Соцмережі складних продуктів, або «Місія здійсненна: Охоплення»

Не читайте цю статтю, якщо вважаєте, що сторінки в соцмережах обов'язково повинні продавати.

В OMG agency ми вважаємо, що розвивати профіль у соцмережах можна у тому числі для відстежування репутації, відгуків, зростання впізнаваності та охоплень, формування лояльного ком'юніті. І у цьому матеріалі розповімо про наш підхід до роботи зі сторінками складних продуктів.

Для бізнесу зі складним продуктом профіль у соцмережах потрібен, щоб:

Розуміти цільову аудиторію. У соцмережах можна отримати миттєвий відгук та побачити, що подобається чи не подобається підписникам, чим вони керуються, обираючи товар. А після того, як Google обмежив збір cookie, соцмережі — це майданчик, де дані про поведінку користувачів лишилися доступними.

Контролювати інфополе. Віральність у соцмережах буває не лише позитивною, і зі сторінки бренда простіше контролювати, що й де пишуть про бізнес, реагувати на відгуки, працювати з негативом.

Розвивати бренд роботодавця. Майбутній співробітник побачить, що в компанії дбають про людей, реалізують громадські ініціативи і думають не лише про те, як вийти на вищий прибуток (але про це теж не забувають).

Розвивати експертність. Блог у соцмережах, де розповідають, як обрати товар, на що варто звертати увагу при покупці та знімають чесні огляди – та це ж діамант! З таким можна навіть лідером на ринку стати…

Бути ближчим. Сайт із місією, цілями, завданнями компанії далекий від життя аудиторії. А сторінка в Instagram, Facebook або TikTok на відстані кліку, та ще й з короткими постами замість лонгрідів та з внутрішнім життям бренда. За цим хочеться спостерігати, ділитися з друзями.

Перетворити соцмережі у власні медіа продукту зі складним споживанням допоможе:

Персонаж бренда. Маскот показує, як використовувати продукт, жартує, а головне — формує емоційний зв'язок, якого не буде з безликим профілем і займенником «ми». Наприклад, у соцмережах Kingston — компанії, яка виробляє пристрої пам'яті та зберігання даних (вже звучить складно, правда?), «господарюють» Техно та Кін. У публікаціях парочка розповідає, як обирати техніку, у чому різниця між пристроями, та жартують на ґіківські теми.

                                            Геймери, що це, якщо не жиза…

Відеоконтент. Instagram намагається стати покращеною версією TikTok та YouTube одночасно, а запити на відео «how to» збільшуються від 100 до 2400 відсотків у Google Trends. Якщо це натяк, він зрозумілий – відео перемагають зображення, особливо у сфері, де потрібно в деталях показати продукт. Так, на сторінці Acer Ukraine публікують відео з розпакуванням техніки та оглядами на неї. Можна не йти в магазин, щоб побачити бажану новинку з усіх боків.

Кросплатформність. Профіль у соцмережах, сайт, YouTube-канал та група в Telegram – пов'язуйте сторінки не лише перехресними посиланнями, а й контентом. У користувача буде мотивація заглибитися, дізнатися щось нове і провести більше часу з продуктом. Якщо на сторінці в Instagram є персонаж, його також можна використовувати на сайті, у блозі, щоб у аудиторії було повноцінне враження про бренд.

Користь. Неочевидні лайфхаки від експертів, пости у стилі «Топ-5», «Шкідливі поради», вікторини та тести – створюйте для користувачів контент, який хотіли б отримати. Якщо ви вважаєте публікації на сторінці безглуздими, чому підписники повинні у нього заглиблюватися? Питання риторичне, не повинні і не будуть.

Ком'юніті. Кращий подарунок на 500 гривень – це 500 гривень, а краще рішення для бренда – це ком'юніті. Члени ком'юніті спілкуються між собою, беруть участь у житті бренда, радять його друзям, складний це продукт чи ні. Щоб мати таку віддану аудиторію, бренду потрібно дбати про клієнтів, мотивувати, розважати, створювати цінність. Для нас у OMG agency головна мета – об'єднати ком'юніті навколо бренда. Тоді компанії більше не доведеться вкладати мільйонні бюджети у розповсюдження контенту, це робитимуть безкоштовно члени спільноти.

P.S. Головне у веденні сторінок в соцмережах — розуміння, навіщо вони потрібні. А решта додасться.

P.P.S. Якщо працювати над цим.

1234