Тижневий огляд крипто новин: хакерська атака на OpenLeverage, розіграш від Маска та новий блокчейн від Solana

Напередодні Першого квітня більшість людей готують особливі жарти, щоб розіграти своїх друзів і близьких. Це стосується і впливових осіб, які розігрують свою аудиторію. Але цього разу для деяких представників криптоіндустрії жарт виявився не "смішним", а скоріше сумним. Можливо, тому що це був зовсім не жарт? Як пройшов минулий тиждень і що сталося 1 квітня в криптоіндустрії - тема сьогоднішньої статті.

OpenLeverage став жертвою хакерів

OpenLeverege, децентралізована платформа для маржинальної торгівлі, стала жертвою численних хакерів, які викрали активів на $230 000.

1 квітня компанія Cyvers Alerts, що займається блокчейн-безпекою, повідомила про це користувачів у соціальній мережі X. Згідно з повідомленням, збитки склали близько $230 000 у криптовалюті, а гаманець зловмисника знаходився на Tornado Cash.

“Наша система виявила появу зловмисного контракту на 13 секунд раніше, ніж відбулася атака! Викрадені кошти все ще знаходяться на рахунку зловмисника!” - йдеться в дописі.

Tornado Cash - це санкціонований OFAC протокол обміну криптовалют, який, як стверджується, використовувався північнокорейською Lazarus Group для відмивання понад $100 мільйонів, викрадених в результаті крадіжок криптовалют.

Компанія PeckShield, що займається безпекою блокчейну, також висвітлила ситуацію, оцінивши загальний збиток у $236 000.

Незабаром після атаки OpenLeverage оголосила, що призупинила свою діяльність і проводить розслідування.

“Накопичені страхові та компенсаційні фонди мають покрити збитки.” - пишуть OpenLeverage.

Команда також зазначила, що їх D1 не постраждав, і пообіцяла поділитися додатковою інформацією після завершення розслідування.

Пізніше вони опублікували нову інформацію, яка підтвердила втрату $220 000 на BNB Chain і $40 000 на Arbitrium. Хоча команда запевнила, що кошти користувачів будуть повернуті, вони оголосили про закриття своїх сервісів до "початку наступного тижня".

"У світлі цього ми прийняли важке рішення припинити роботу протоколу торгівлі та кредитування OpenLeverage. Ми ініціюємо процеси, щоб користувачі могли безпечно закрити угоди/позики й вивести кошти", - написала команда.

Згідно з публікацією, OpenLeverage готова запропонувати хакеру винагороду в обмін на повернення викрадених коштів, після чого "негайно почнеться відстеження і юридичний процес".

Ілон Маск та його першоквітневий розіграш

Ілон Маск, генеральний директор Tesla і власник X, сколихнув криптовалютну спільноту своїм першоквітневим твітом. Інвестор відомий тим, що виступає проти "пробудженої" позиції Disney, Netflix та інших впливових бізнес-гігантів. 1 квітня Ілон Маск написав у X, що він очолює DEI в Disney.

"Не можу дочекатися роботи з Бобом Айгером та Кетлін Кеннеді, щоб зробити їхній контент більш “пробудженим”!" - написав Маск.

Далі він опублікував мем, висміюючи схильність компанії до створення сиквелів мультфільмів, додавши "Не можу дочекатися "Історії іграшок 5" та ще двох фільмів про Моану. Ура..."

Твіт Маска сколихнув криптоспільноту, яка вирішила підтримати жарт Маска і почала публікувати меми та відповіді в тому ж дусі, тролячи Disney та Netflix за їхню позицію щодо соціальної політики.

Користувач DogeDesigner відповів “Перше, що зробить Ілон Маск після приєднання до Disney, - змінить їхній логотип”.

Source: cb_doge/X

Epik.NFT надіслав картинку з новим дизайном для X і написав "Новий логотип?".

Source: EpikNFT/X

WhiteBIT став партнером Paris Blockchain Week Summit та TOKEN2049 Dubai

WhiteBIT, одна з найбільших криптовалютних бірж Європи, оголосила про свою участь у двох великих заходах блокчейн-індустрії - Paris Blockchain Week Summit, який відбудеться 9-11 квітня 2024 року в Луврі, Париж, і TOKEN2049 Dubai, запланованому на 18-19 квітня в Дубаї, ОАЕ.

