Що таке growth маркетинг і чому важливість цього терміну перебільшена?

Протягом кількох років я постійно бачу компанії, які шукають людей зі спеціалізацією на growth marketing або growth hacking. Часто обома сторонами це подається як наявність ексклюзивного досвіду. 

Насправді, growth marketing – це всього лише логічний підхід до маркетингу, коли ти використовуєш усі доступні технології та інструменти і ставишся до користувача продукту не як до чергового "ліда у воронці", а як до клієнта, якому повинно сподобатись настільки, щоб він зробив повторну покупку та став лояльним до бренду.

Мене звуть Дар’я Волкова. Я експерт із бренд маркетингу, працювала як з класичними бізнесами, так і блокчейн проєктами. Веду Telegram канал Blockchain Marketing українською мовою, адже хочу, щоб більше українців розумілися на Web3. 

У цій статті я висловлю свою точку зору на growth marketing та розвію міф про його унікальність. Крім того, я хочу закликати маркетологів припинити погоню за залученням "лідів" і нарешті почати створювати реальну цінність для клієнтів.

Що таке growth маркетинг і чому я вважаю, що важливість цього терміну перебільшена?

Термін «growth marketing» з’явився більше десяти років тому. Тоді це був нішевий сегмент, який поєднував в собі дизайн, розробку продукту, брендинг та комунікації.

Однак, growth marketing сьогодні – це цілісний підхід до просування продукту, де поєднується кілька напрямків – традиційний маркетинг і продуктовий маркетинг, стратегія бренду, digital маркетинг, PR, ком'юніті менеджмент, використання сучасних технологій і все, що може покращити взаємодію продукту і користувача.

Якщо мислити логічно, маркетингова діяльність здійснюється для того, щоб компанія або продукт розвивалися. Якщо маркетинг не приносить зростання (доходів, визнання, постійних клієнтів, нових ринків) і є лише статтею витрат у бюджеті компанії, це все що завгодно, але не маркетинг.

Формулювання «growth marketing» означає, що існує ще якийсь інший маркетинг, який НЕ сприяє зростанню. Хіба це не суперечить основній цільовій функції маркетингу?  

Отже, будь-який маркетолог, який:

  • знає, як побудувати стратегію, яка не відокремлена від бізнес-цілей, а може навіть зміцнити бізнес-модель
  • проводить інтерв’ю з користувачами та використовує підхід Jobs To Be Done
  • будує Customer Journey Map та воронки залучення клієнтів
  • створює ціннісну пропозицію та підкреслює суть продукту
  • проводить A/B тестування гіпотез
  • знає, як працює брендинг і вміє керувати процесом його створення
  • вміє поставити завдання дизайнеру та/або розробнику
  • знає, як використовувати платну рекламу, SEO та SERM
  • розуміє, як працює PR
  • використовує такі аналітичні інструменти, як Google Analytics, Similar Web або Hotjar
  • знає та впроваджує на практиці інструменти Big Data, AI або blockchain

…можна вважатися growth маркетологом.

Я ніколи не позиціонувала себе як growth маркетолога, однак, як бренд стратег і продуктовий маркетолог, я поєдную всі ці функції у своїй роботі. Це звичайний грунтовний підхід до роботи над проєктом, і нічого революційного в цьому немає. Це "маркетинг здорової людини", яка керується бізнес-логікою та ініціативою, а не шаблонами із курсів по digital просуванню.

Якими особистими якостями повинен володіти  маркетолог, який хоче стати успішним в роботі?

У статті на Forbes, Zach Boyette (співзасновник та керуючий партнер агенції Galactic Fed), описав особисті якості, якими повинен володіти growth маркетолог:

  • Бути орієнтованим на пошук рішення
  • Вміти аналізувати дані
  • Мати експериментальний підхід
  • Мати критичне мислення
  • Бути креативним та знати як працює дизайн
  • Бути багатопрофільним маркетологом

Це базовий необхідний набір особистих якостей, якими повинна володіти будь-яка людина, відповідальна за просування продукту чи компанії. Неможливо, щоб сучасний маркетолог чи бренд-стратег не мав цих якостей і не мав, наприклад, критичного мислення чи не вмів аналізувати дані.

Крім того, я зі своєї сторони хочу додати такі якості та навички, щоб стати хорошим маркетологом:

  • Мати широкий кругозір та знання із різних галузей.
  • Мати глибоке розуміння галузі, в якій працює компанія. Наприклад, я не вірю в успіх web3 маркетологів, які не мають криптогаманця чи не використовують інструменти штучного інтелекту, не відвідують події в метапросторах та не розуміють мемів і сленгу web3 спільноти. Без знання кейсів користувачів ви не зможете побудувати та реалізувати стратегію.
  • Розуміти культурний контекст та соціальні наративи того ринку, де ви продаєте свій продукт.
  • Мати здатніть до емпатії та розуміння користувача. Це випливає як наслідок із попередніх трьох пунктів.

Висновок

Підводячи підсумки, хочеться підкреслити, що growth маркетинг – це ефективний  спосіб просування продукції чи послуг. Але це звичайний сучасний комплексний підхід до маркетингу, і справа не лише у формулюванні терміну; йдеться про позиціонування та формулювання вимог до маркетологів.

Я хочу закликати засновників бізнесів та рекрутерів переглянути свій підхід до найму та оцінки людей. Пропоную змістити фокус уваги із використання вузькоспеціалізованих маркетингових інструментів на логіку та спосіб мислення кандидатів. Маркетолог або особа, відповідальна за просування вашого продукту, повинен спочатку придумати як передати цінність цього продукту аудиторії, а вже потім — які інструменти для цього використовувати. Не навпаки.

Якщо вам сподобалася ця стаття, поділіться нею у своїх соціальних мережах і підпишіться на мене в Twitter, YouTube або LinkedIn.

2964