Урбаністичну освіту треба вводити з 5-го класу

Люди люблять розповідати, що не так з нашими містами, порівнювати їх з європейськими столицями. А потім ідуть і відкривають ларьочок в центрі, або прибудовують літню терасу до архітектурної пам'ятки чи балкон. 

Зображення створене за допомогою Copilot Designer

Щоб такого не було, щоб не було ЖК замість парків, щоб не було засмічення зовнішньою рекламою, треба вводити вивчення основ урбаністики ще в школі, бажано десь у 5-му класі. Хай діти, замість банальних уроків малювання квіточок, малюють міста.

І як це відбуватиметься?

Просто. Курс складатиметься з екскурсій містом, уроків з дуже спрощеними правилами. Задачі в підручнику пропонуватимуть прокласти найзручніший маршрут з точки А в точку Б, з врахуванням певних обмежень. Діти розроблятимуть парки та сквери своїх мрій. Щороку школи проводитимуть конкурс з благоустрою території серед учнів і частково впроваджуватимуть їхні ідеї. 

Зображення створене за допомогою Copilot Designer

Діти мають зрозуміти, що місто — це живий організм, який працює для нас усіх. Усіх разом. Тоді майбутні бізнесмени робитимуть свої заклади доступними не тому, що "так треба", а "бо ну а як інакше". Вони не ліпитимуть величезні вивіски на фасади, розумітимуть пріоритетність громадського транспорту та стимулюватимуть міську владу його розвивати.

Уроки урбаністики допоможуть школярам зрозуміти основи соціології, розвинуть логічне мислення та головне — навчать бачити ширше, виходити за рамки та придумувати нове.

Плюс наші міста не перетворяться на знімальні майданчики "Мед Макса" та "Того, хто біжить по лезу". Це вже непогано)

Зображення створені за допомогою Copilot Designer

1
752