Володимир Смирнов, Spiilka Design Büro: у кризову годину — work hard, stay humble

На платформі CASES стали доступні матеріали конференції CASES: Marketing, Strategy & PR 2020. Цього разу вона була присвячена проблемам і змінам, з якими ми зіткнулися в результаті коронакризи. Креативні фахівці з різних галузей зібралися, щоб поговорити про маркетингові та бізнес-стратегії, кризовий менеджмент і комунікації в новій реальності. Всі виступи ви можете подивитися в запису на сторінці конференції.

Ми поговорили зі спікерами конференції, щоб дізнатися, що вони думають про адаптацію креативного бізнесу до світу з коронавірусом. Цього разу своїми спостереженнями ділиться Володимир Смирнов, засновник Spiilka Design Büro.


Які у вас були прогнози і плани в березні, коли коронакриза лише починалася, і як вони змінювалися потім?

На початку карантина ми трохи напружились — кілька проектів відвалилися, ще пару стали на паузу. Ми обговорили план А та план В, що будемо робити, якщо ситуація не зміниться і наскільки вистачить наших резервів та надходжень від проектів, що залишились. Але нікого не звільнили і зарплати не скорочували.

Певна невизначеність була перший місяць, а потім і запити, і клієнти повернулись. За цей місяць ми оновили портфоліо, попрацювали над власними проектами та почали працювати над залученням клієнтів із Європи та США.

Як вийшло, що Spiilka стала працювати з Міністерством цифровий трансформації над проектом «Дія»?

Нас запросили у тендер наші друзі із Fedoriv, щоб ми допомогли їм з UX/UI частиною. І наша спільна заявка перемогла.

Існує таке поширена думка, що креативним компаніям з державними структурами працювати складніше, тому що там все зарегламентировано, купа узгоджень, на це йде багато часу. У вас були складності подібного роду?

Так, зазвичай ми не працюємо з державними установами, тому що рівень бюрократії та пошук safe-рішень зводить все до посереднього результату. Але цього разу ми наважились і не пожалкували — команда в МінЦифрі зібралася дуже крута, атмосфера на перших етапах нагадувала справжній IT-стартап, а зараз нагадує сталу IT-компанію.

«Дія» — гучний проект, і підвищена увага суспільства залучена до всіх, хто з ним працює. Ви це відчули на собі?

Нажаль, так. Є політичні проекти, а є державні. Дія — крутий державний проект, що має на меті зробити нашу країну більш сучасною, а у деяких моментах і просто першою. Але… людям важко відокремити політику від всього, що робиться у країні. Тож коментарі, які ми почули на свою адресу, та поради, що нам давали, були не завжди коректними )

Чи вплинула криза на інші ваші проекти і на взаємини з клієнтами?

Якщо говорити про процеси, то стали рідше зустрічатися та більше часу проводити у Zoom. Іноді не вистачає спілкування всередині команди.

А так, як вже казав, деякі проекти стали на паузу і поки що не відновились. Але зайшли інші ) Стає все більше запитів на розробку застосунків і цифрових інструментів.

Які, на ваш погляд, головні уроки цієї кризи для України?

Криза ще не завершилася, тож важко сказати. А те, що можна винести вже зараз — було завжди. У кризову годину — ти зможеш розраховувати тільки на себе і свою команду. Тож ти повинен готуватися завчасно — розбудовувати команду, будувати відносини з партнерами, не втрачати гнучкість, пам‘ятати про резерви. І зберігати спокій, коли криза почнеться. Work hard, stay humble.

1693