Топ порад з оформлення LinkedIn для пошуку роботи

LinkedIn — один з цінних майданчиків для пошуку роботи, нетворкінгу та просування особистого бренду в IT. Одначе й досі у багатьох юзерів його використання завершується на етапі реєстрації профілю, а жоден рекрутер так і не має можливості достукатися до них у контакти.

Як же зробити вашу сторінку в LinkedIn магнітом для рекрутерів та використати особливості платформи на вашу користь? Ділимося порадами від рекрутерів ITExpert далі.

Що таке LinkedIn і чому там варто зареєструватися

Почнемо з термінів! LinkedIn — це відома професійна соцмережа, яка поєднує фахівців зі всього світу. У ній зареєстровано понад 1 млрд контактів, з яких 320+ тис. — в Україні.

28 млн користувачів мають статус “Open to work”. 65 млн — щотижня використовують платформу для пошуку роботи. Як результат, щохвилини шість людей приймають джоб офер за допомогою LinkedIn.

В Україні ця соцмережа активно використовується айтівцями та digital фахівцями. Так, за даними дослідження Dou 2023, 11% IT-спеціалістів знайшли поточне місце роботи через LinkedIn. Але в інших в інших країнах платформа популярна й серед інших професій та зокрема студентів.

Окрім пошуку роботи, цю соцмережу використовують для:

  • Розвитку особистого бренду. Користувачі можуть публікувати контент у дописах, персональній розсилці, а також спільних статтях з іншими експертами.
  • Пошуку потенційних клієнтів. Особливо для B2B маркетингу та лідогенерації.
  • Нетворкінгу. LinkedIn допомагає знаходити корисні контакти та будувати з ними тісні зв’язки.
  • Навчання. Наприклад, можна протестувати навички у інтерактивній підготовці до інтерв’ю чи пройти внутрішні курси на платформі.
  • Відстеження нішевого контенту. У LinkedIn є багато фахівців з різних сфер, які діляться власним досвідом та практичними порадами.
  • Скролінгу мемів — куди ж без цього у соцмережах? 🙃

Стрічка, особистий профіль, можливості для публікацій дописів — усі ці атрибути соцмережі є й на LinkedIn. Але замість фото з сім’єю чи котиків тут надають перевагу контенту про робочу рутину чи професійні досягнення (хоча трапляється різне). Окрім того, ресурс надає особливі функції для просування вашого профілю та пошуку вакансій — детальніше про них далі.

Топ-3 поради для пошуку роботи у LinkedIn

Ділимося інформацією для тих, хто хоче зробити пошук вакансій на платформі результативним. Спойлер: просто зареєструвати профіль недостатньо, потрібно постійно його розвивати.

#1 Ознайомтеся з внутрішньою логікою та постійно додавайте нові контакти

Пам’ятаєте «правило шести рукостискань»? LinkedIn працює схожим чином. Доступно чотири рівні контактів:

  • Перше коло (1st-degree) — користувачі, з якими ви маєте підтверджений контакт. Як друзі в Instagram чи Facebook.
  • Друге коло (2nd-degree) — юзери, з якими у вас немає безпосереднього контакту, але є спільні «знайомства» всередині платформи.
  • Третє коло (3rd-degree) — люди у контактах вашого другого кола.
  • Поза мережею (“Out Of Network”) — користувачі поза усіма перерахованими варіантами.

Ви не можете написати користувачам поза першим колом контактів — лише відправити їм запрошення та чекати на реакцію або використати спеціальні платні повідомлення у просунутих версіях LinkedIn. Юзерів поза мережею ви й взагалі не побачите у пошуковій видачі або зможете ознайомитися хіба що з підписом “LinkedIn Member”.

Інші користувачі також не зможуть досягнути вашого профілю, якщо ваша мережа замала. Це і є причиною, чому важливо постійно поповнювати свою мережу корисними контактами. Варто відправляти запрошення:

  1. Вашим колегам, ексколегам та іншим фахівцям, яких ви знаєте.
  2. Фахівцям, які зараз працевлаштовані у компаніях, де б ви хотіли працювати — рекрутерам, менеджерам та іншим.
  3. Рекрутерам, які знаходяться у локаціях, де ви б хотіли працювати.
  4. Фахівцям, які можуть бути контактами рекрутерів чи менеджерів компаній, де ви шукаєте роботу.
  5. Іншим людям, яких ви вважаєте цікавими.

