Тренди у креації контенту: що привертає увагу аудиторії у 2024

У сучасному світі інформаційного перенасичення та високої конкуренції створення ефективного і здатного залучати аудиторію контенту стає необхідністю для будь-якого бізнесу чи креативника. Тенденції у створені контенту підказують маркетологам нові ідеї та інструменти для привертання уваги користувачів та конверсії у потрібну дію. Цей огляд допоможе зрозуміти ключові тренди контенту та розкриє, як їх інтегрувати у свій маркетинг для найкращих результатів.

Відеоконтент

Відеоформат став визначальним у сучасному медіапросторі. Короткі відеоролики на платформах, таких як TikTok та Instagram, не лише дозволяють ефективно передавати повідомлення, але й створюють можливість для творчого вираження. Відеоконтент охоплює пряму рекламу, освітні відео, віртуальні подорожі та інтерв'ю, створюючи різноманітний та захопливий досвід для аудиторії. У 2024 варто сфокусуватися на вертикальних відео, відео без звуку з субтитрами, шортс, рілз, live стрімах та UGC контенті (про нього говоримо далі, як про окремий тренд).

User Generated Content

UGC або контент, створений користувачами, наразі є важливою тенденцією у сучасному цифровому світі. Цей тренд контенту полягає в тому, щоб надавати можливість аудиторії створювати та ділитися своїм власним контентом на платформах — фотографіями, відео чи відгуками. Це дозволяє користувачам стати активними учасниками, а не лише споживачами контенту. User Generated Content стає джерелом різноманітності та відкритості, оскільки користувачі приносять свою власне унікальне бачення. 

Бренди використовують UGC для збільшення довіри аудиторії, оскільки враження та рекомендації від реальних людей мають значущий вплив на сприйняття продукту чи послуги серед інших. Додатково до контенту від справжніх користувачів бренди активно співпрацюють з UGC-креаторами. Фактично це блогери, які створюють UGC-контент на замовлення, але не публікують його у себе.

Сторітелінг

Вічнозелений тренд контенту вже багатьох років сторітелінг стає не лише методом розповіді, але й мистецтвом викликати емоції та побудови взаєморозуміння. Наразі це більше про вміння створювати живі образи та сюжети, які залишають слід у свідомості та уяві аудиторії. Історії дають можливість брендам глибше спілкуватися зі своїми користувачами, дозволяючи їм відчувати себе частиною більшої історії.

Шлях до серця аудиторії лежить через емоційний зв'язок, а сторітелінг саме те, що створює цей зв'язок. Загадкові персонажі та неочікувані повороти в історіях залишають слід в пам'яті глядача, роблячи його активним учасником власного неповторного досвіду.

Інтерактив і взаємодія

Створення відкритих механізмів зворотного зв'язку, таких як коментарі, тести, опитування та живі трансляції, стимулює активне залучення аудиторії. У поєднанні зі швидкозникаючими форматами, подібними до Instagram Stories, інтерактивний контент стає потужним інструментом для заохочення аудиторії до взаємодії та виконання потрібної дії. Live трансляції такі як такі як сесії Q&A, живі демонстрації продуктів та навіть глибокі дискусії, відкривають можливості для спілкування з користувачем у реальному часі. 

До того ж Інтерактивні формати створюють враження терміновості та викликають FOMO (Fear of Missing Out), спонукаючи цільову аудиторію до негайної реакції та швидкого прийняття рішення щодо покупки.

Автентичність

Ера однакових мінімалістичних сторінок в Instagram вже минула. Люди починають втомлюватися від "успішного успіху". Автентичність або справжність у контенті — це про відкритість, щирість, довіру. Розкривати не лише успіхи, а й ділитися своїми викликами та неідеальними кейсами, показувати внутрішній світ та закриті процеси — все сприяє встановленню особистого контакту, глибокого порозуміння, міцних стосунків. 

Автентичний контент надає можливість аудиторії відчути, що за екраном — реальні люди з реальними історіями. Справжність проймає кожен аспект контенту, роблячи його душевним та близьким до серця кожного користувача. Коли бренд виражає себе автентично — він стає частиною життя своїх прихильників.

Меми

Відчуття втоми від інформаційного навантаження може призвести до того, що люди ігнорують контент, який вимагає більше уваги та зусиль для сприйняття. Отже, природно, що аудиторія все більше надає перевагу легкому та фановому контенту. Тому меми й перетворились на ефективний спосіб спілкування та вираження емоцій в інтернет-середовищі. Завдяки віральності, вони стають популярними засобами комунікації в мережі. 

Бренди вже активно використовують меми у своїй маркетинговій стратегії для привертання уваги та взаємодії з аудиторією. Меми не тільки викликають сміх, але й стають засобом формування та поширення специфічного мовлення та культурних кодів серед інтернет-спільнот.

Згенерований візуальний контент

Зростання популярності згенерованого візуального контенту стає важливим трендом у контент маркетингу. Алгоритми дозволяють експериментувати з новими формами, створювати унікальних персонажів та моделювати цілі нові світи. Від абстрактних віжуалів до антропоморфних ілюстрацій — ШІ сервіси дійсно збагачують контентний ландшафт та сприяють креативному розвитку в цифровому середовищі. 

Та на жаль або на щастя, від ШІ поки неможливо добитися побудови та дотримання цілісної візуальної стилістики у всіх матеріалах бренду. Тут йому на допомогу приходить людина. 

2306