Вплив штучного інтелекту на SEO та контент-маркетинг: 5 сценаріїв використання GPT

GPT — сучасний ефективний інструмент, що оптимально підходить для розробки та поширення текстового та візуального контенту. Штучний інтелект (ШІ) допоможе швидко створити якісний контент, за допомогою генерації тексту та зображень на задану тематику. Отриманий результат потребує мінімального редагування после якого готовий до публікації як унікальний контент.

Переваги використання ШІ очевидні, але багатьох фахівців турбує етичність використання інструменту, адже доступність GPT може призвести до скорочення робочих місць в багатьох сферах. Такий сценарій стає дедалі реалістичнішим через те, що згенеровані тексти та зображення постійно удосконалюються. У статті розглянемо, як контен-мейкерам зробити ШІ дієвим помічником, а не супротивником.

Історія створення алгоритмів GPT

Абревіатура GPT (Generative pre-trained transformer) розшифровується як генеративний попередньо навчений трансформатор. Подібні моделі ШІ створили для спілкування людей з машиною природною мовою. Технологію GPT розробляють фахівці обробки природного мовлення (NLP) — підгалузі лінгвістики, штучного інтелекту, інформатики й інформаційної інженерії.

NLP розв'язує питання взаємодії між комп'ютерним кодом та природними мовами. Це дає можливість машинам розуміти та обробляти людську мову для вирішування різноманітних задач: машинного перекладу, аналізу соціальних медіа, автоматичної обробки текстів та багато іншого.

Одна із важливих концепцій у ШІ називається терміном «глибоке навчання» — імітація процесу людського навчання машиною. Цей підхід моделює процес навчання мозку людини. Застосування глибокого навчання дає можливість створювати машинні моделі, які здатні самостійно вивчати та робити висновки з великої кількості даних.

Мовна модель GPT-3, розроблена компанією OpenAI, відкрила нові можливості в галузі обробки природної мови та стала важливим інструментом для створення різноманітних текстів. Її навчання базувалося на використанні глибоких нейронних мереж, що дозволило отримати дивовижні результати в генерації тексту.

Чотири основні моделі GPT-3 мають різний рівень потужності й кількість параметрів. Найпотужніша модель Davinci має найбільшу кількість параметрів та можливостей і може генерувати дуже складні та реалістичні тексти. Однак, в залежності від конкретного завдання, можуть бути ефективніші менш потужні моделі GPT-3. Актуальні доповнення до сімейства моделей GPT-3 випустили наприкінці листопада 2022 року.

Модель «text-davinci-003» є найпотужнішою моделлю серії GPT-3, що дозволяє генерувати тексти на високому рівні. Її гнучкість та адаптивність дають змогу створювати текстовий контент на найрізноманітніші теми та відповідати на різні запитання з високою точністю. Згенерований текст може бути використаний для різних цілей: у маркетингу, рекламі, освіті та на інформаційних ресурсах.

Джерело: https://platform.openai.com/docs/models/overview

Згідно із даними у таблиці, інформація для навчання GPT збиралась тільки до червня 2021 року. GPT-3 вивчила 570 Гб текстової інформації, а саме такі ресурси:

  • база даних Common Crawl, в якій розміщено копії 60 мільйонів сайтів;
  • Вікіпедія;
  • Gutenberg Project;
  • Google Scholar, JSTOR;
  • офіційні сайти NASA, World Health Organization тощо.

Зараз компанія OpenAI працює над різними перспективними напрямками:

  1. Модель GPT-3 для генерації текстів та Codex для створення програмного коду чи автоматичних перекладів.
  2. ChatGPT — це ще один проєкт, який працює на базі архітектури GPT-3.5, що дозволяє створювати чат-ботів та інші інтерактивні додатки, здатні спілкуватися з людьми за допомогою природної мови.
  3. DALL·E 2 — це проєкт, який використовує глибокі нейронні мережі для створення зображень.

ChatGPT працює на архітектурі GPT-3.5, що містить певні додаткові налаштування.

Якщо ви бажаєте випробувати свої здібності, спробуйте визначити тексти, що були створені штучним інтелектом. У кінці статті будуть розглянуті найпоширеніші помилки при генерації текстового контенту.

Як штучний інтелект використовують при створенні контенту?

На цей час, використання GPT досить поширене в різних професійних сферах та навчанні. Багато людей вже використовують цю технологію для генерації домашніх завдань, привітань зі святами, зізнань у коханні, маркетингових стратегій, художніх творів тощо.

