-2025. Для цього важливо було звернутися до краматорців, щоб через реальні історії ї людей, що живуть та працюють у місті, надихнути стати частиною змін. Ми показали людей, що повірили й змогли щось змінити.

“Наша ідея була в тому, щоб показати що кожна людина може впливати на процес та результат. Що дуже важливо любити місто, в якому живеш, й знати, що в ньому є ініціативи, які варто підтримувати та вкладатися в них думками, тілом й душею”, – каже Марічка Гуменюк, продюсерка проєкту.

З успішних історій ми створити ритмічний та енергійний маніфест, який би транслював ці меседжі.

Все починається з пошуку

Я вважаю, що маніфест для міста – завдання дуже відповідальне і воно не має робитись без повного занурення у саме місто, його історію та менталітет.

Катерина Барбалат, копірайтерка

Після ознайомлення з брифом команда почала шукати інформацію про Краматорськ.

Архівні фото

Ми зв’язалися з завідувачем місцевого музею, який усе своє життя присвятив дослідженню Краматорська. Він відкрив нам унікальний фотоархів з життя заводів, звичайних людей і самого міста.

Фотографії були такими, ніби мені показали Україну в найкращих американських фільмах. Було відчуття краси того часу. Потім ми побачили фотографії розбудови міста як воно розвивалося. Там були фотографії сімей, простих людей. В цьому відображається код нашої нації, нашої культури. Його видно в одязі, в тому навіть, як це сфотографовано. І це не могло не вражати. Як круто, що ми працюючи над проєктом, глибоко копнули й це побачили.

Наталя, режисерка

Культурологічні інсайти

Щоб краще зрозуміти історичні процеси та головні зміни за останні роки, наша команда також спілкувалася з культурологами. Головним інсайтом було те, що раніше це було місто індустріальним, бо будувалося під заводи і спальні райони для робітників. Але це змінилося, коли почалася війна на Донбасі. Було багато переселенців, які приїхали в місто і долучились до розвитку малого підприємництва – почали відкривати свої кафешки, театри, простори. Привозили туди цікавих лекторів та культурних діячів. Місто стало оживлятися, віднаходити себе по-новому.

Спілкування з краматорцями

Ми почали шукати героїв, які могли б стати обличчям змін. Це були не актори, а реальні люди, які роблять свою справу й впливають на розвиток міста. Ми проводили інтерв’ю й дуже кайфували від спілкування з ними. Слова наших героїв стали основою сценарію для окремих роликів. Усі вони, як пазл, складаються в маніфест, розширюють його і деталізують.

Маніфест, що надихає

Маніфест – це публічне декламування своїх принципів. Ритмічний та римований – він дозволяє емоційно донести цінності бренду/рекламної кампанії/комунікаційної стратегії. Надихнувшись референсами, ми хотіли створити новий посил та самовідчуття міста й підкріпити його всім знайомими образами та відчутними змінами – розбудова парків, інфраструктура, медицина, нові можливості для молодих та креативних людей.

Послухавши розповіді людей, які живуть у Краматорську, я захотіла туди поїхати і поглянути на все те прикольне і цікаве, про що розповідали нам активісти. На цьому хорошому у ролику я і намагалась сконцентруватись. Я вирішила, що маніфест має висвітлювати поточний стан міста, яке відходить від застарілого індустріального стану. То ж головна метафора була – твій стан, коли ти прокинувся від сну. Щойно ти бачив сновидіння, його шлейф ще тягнеться у тебе в голові, але поступово зникає. Ти бачиш все чіткіше нову реальність і починаєш новий день.

Катерина Барбалат, копірайтерка

3 дні, щоб закохатися та відзняти

Часу було обмаль, три дні на все про все, та ще й трапились форс-мажори: оператор, який мав їхати, зламав руку напередодні зйомки. Проте під час роботи ми дуже кайфанули. Були щиро здивовані і якоюсь мірою закохані в Краматорськ. Це гарне місто, а люди, з якими ми спілкувалися – прекрасні, свідомі, творчі, натхненні та ініціативні.

