Світчери у диджиталі: як бармен, викладач, адміністратор та менеджер логістичної компанії опанували SEO-напрям

Якщо ви, шукаючи інформацію або товари, постійно бачите у пошуку вашого браузера одні й ті самі сайти, це значить, що SEO спеціалісти добре налаштували пошукову оптимізацію. Але ж ніхто навіть не здогадується, що деякі з цих спеціалістів нещодавно стояли за барною стійкою, продавали авіаперевезення або викладали в навчальному закладі. Вони — приклад, що відсутність досвіду у сфері не проблема, — у диджитал можна потрапити з будь-якої професії, головне — спробувати. Надихаючими історіями та порадами поділилися спеціалісти агенції digital-маркетингу Inweb.

Згідно з опитуванням DOU медіана заробітної плати SEO Specialist — $740. Але ця медіана розрахована для всіх рівнів посад.

Історія Івана: від бармена до SEO Specialist

Іван після інституту працював у сфері обслуговування. Починав з помічника офіціанта, деякий час працював офіціантом і надалі опинився за барною стійкою, де і пропрацював 5 років. Але у 2020 році світ охопила пандемія, а разом з тим і скорочення.

«До пандемії, коли я працював барменом, я завжди цікавився технологіями, особливо версткою Frontend, тому закінчив профільні курси. Але я залишився на поточній роботі, оскільки зарплата була вище, ніж пропонована для початківців у IT. А коли вже потрапив під скорочення, вирішив закінчити з офлайн роботою і диджиталізуватися. Я знову повернувся до навчання, але вже вибрав курс "Диджитал-маркетинг". У розпал Covid-19 я шукав роботу в напрямі SEO оптимізації сайтів. Отримав офер на позицію помічника SEO. Я досить швидко освоївся, закріпив свої знання, почав отримувати практичний досвід і вже через 3-4 місяці я здав атестацію на підвішення».

Поради Івана, хто також хоче диджиталізуватися:

  • Насамперед ознайомитесь зі світом диджитал-маркетингу, щоб визначити для себе вектор у якому хотілося б розвиватися: SEO, SMM, PPC тощо.
  • Не йдіть проти вітру і через силу, знайдіть свій шлях, свій інтерес і вже тоді занурюйтесь з головою в те, що вам дійсно подобається і приносить задоволення.

Історія Анастасії: з логістики до SEO Project Manager


Свій кар’єрний шлях Анастасія починала з логістики. Вона займалася продажем морських, залізничних, авто/авіа перевезень. Після декількох років виснажливої роботи дівчина вирішила спробувати себе в сучасній та прибутковій сфері. Написання кодів для неї здавалося занадто нудним, тому досвід організації та ведення угод стали орієнтиром у виборі фаху — Project Manager.

«Під час пошуку першої роботи я домовилась про співбесіду на 24 лютого 2022 року, але країна-агресор вирішила, що зі стрибком у диджитал потрібно почекати. Я не кинула цю ідею, тому вже влітку списалася з рекрутером. Цікавий факт — рекрутер мені написала після того, як я перший раз спробувала медитувати». 

Для тих, хто планує свій стрибок у диджитал Анастасія радить:

  • На початку кар’єри не бійтеся пробувати декілька напрямків. Це необхідно, щоб зрозуміти, що вам дійсно подобається.
  • Прочитайте більше про вашу сферу діяльності, бо у роботі вам можуть знадобитися знання, які не стосуються вашої спеціальності.
  • Не бійтеся, багато читайте, навчайтеся, якщо щось не подобається — одразу про це кажіть та вирішуйте

Олександр: з лабораторії у SEO Operations Manager

Олександр працював у освітній сфері. Він був завідувачем навчальної лабораторії у коледжі. Хлопець слідкував за технікою та був відповідальний за електробезпеку. 

За освітою Олександр розробник, але після декількох спроб програмування хлопець зрозумів, що це не діло його життя. Попри це, Олександр розумів, що хоче працювати з комп'ютером. Одного дня він познайомився з людиною, у якої була схожа ситуація. Останній працював SEO-спеціалістом. Історії знайомого про роботу надихнули Олександра змінити свою спеціалізацію.

«Мені це сподобалося, бо це і маркетинг, і робота з комп’ютером, і креатив. Я почав шукати інформацію про спеціальність знайомого і зрозумів, що треба пробувати. Я тоді тільки починав проходити профільні курси, але я розумів, що треба практика. Так я почав розсилати резюме. З декількох пропозицій я вибрав агенцію Inweb, бо розумів, що там від мене будуть не тільки вимагати, а й допомогти професійно зростати. Тож я пішов з освітньої сфери та максимально не жалкую про це». 

Фото Олександра, коли він працював у коледжі

З огляду на свій досвід Олександр виділив такі поради:

  • Не бійтеся змін, нових людей. Життя одне і потрібно робити все, щоб тобі було комфортно.
  • Більше цікавтесь світом. Поглиблюйтесь у різні теми. Повірте, завжди є щось цікаве, що допоможе вам у роботі та спілкуванні як з колегами, так і з клієнтами.

Історія Ольги: від адміністратора до SEO Client Project Manager

До початку роботи в диджитал-маркетингу Ольга 2 роки працювала офлайн-консультантом, а пізніше — адміністратором, у магазині відомого бренду спортивного одягу. Тоді для дівчини диджитал був невідомим та загадковим. Ольга майже нічого не знала про цю сферу, до поки її подруга не запропонувала спробувати себе там.

«Моя подруга, пропрацювавши в агенції диджитал-маркетингу рік, запропонувала мені спробувати себе в ролі Project Manager, адже навички комунікації та вміння організовувати роботу команди в мене були. На той час робота в магазині мене дуже виснажувала фізично. Попри керівну посаду, необхідно було бути весь час на ногах, бігати з 3-го на нульовий поверх, щоб контролювати процеси, підміняти співробітників і обслуговувати відвідувачів, тягати обладнання та коробки з товаром. Тому зміна професії на онлайн була для мого фізичного здоров'я таким собі порятунком».

Порада від Ольги:

Навчайтесь. На старті свого шляху, мені дуже допомогли навчальні курси Google. Дуже багато безкоштовного та якісного матеріалу. Я б рекомендувала почати саме з них, адже там прямо на пальцях пояснюється основа диджитал-маркетингу. 

Як бачимо, кожен має свій шлях, але всі ці історії об’єднує одне — бажання працювати в задоволення. Якщо вас драйвує диджитал-маркетинг, не варто боятися, відкидайте думки, що у вас немає досвіду або, що вже пізно вчитися. Нехай ця стаття буде знаком — зараз саме той час і те місце. Тож некст стейшн — диджиталізешн.

1162