Як партнер заходів, криптобіржа представить свої продукти та проведе нетворкінг серед багатотисячної аудиторії учасників для виявлення нових можливостей співпраці, обміну ідеями та досвідом, а також розробки спільних інноваційних проєктів.

На заходах буде працювати брендована зона WhiteBIT, де потенційні бізнес-партнери та інвестори зможуть познайомитися з командою компанії та дізнатися більше про пропозиції для інституційних клієнтів. Серед них - індивідуальні рішення для маркет-мейкерів, бірж, брокерів, криптопроєктів та приватних інвесторів.

Засновник WhiteBIT Володимир Носов прокоментував участь у майбутніх заходах: "Присутність WhiteBIT на Paris Blockchain Week Summit і Token2049 Dubai підкреслює нашу прихильність до інновацій та розвитку у сфері блокчейну. Ці заходи дозволяють нам ділитися знаннями, вчитися і співпрацювати з іншими лідерами галузі. Ми віримо, що справжній прогрес досягається спільними зусиллями та обміном досвідом, і це один з наших способів зробити внесок у майбутнє блокчейну та криптовалют".

Новий блокчейн-протокол від співзасновника Solana

Анатолій Яковенко, співзасновник Solana Labs, випустив White Paper для нового протоколу під назвою BunkerCoin. Він призначений для покращення надсилання та отримання даних у місцях зі слабким інтернетом, пропонуючи нове та ефективне рішення для віддалених та малодоступних районів.

Опублікована White Paper під назвою "BunkerCoin: Блокчейн-протокол з низькою пропускною здатністю, сумісний з короткохвильовим радіозв'язком" містить технічний огляд.

BukerCoin вирізняється тим, що ефективно працює в умовах низької пропускної здатності, використовуючи короткохвильове радіомовлення для безпечної та надійної передачі даних. Дана інновація розв'язує проблему технології блокчейн, покращуючи зв'язок у віддалених районах.

Блокчейн долає проблему передачі даних через короткохвильовий радіозв'язок шляхом оптимізації під максимальну одиницю передачі (MTU) в 300 байтів. Для забезпечення надійності передачі даних і стійкості мережі в умовах низької пропускної здатності використовуються кадри, закодовані стиранням. Протокол використовує правило найдовшого ланцюжка в стилі Накамото, яке працює з методами передачі та перевірки для підтримки безпеки мережі.

Ініціатива Яковенка також може бути стратегічним кроком для зменшення волатильності, пов'язаної з мем-коінами на базі платформи Solana, підкреслюючи постійну еволюцію і розширення блокчейн-додатків.

Telegram-бот Solareum припиняє роботу

Після низки невдач, включаючи нещодавнє порушення безпеки та фінансові обмеження, розробники Solareum, торгового бота для Telegram, що працює на блокчейні Solana, прийняли важке рішення про остаточне припинення діяльності.

У повідомленні, розміщеному на каналі підтримки Solareum в Telegram і на X співзасновника King.sol, команда висловила глибокий жаль з приводу закриття.

“На жаль, через нестачу коштів, мінливі ринкові тенденції та нещодавнє порушення безпеки наших систем ми змушені прийняти це складне рішення.” - йдеться у повідомленні.

Вони також зазначили, що, попри всі їхні зусилля, нещодавній злом поставив під загрозу цілісність систем, і вони більше не можуть гарантувати безпеку користувачів через брак коштів.

Solareum - криптовалютний торговий бот на базі месенджера Telegram з мостом між віртуальними машинами Ethereum і Solana, запрограмований на купівлю та продаж токенів криптовалюти Solana на основі певних наперед заданих параметрів.

Наприкінці березня бот зазнав зламу в системі безпеки, що дозволило зловмисникам скористатися вразливістю. Згідно з аналізом BONKbot, з гаманців, підключених до цього бота, було втрачено понад 2800 SOL на суму близько $520 000 від більш ніж 300 користувачів Solana.

Спочатку вважалося, що за атакою стоїть Telegram-бот BONKbot. Однак 30 березня команда спростувала це, заявивши, що BONKbot безпечний і додавши: "Атака сталася в іншому додатку Solana".

Розробники заявили, що "ми не крадемо гроші. Але гаманці багатьох користувачів $SOLAR були спустошені, але це частково звичайний трюк, який трапляється з іншими бот-проєктами/Dapps.", після чого вони додали "є ймовірність, що нас використали".

383