Марічка Гуменюк, продюсерка

Надихали й дуже красиві локації – одна з них Крейдові гори.

Наші герої – не актори

В результаті нашими героями в кадрі стали три людини. Інженер Євген. Він керівник на заводі, але це не заважає йому грати в аматорському театрі, танцювати, співати. Він так само ламає стереотипи, як і його завод, як і його Краматорськ. Поруч з промисловістю тут кипить культурний рух.

Друга героїня – це лікарка Олена. Дуже мила й не байдужа. Разом з колегами вони розвивають свою лікарню і роблять усе, щоб вона була зручною та комфортною для краматорчан. Наприклад, створили кол-центр.

Третій наш герой – айтішник Василь, який окрім того, що розвиває IT-індустрію в Краматорську (має свою компанію), також є учасником громадської організації, що розвиває інфраструктуру міста. Наприклад, займається питаннями доріжок, велодоріжок та відвойовує простір у тих, хто їздить на машинах.

У знімальному процесі треба бути комунікабельним з людьми настільки, щоб вони виконували всі задачі, й враховувати, що герої роликів – не професійні актори.

“Це живі люди які ніколи не знаходилися перед камерою, і їм потрібно було допомогти відкрити себе враз”.

Зйомки на незнайомих локаціях

Кожен продакшен знає, що добре підготуватися до зйомки на локації можна тільки побачивши її вживу. Кошторис та терміни були стислі, а тому поїхати в розвідку завчасно можливості не було. Як викрутилися? Ми надихалася документальними фільмами і старалися знайти спосіб, як тільки заочно бачивши локації, класно їх показати.

Тобто до моменту зйомок ти не можеш промалювати собі якісь розкадровки, а тільки приблизно собі щось накидати. За допомогою локації кольору, кута зйомки ми намагалися максимально розкрити наших героїв. Тобто ми працювали з оператором уже обговорюючи це все до зйомки і безпосередньо на майданчику.

Наталя, режисерка

Маленьке кіно

Усі відзняті ролики розвиваються за законами драматургії, як фільм. Вони є завершеними, мають початок середину і кінець. В роликах немає якихось відкритих знаків питання. Це і дозволяє з головою поринути в історію, ніби на перегляді в кінотеатрі.

Топ секретів створення маніфесту

Ми хотіли розбити стереотипи про Краматорськ (що це сіре місто з сумними заклопотами людьми), але зробити це так, щоб нікого не образити. Важливо бути обережними й говорити про те, що, це українське місто, у ньому класно жити та творити. 

Їхали підготовленими – зі своїм баченням процесу зйомок та розумінням міста. Проте під час роботи над проектом виявилось, що Краматорськ та люди в ньому – зовсім інші. Краматорці знають, що вони українці, й розуміють, чого б хотіли. Творять це місто та об’єднуються.

Люди у місті не такі, як про них звикли думати навіть ті, хто деякий час там прожив і виїхав. Варто готуватися “до”, але коли ти будеш там, можеш здивуватися ще більше.

Наталя, режисерка

Тому важливо бути готовим до відкриттів, адаптуватися та змінювати траєкторію в процесі.

Результати

Комунікаційна кампанія вийшла в світ, жителі міста доєдналися до створення громадської стратегії, а перегляди роликів в локальних групах Краматорська на Facebook зросли до 40 000.


Люди = місто

Під час війни вся Україна продовжує потерпати від руйнувань. Проте головне – це не будівлі, а люди. Люди, які своєю роботою, якою б вона не була, оживлять та відбудують міста. Саме тому залучатися до стратегії та змін буде важливіше, ніж будь-коли. Адже ми будемо потрібні своїм містам.

Склад команди:

  • Режисерка – Наталя Джура, linza agency
  • Оператор – Євгеній Васильченко
  • Продюсерка – Марічка Гуменюк, linza agency
  • Арт-директор – Сімонов Дмитро, communication agency Friends of Brands
  • Режисерка монтажу – Катерина Марушинець, linza agency
  • Копірайтерка – Катерина Барбалат
  • Звукорежисерка – Катерина Марушинець, linza agency.
2163