Волонтерський проєкт: як ми створили корисний цифровий помічник для українців

З чого ми починали…

Війна в Україні застала всіх зненацька. Наша команда Galagan тоді ще не до кінця розуміла, як ми будемо надалі працювати та в яких умовах. Не довго думаючи, ми вирішили не ризикувати своїм життям, тому швидко спакували речі і виїхали до Польщі.

Стоячи на вокзалі у незнайомій країні, тоді ще не до кінця було зрозуміло, з чого почати тут своє життя. Тому, перш за все, ми вирішили почати з пошуку сервісів, які могли б познайомити нас з країною ближче та розповісти про всі нюанси для українців, котрі виїхали за кордон.

Ми разом з колегами потопали в інформаційному просторі від великої кількості даних, які були розкидані по різним джерелам. Інформація була, але її потрібно було вишукувати з різних куточків інформаційного простору. І раптом ми прийшли до думки, що ми самі в спромозі створити подібний сервіс, який став би у нагоді для всіх переселенців з України.

З того моменту почалася історія створення HandyFriendsBot. Доєднавшись до наших парнерів, які розробили помічника Handy.ai, ми з командою почали працювати над розробкою комунікаційної платформи, яка зможе охопити більшість країн цивілізованого світу та об'єднати таких же людей, як і ми самі.

Ми проаналізували ринок, почитали про що пишуть люди на форумах та в українських спільнотах задля більшого розуміння потреб аудиторії, якій будемо допомагати. Ідея виявилась простою та складною водночас, проте ми зовсім не мали часу на довгі роздуми.

Волонтерський проєкт: як розвивати стартап, коли немає коштів

Усе потрібно було робити швидко і «на вчора». У нас не було (та й немає зараз) стандартного часу, який дається для просування подібних стартапів. Потрібно було також швидко адаптувати PR-стратегію відповідно до соціальних та політичних змін у країні. Ми продовжували працювати понаднормово. Нічні та вечірні години, вихідні – увесь цей час, вже понад два місяці, ми цілодобово разом з командою 30 волонтерів по всьому світу розвиваємо проєкт та вдосконалюємо його. Проєкт повинен був стати не просто чат-ботом, а й повноцінним помічником та другом.

Для того, щоб мати змогу повноцінно працювати над сервісом, впроваджувати нові функції та залучати експертів різних галузей, юристів, редакторів, я разом зі своєю командою вирішили розпочати фандрейзингову кампанію на донорських платформах. Адже проєкт постійно еволюціонує та розвивається, думки людей трансформуються, ставлення до ситуації змінюється, а разом з тим змінюємося і ми.

У нас постало питання правильного структурування інформації щодо адаптації в незнайомій країні, яка може знадобитися переселенцям за кордоном. Ідея виявилась простою та складною водночас, проте ми зовсім не мали часу на довгі роздуми. Тож вирішено було швидко створити зручний сервіс, який би вмістив в собі усю необхідну інформацію по кожній країні окремо.

І вже згодом народився цифровий помічник - HandyFriendsBot, який ми запустили у найбільш популярних месенджерах серед українців - Telegram та Viber.

Посилання на бот, ви можете знайти тут:

Чат-бот у Telegram - https://url.friends.handy.ai/telegram/0cfa8

Чат-бот у Viber - https://url.friends.handy.ai/viber/0cfa8

Функціонал в нього досить простий, тому ви майже відразу зможете отримати інформацію щодо перебування в іншій країні. Варто ввести в пошуковику месенджера назву - @HandyFriendsBot - обрати потрібний вам розділ і вже за декілька хвилин ви будете знати всі відповіді на питання, які вас хвилюють.

HandyFriendsBot надає інформацію по 45 країнам вільного світу та:

  • допоможе вам з пошуком роботи та житла
  • розповість про освіту за кордоном (для ваших дітей)
  • надає соціальну та державну допомогу
  • має функцію експерта: ви можете поспілкуватись з лікарем чи юристом онлайн

HandyFriendsBot у цифрах. Наша статистика

З моменту запуску стартапу пройшло вже понад два місяці і ми разом з командою пишаємось нашими першими досягненнями. На даний момент до чат-боту вже приєдналось понад 68 тисяч користувачів і ця цифра продовжує швидко рости з кожним днем.

За підсумками соціологічних досліджень від Міжнародного дослідницького фонду Open Mind, основними країнами, про які найчастіше шукають інформацію українці стали:

  • Польща
  • Німеччина
  • Чехія
  • Іспанія
  • Італія

Питання, яке хвилює найбільше українців при першому знайомстві з незнайомою країною - де жити та шукати житло? Як виявилось згодом, цей запит став найпопулярнішим серед наших користувачів. На другому місці постали питання щодо соціальної допомоги та пошуку роботи.

Але проходить час, запити людей змінюються. В якийсь момент українці стали набагато менше шукати інформацію про умови в'їзду до певної країни, а розділ “Транспорт” та “Мовні курси” також не набули популярності серед наших громадян. І з цього ми робимо висновок, що українці вже вдало адаптувалися серед незнайомого середовища та змінюють свої пріоритети пошуку в чат-боті.

Як наразі розвивається цифровий помічник?

HandyFriendsBot - це друг, який з'явився за непередбачуваних обставин. Як справжня людина, він кожного дня росте, розвивається та набуває нових знань, які так потрібні українцям за кордоном.

Пройшло вже понад два місяці, а наш цифровий друг продовжує зростати та набувати популярності не тільки серед користувачів, а й стає цікавим для просування особливо великим компаніям. Так, на даний момент ми вже маємо потужну підтримку від: Міністерства закордонних справ України, Google for Startups, Viber Rakuten, Мережі здоров’я «Нова Поліклініка» та Укрзалізниці.

Без реклами, проте з потужною підтримкою від партнерів, ми вже допомогли десяткам тисяч наших громадян по всьому світу і не збираємось зупинятись.

2636