Але є й кілька нюансів, які треба взяти до уваги:

  • У першому колі контактів ви можете мати до 30 тис. осіб (їх можна легко досягти за кілька років активного додавання). Тому стежте за якістю та кількістю контактів вашого профілю.
  • LinkedIn блокує профілі за нетипову активність. Так у «бан» можуть потрапити користувачі, які відправляють понад 120 запрошень чи мають 600–700+ неприйнятих запитів у контакти (Pending invitations). Більше порад для уникнення блокування LinkedIn вже надали у статті.

#2 Попіклуйтеся про заповненість профілю

Ваш профіль у LinkedIn — не просто сторінка для комунікації чи дописів. Розглядайте її як резюме. Якісно заповнені профілі легше знайти на платформі, а отже їм частіше пишуть рекрутери з крутими вакансіями.

Зверніть особливу увагу на такі блоки:

  • Headline. Вкажіть деталізовану назву вашої посади. Надавайте перевагу тайтлам з вказанням технологій, наприклад, React + Node.js Developer.
  • Фото. Оберіть професійне фото, бажано портретне чи по пояс, на якому не буде інших людей. За бажанням ви також можете встановити фон для вашого профілю.
  • Summary. Коротко опишіть ваш досвід, сфери, у яких ви працювали, досягнення, а також побажання до нової роботи. За бажанням можна вказати контакт для швидкого зв’язку.
  • Experience. Найбільш цінний блок. Перерахуйте тут ваші місця роботи, вкажіть посади, обов’язки, досягнення, використані інструменти та платформи. Подумайте, за якими ключовими словами ваш профіль може шукати рекрутер і органічно впишіть їх у цей блок. Якщо у вас були паузи в роботі (наприклад, сабатікал), це також можна спеціально відмітити. А от навчання, pet- чи волонтерські проєкти краще вказати у відповідних розділах.
  • Education. Інформація про вищу освіту.
  • Skills. Список навичок, якими ви володієте. Краще обирати навички з наявного списку, а не вписувати нові, адже це може ускладнити пошук вашого профілю (наприклад, якщо ви змінюєте відмінок чи використовуєте нетипове формулювання). Пріоритетні навички краще розміщувати у топ-3, щоб їх було легко помітити у профілі — за необхідності послідовність можна змінити. Ви можете отримувати підтвердження (endorse) ваших навичок від інших користувачів та «ендорзити» їхні.
  • Recommendations. Отримані відгуки про роботу з вами.
  • Licenses & certifications. Тут можна вказати важливі курси чи сертифікати, залишивши посилання на документ за необхідності.

📌 Tip: ваш профіль можна завантажити і використати як резюме. Для цього:

  • Перейдіть на сторінку вашого профілю.
  • Натисніть на кнопку More під фото.
  • Оберіть Save to PDF.

#3 Використовуйте різні можливості для пошуку роботи

Розвиток профілю і додавання рекрутерів у контакти — 80% вашого успіху. Щоб збільшити шанси на отримання оферу через платформу, скористайтеся кількома порадами:

Переглядайте розділ Jobs та рекомендації позицій. LinkedIn буде сповіщати вас у випадку вакансій, які перетинаються з вашим досвідом. На жаль, пропозиції там не завжди релевантні, але кілька нових цікавих можливостей ви отримаєте.

  • Шукайте вакансії за ключовими словами та хештегами у публікаціях (наприклад, #hiring, #вакансія тощо). Рекрутери та компанії діляться відкритими позиціями у дайджестах.
  • Відправляйте листи рекрутерам та привертайте увагу до вашого профілю. Спамити одним повідомленням немає сенсу, але ви можете точково писати фахівцям із «компанії мрії», попередньо перевіривши, чи є у них відкриті позиції.

І наостанок не забувайте оновлювати ваш профіль та відвідувати платформу час від часу! Інколи хороші вакансії можуть чекати на вас у особистих повідомленнях, важливо їх не пропустити 🙌

1334