Стартап-акселератор Y Combinator збільшив суму інвестицій у стартапи до 500 тисяч доларів: думки експертів USF та гравців ринку

Американський стартап-акселератор Y Combinator вчетверо збільшив можливу суму інвестицій у стартапи, які беруть участь у його акселераторській програмі. Відомий венчурний фонд інвестуватиме у компанії-учасники програми до 500 тисяч доларів.

Опитані Ukrainian Startup Fund експерти та гравці індустрії відзначили нову угоду як «найкращу пропозицію для будь-якого early stage стартапу», зростання конкуренції на ринку венчурних інвестицій та перспективність програми для стартапів з ринку країн, що розвиваються.

Окрім стандартної угоди з інвестицією в 125 тисяч доларів, що надавалися компаніям в обмін на їх 7% частку, стартапи додатково отримають 375 тисяч доларів у формі опціону на викуп частки за тією ж ціною, що й наступні інвестори.

«Саме такий тип угоди ми хотіли запропонувати компаніям протягом багатьох років... Ця сума дозволить їх засновникам зосередитися на запуску, розбудові та масштабуванні своєї компанії. Це усуне тиск потреби додаткового фандрайзингу за менш вигідними умовами», — зазначив президент бізнес-інкубатору Y Combinator Джефф Ралстон.

Там сподіваються, що ці нові умови спонукатимуть більше засновників стартапів будь-якого віку та географічного розташування брати участь у їх програмах.

Засновниця TA Ventures та голова наглядової ради USF Вікторія Тігіпко підкреслила логічність кроку Y Combinator до нових умов. За її словами, поширеною помилкою фондів ранніх стадій є відсутність резервів на наступні інвестиції у чемпіонів портфеля, а нові умови змінюють це.

«Y Combinator, таргетуючи 7% частку власності на pre-seed раунді, забезпечує собі preemptive rights та має можливість при цьому дофінансувати top-performing компанію, контролюючи відсоток розмиття. Розподіл коштів між початковою та наступними інвестиціями 3:1 дозволить покращити дохідність за інших рівних умов», — зазначила очільниця наглядової ради Ukrainian Startup Fund.

«Майже кожна компанія підіймає інвестиції після YC демо-дня. Тепер фаундерам буде ще легше отримувати найкращі умови, тому що їх стартова позиція в переговорах — це вже плюс 375 тисяч доларів під будь-яку оцінку. Це активізує FOMO, а раунди інвестицій будуть закриватись ще швидше», — розповів UFS співзасновник Awesomic Роман Севастьянов.

Керуючий партнер інвестиційної компанії Quarter Partners Юрій Серещенко відзначив, що «у хорошу угоду все складніше зайти». Оновлення умов угоди інвестицій з боку Y Combinator, за його словами, ускладнює роботу навіть для поточних інвесторів.

Водночас, за словами інвестиційної директорки Flyer One Ventures Олени Мажуги, нові умови від Y Combinator вимагатимуть від інших фондів та ангелів «придумувати нові аргументи, чому стартапам варто взяти від них інвестицію, та нові способи створювати в стартапі додану вартість, які доповнюватимуть експертизу YC». Особливо, на її думку, це стосується ринків, що розвиваються.

«500 тисяч доларів для США — незначна сума… У той самий час в Естонії, Латвії та Литві pre-seed становив всього 300 тисяч євро у 2021 році. Для стартапів з цих країн додаткові 375 тисяч доларів радикально змінюють ситуацію. Саме на цих ринках конкуренція за стартапи на ранніх стадіях виросте», — вважає експертка.

На думку Олени Мажуги, це свідчать про цікавість з боку Y Combinator саме міжнародними інвестиціями, а сама компанія буде активніше інвестувати в країнах, що розвиваються.

«В довгостроковій перспективі це може призвести до того, що місцеві ринки стануть більш освіченими у питанні підприємництва, технологій та венчурних інвестицій», — зазначила інвестиційна директорка Flyer One Ventures.

1515