У 2018 році опублікували один з перших романів, згенерований GPT, — «1 the Road», який отримав позитивні оцінки критиків. Компанія Netflix використовує моделі GPT для створення сценаріїв серіалів, таких як "Stranger Things" і "The House of Cards". Крім того, компанія використовує штучний інтелект для відродження художника Енді Ворхола у документальному серіалі.

У інтернет-маркетингу GPT-3 використовують для наступних цілей:

  • створення оригінальних статей;
  • рерайт фрагментів текстів;
  • генерація ідей для контент-планування;
  • розподіл великих обсягів контенту між членами команди.

Для SEO GPT-3 допомагає вирішити низку задач:

  1. Пошук ключових фраз на задану тематику.
  2. Генерація блоків FAQ.
  3. Створення описів продуктів для інтернет-магазинів.
  4. Написання заголовків та метатегів Title і Description для вебсторінок.
  5. API для власних SEO-інструментів тощо.

Інші варіанти використання GPT-3:

  1. Автоматичне створення резюме на основі шаблону та додавання інформації про кандидата.
  2. Перетворення мовного запиту користувача на SQL-запити.
  3. Генерація коду на основі опису необхідної функціональності природною мовою.
  4. Автоматизація роботи з Google Spreadsheets.
  5. Створення інфографік та візуалізація даних.
  6. Створення розміток та макетів у Figma для прискорення процесу дизайну та розробки інтерфейсів.

Однак, у деяких випадках не рекомендується використовувати ШІ: при створенні брендованого контенту, оптимізованих статей, контенту у сферах YMYL для забезпечення відповідності E-A-T.

Основні проблеми при використанні ШІ

  1. Для генерації якісного контенту необхідно задавати точні параметри, інакше результат може бути неочікуваним.
  2. Для навчання GPT-моделей необхідні великі кошти та дорогі ресурси.
  3. Іноді згенеровані тексти містять расові, гендерні та релігійні упередження.
  4. На сьогодні нема можливості розрізняти машинні тексти від створених людиною, але OpenAI планує ідентифікувати їх водяними знаками.

Щодо етичних принципів використання ШІ, на думку представників Google вони такі:

Джерело: Artificial Intelligence at Google: Our Principles

Ось як ChatGPT відповідає на таке питання:

Якщо ви створюєте контент за допомогою ШІ, не забувайте про редагування. Це допоможе покращити якість тексту, виправити можливі помилки, зробити його більш ефективним для привернення уваги цільової аудиторії.

5 варіантів використання ChatGPT

Розберемо можливі способи використання ChatGPT для розв’язання повсякденних задач.

1. Email-маркетинг. Щоб зацікавити клієнтів розсилкою листи повинні мати цікаві теми, окремі підтеми та заклик до дії. Для створення ефективної розсилки, використовуйте GPT в Serpstat. Інструмент допоможе згенерувати FAQ на основі запитів, які цільова аудиторія вводить у Google.

Тепер розглянемо генерацію кейсів про вдале застосування SEO.

Далі запитаємо ШІ про складний технічний термін.

2. Просте пояснення складних понять. Цей сценарій реалізується завдяки функції з назвою «Поясни це для учня другого класу»

3. Описи продуктів або послуг та неймінг. GPT ще можуть допомагати з обслуговуванням клієнтів, розв’язувати технічні проблеми, що у них виникли. 

4. Маркетингові розсилання. ШІ за лічені хвилини створить шаблон для листа на задану тематику.

5. Створення художньої літератури. GPT без проблем генерує короткі оповідання, дитячі казка, анекдоти та навіть вірші. Найкраще створювати короткі тексти.

Також GPT-3 допоможе знайти нові ідеї на задану тему. 

Як ідентифікувати контент, створений ШІ?

Фахівці Корнельського університету провели дослідження, результати якого доказали, що люди в більшості випадків не можуть розрізнити справжні новини від фейкових, що створені за допомогою ШІ.

Команда Serpstat намагалась автоматично ідентифікувати штучно згенерований текст за допомогою бази даних параметрів та характеристик. У результаті виявилось, що текст, згенерований ШІ, здавався на 75% написаним людиною.

Висновки

Потенціал штучного інтелекту може підвищити продуктивність та ефективність роботи. У галузі копірайтингу та маркетингу, використання ШІ-інструментів для створення контенту дозволяє зберігати повний контроль над контентом та зосереджувати увагу на складніших та креативних завданнях. Крім того, використання ШІ допоможе зменшити витрати на розробку та розповсюдження контенту, що є важливим фактором для багатьох компаній.

2816