Що таке Figma та для кого вона потрібна

Хочете дізнатись про безплатний графічний застосунок, в якому працюють всі сммники та дизайнери? А прокачати свої навички у дизайні?

Готуйтесь, сьогодні розберемо онлайн редактор Figma на молекули та розкажемо, що таке фігма, про базові інструменти програми, для чого потрібна фігма та як навчитись роботі Figma.

Але спочатку…

Що таке Figma

Figma — це застосунок для роботи із векторною графікою, що дозволяє створювати різні макети, елементи інтерфейсу, зображення, ілюстрації, проектування і багато інших креативів.

Цей інструмент популярний серед веб- та UI/UX-дизайнерів, SMM-менеджерів, stories-мейкерів та інших digital-експертів. Бо він зручний для використання, доступний і тут можливо працювати над проєктом віддалено разом з іншими учасниками.

Якщо колись для роботи із дизайном потрібно було встановлювати спеціальні програми, як-от Adobe Photoshop, то тепер у Figma online можливо працювати прямо на сайті й не треба завантажувати окремий застосунок.

Як працювати з Figma

Якщо запитуєте: «Figma що це чи фігма як працювати?» — то спочатку потрібно зайти на офіційний вебсайт редактора і зареєструватись. Для цього тицяйте на кнопку «Try Figma for free».

Тоді можете залогінитись через пошту та починати досліджувати редактор.

До слова, якщо все-таки вирішите завантажити програму фігма, то краще не робити це із підозрілих сайтів в інтернеті, бо можна нарватись на віруси. А вашому комп’ютерному пристрою така ідея точно не сподобається.

Щодо тарифу, у застосунку є безплатний план, який дає доступ до базових функцій та дозволяє редагувати 3 проєкти. Також існують платні плани із розширеними можливостями, що дозволяють редагувати більшу кількість проєктів.

Вартість платного тарифу починається від 12 доларів на місяць.

Базові компоненти Figma

Можливостей Figma відкриває багато, як-от створення векторних зображень, робота із сіткою та гайдами, розробка елементів інтерфейсу, створення власних анімацій, прототипування тощо.

Плагіни Figma

Базовий функціонал можливо розширити. Для цього можна завантажити спеціальні плагіни фігма, які допоможуть автоматизувати завдання та прискорити роботу. Ці плагіни знайдете в бібліотеці на головному екрані в онлайн-версії застосунку.

Макети в Figma

Окрім цього, тут ще можливо створювати макети фігма, які потім зможете використовувати як готовий шаблон для дизайнів проєкту. Безкоштовні макети figma допомагають спростити завдання та дотримуватись єдиної стилістики проєкту.

Figma шрифти, кольори, ідеї, атрибути — немов ціла система, де на основі готових елементів можна створювати креативи, які підходитимуть під дизайн.

Для чого потрібна Figma

Це справжній рай для дизайнера. У фігма онлайн можливо реалізувати будь-яку ідею чи макет: stories, дописи, обкладинки, стикери, презентації тощо.

Також тут можна створити дизайн-систему для бренду, яка допоможе оформляти віжуал в одному впізнаваному стилі та не виходити за його межі.

Як навчитись роботі у Figma

Якщо тільки пробуєте користуватись застосунком, то на офіційному блозі Figma знайдете безплатні уроки, які допоможуть ознайомитись з інструментами та функціоналом.

Проте, якщо вам треба швидко освоїти програму, то є спеціалізовані курси, на яких швидше опануєте компоненти фігма та навчитесь працювати в програмі.

До слова, у Kukurudza є курс SMM дизайн у Figma, де ви зможете не лише ознайомитись з інформацією, а й одразу практикуватись та створити перші кейси. Бо для нас вас важливо, щоб учні закріплювали свої знання й справді отримали користь від навчання.

Плюси використання Figma

  • Доступність. Бо в фігма можливо працювати на будь-якому пристрої: комп'ютері, ноутбуці чи планшеті.
  • Інтеграція з іншими програмами. Тут зможете легко переносити проєкти із Sketch та інших застосунків.
  • Зручність редагування. Файли автоматично зберігаються у web Figma кожні 30 хвилин, тому якщо пристрій захоче раптово перезавантажитись — це допоможе не втратити результат роботи.
  • Великий функціонал. Навіть безплатна версія має багато можливостей для повноцінної роботи.

Мінуси використання Figma

Програма має також другу сторону медалі. Обмеження Figma стосуються кількості проєктів на безплатному плані, деякими функціями растрової графіки й тут не можливо редагувати відео.

Проте це дійсно крутий застосунок із великою кількістю інструментів. Він зручний для створення нескладних прототипів, відтворення інтерфейсів мобільних програм та сайтів. А якщо недостатньо базових функцій, то завжди можна використати плагіни.

Тож робота з Figma буде корисна усім, хто хоча б трішки працює із дизайном. Тут потрібно лише трішки креативу, розібратись із функціями й вуаля — зможете створювати дизайни на рівні профі.

А Кукурудза бажає вам успіхів у роботі і йде писати нові матеріали.

Бай-бааай!

2703