Створення нового медичного продукту на онлайн ринку. Особливості та виклики

За даними Центру громадського здоров’я, майже 64% українців помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками та купують їх без призначення лікаря. За даними пошукових запитів, кожен 3-й українець впевнений, що антибіотиками лікують будь-яку хворобу: “Антибіотики при простуді”, “Антибіотики при отруєнні” або ж “Антибіотики при простатиті”. Такі різні хвороби, але єдина панацея - антибіотик.

За даними наших аптек-партнерів: ще до початку дії закону полиці з деякими антибактеріальними препаратами спорожніли, що свідчить про те, що люди закупалися антибіотиками наперед, аби якомога довше продовжити можливість самолікування та не ходити до лікарів.

Проте, усім нам відомо ще з самого дитинства, самолікування лише зашкоджує нашому здоровʼю. Саме тому закон про купівлю антибіотиків по рецепту покликаний завадити цьому.

Але ж тепер коли для купівлі антибіотиків потрібно обовʼязково отримувати рецепт, чи не будуть пацієнти відкладати візит до лікарів або шукати інших методів лікування? Що ж зробити для того, щоб люди почали ставити серйозно до закону та слідувати його правилам, а не шукати обхідних методів? Як привчити людей відвідувати лікарів?

Doc.ua створив власне рішення - інструмент, який допомагає отримати електронний рецепт на антибіотики від сертифікованого лікаря в декілька кліків.

Які особливості нового продукту?

Перш ніж відповісти на всі ці питання, варто згадати, що ж передбачає новий закон та чому його вирішили запровадити?

Про закон

З 1 січня 2023 року в дію вступив закон, який передбачає відпуск антибіотиків виключно за електронним рецептом. Отримати е-рецепт можна у сімейного лікаря, з яким ви маєте декларацію, через ЕСОЗ (електронну систему охорони здоровʼя). Для цього вам потрібно, як зазвичай, прийти на прийом до лікаря, пройти огляд та отримати спеціальний код на рецепт у смс-повідомлення. З цим кодом ви можете йти до аптеки та купувати потрібний вам антибіотик. Більше ніяких листочків з написаним від руки переліком назв препаратів, тепер виключно електронний формат. Адже, в сучасному світі paperless, навіть паперовому рецепту вже немає місця.

Закон про продаж антибіотиків по електронному рецепту - це спроба України обмежити їх безконтрольний відпуск з аптек, що призводить до поширення самолікування, і як наслідок - погіршення колективного імунітету та ускладнення лікування захворювань. Безконтрольне вживання будь-яких препаратів, особливо антибактеріальних, призводить до руйнування захисних сил організму та формування антибіотикорезистентності - стійкості до бактерій. Тобто, у майбутньому будь-який антибіотик, навіть рекомендований лікарем, вам уже не допоможе побороти бактеріальну хворобу.

Особливості нового продукту

Що створили ми в Doc.ua? Зручний інструмент, який буквально за 10 хвилин вашого часу допоможе отримати дійсний електронний рецепт на антибіотик, який звісно ж буде міститися в МІС, після короткої онлайн-консультації з дипломованим лікарем. Тобто отримати рецепт, разом із попередньою консультацією професіонала можна не виходячи з дому або, навіть, перебуваючи уже в аптеці, де вам, наприклад, відмовили у продажі без рецепта. Сформований е-рецепт ви отримаєте у вигляді посилання на ваш номер у Viber.

У чому ж особливість нашого продукту? 

У сучасному цифровому світі забезпечити передачу рецепта в месенджері не є великою цінністю, а ось організація телемедичної консультації, в результаті якої народжується такий рецепт може стати зручним. Особливо при переході медичної системи до сучасних європейських стандартів та контролю за призначенням медичних препаратів, щоб уникнути кількість фізичних консультацій, які є додатковою складністю для пацієнта, і при цьому не відмовлятися від попередньої консультації лікаря, сучасний світ прийшов до телемедичних консультацій, як до альтернативи. У цій частині, в організації онлайн консультації між пацієнтом та лікарем, виписці рецепта онлайн, та навіть замовлення та доставки ліків з аптеки, наш сервіс може запропонувати нову формулу рішення.

А що ж у наших конкурентів?

Конкуренти, на відміну від нас не можуть забезпечити консьєрж пацієнта на всьому етапі від проведення онлайн консультації, до замовлення та доставки препаратів, хтось працює в першій частині цього шляху користувача (тільки надає телемедичну консультацію), хтось тільки в останній (організовує доставку ліків), ми ж взяли на себе місію забезпечити повну безшовну взаємодію пацієнта, лікаря та аптеки, не перемикаючись між сервісами й тим більше не роблячи фізичного переміщення між різними медичними установами.

Для цього ми створили омніканальну лінійку інструментів для організації та проведення телемедичних консультацій (аудіо, відео, текстових), від додатків та телеграм-ботів, до повноцінних телемедичних консультацій з лікарями клінік-партнерів з подальшим надсиланням рецепта на препарати в електронному вигляді, і зараз працюємо як над розширенням каналів взаємодії з пацієнтом, так і над безшовною доставкою ліків за виписаним рецептом, за бажанням клієнта.

Що нас підштовхнуло до створення продукту та які у нього перспективи?

Як і будь-яка реформа, закон на антибіотики має принести багато як позитивних, так і негативних змін на українському медичному ринку. Ми ж сприйняли це як можливість для бізнесу розвиватися, а не йти в тінь, тому вирішили створити щось корисне для пацієнтів, полегшити їм життя та помʼякшити перехід до нового формату лікування. Рецепт не створюється автоматично, а виписується лікарем, тому консультація з ним є неминучою дією. Тут і починається наша роль, адже для отримання е-рецепта, консультація не обов'язково має бути очною. Для багатьох випадків телемедична консультація буде так само доречна, як для первинних прийомів, в яких достатньо зібрати анамнез зі слів пацієнта для подальшого призначення препаратів, так і для вторинних прийомів, наприклад розшифровки аналізів.

Ми впевнені, що ідеальна система - це система, якої немає, але всі її функції виконуються. А ідеальний продукт - це той, який не додає складності, а усуває їх. Не треба ходити до клініки та стояти в довгій черзі, не треба пам'ятати про наявність паперового рецепта, не треба йти в аптеку, а то й у декілька, а головне - не треба витрачати час! Це дає свободу, ширший вибір. Можна підійти до цього як і раніше, консервативно, а можна скористатися нашим сервісом і зрозуміти, що виявляється, медицина не така вже й складна річ, а візит до лікаря - це не страшно, а корисно.

На нашу думку, створення подібних інструментів на українському медичному ринку - це крок у майбутнє, адже це забезпечує магію безконтактного досвіду пацієнта на шляху до свідомого ставлення до власного здоровʼя.

1
2039