Як чат-боти використовуються в маркетингу: 5 прикладів

В минулому чат-боти використовувалися виключно службами підтримки клієнтів. Вони відповідали на прості запитання, надавали загальну інформацію та іноді навіть допомагали з розв'язуванням проблем. Проте, з часом технології чат-ботів почали стрімко розвиватися, стаючи доступнішими та складнішими.

Сьогодні чат-боти використовуються не лише для підтримки клієнтів, але й для цілого спектра маркетингових цілей. Боти почали доводити, що вони можуть стояти на кожному кроці клієнтського шляху. Дослідження показують, що близько 88% людей мали принаймні одну розмову з чат-ботом, а 35% людей використовують чат-ботів для вирішення скарг або отримання детальної інформації щодня.

Крім того, чат-боти мають ряд переваг, які змушують маркетологів звернути увагу на цей інструмент:

  • відповідь і реакції в реальному часі;
  • персоналізація клієнтського досвіду на місці;
  • інтерактивне залучення;
  • миттєвий збір і обробка даних.

Ми в infocus.assist не лише створюємо чат-боти, але й самі використовуємо їх в маркетингових цілях. Тому вирішили скласти список того, як використовувати цей інструмент у маркетингу.

Як можна використовувати чат-ботів у маркетингу?

Загалом, у маркетингу в чат-ботів є багато не вивченого потенціалу. Наведені нижче випадки використання допоможуть вам уявити різні сценарії та зрозуміти, як же зробити роботу ефективніше.

Чат-бот для залучення потенційних клієнтів

Говорячи про маркетинг, генерація потенційних клієнтів не може бути опущена в списку. Насправді цей пункт цілком заслуговує, щоб бути згаданим першим, оскільки це один із найпопулярніших варіантів використання чат-бота в маркетингу в цілому.

По-перше, вони можуть слугувати якісною заміною нудних онлайн-форм. По-друге, їх можна використовувати відразу на сайті, без прохань перейти далі на іншу платформу. А це суттєво спрощує шлях користувача.

Створення такого діалогового бота зазвичай є швидким завданням для розробника. До того ж хороший спеціаліст з чат-ботів може запропонувати шаблони ботів для генерації потенційних клієнтів, які допоможуть вам почати ще швидше.

Також можна створювати небанальні чат-боти з цікавими ідеями та пропонувати їх своїй авдиторії. Наприклад, ми в infocus.assist помітили, що на великих івентах (конференціях, форумах) не завжди є зона для нетворкінгу, а встановлені контакти швидко губляться. Тому створили окремий чат-бот для нетворкінгу See Ya. Під час різних івентів ми пропонуємо його як формат інтеграції, а після заходу надсилаємо всім зареєстрованим користувачам пуш про infocus.assist.

Чат-боти для програм лояльності

Чи знаєте ви, що більшість програм лояльності не використовуються? Та навіть згадайте себе: чи слідкуєте ви за програмами лояльності улюблених компаній? Скоріш за все ні.

Багато людей навіть не знають, скільки балів або переваг вони заробили. В такому випадку чат-бот може допомогти з нагадуванням або додатковим пушом особливої пропозиції. До прикладу, ви можете:

  • у дружній формі нагадати учасникам програми лояльності про їхній баланс балів;
  • гейміфіковати досвід програми лояльності (наприклад, дозволяйте користувачам заробляти бали, розв’язуючи головоломки, надсилаючи селфі з продуктами, пропонуючи відгуки клієнтів, приймаючи персоналізаційні тести тощо);
  • заохочувати учасників використовувати свої бали та винагороди;
  • надсилати нагадування про винагороду.

Розповсюдження інформації про продукти та послуги

Звичайно, якщо вам вдалося зібрати велику кількість підписників у чат-боті, він може стати потужним інструментом для поширення інформації бренду. Адже саме лідам, які вже проявляли раніше інтерес до продукту і зареєструвалися в боті, може бути цікавою інформація про новинки, знижки, події бренду і т.д.

Крім того, можна створити креативний чат-бот, який стане інфоприводом і приверне цим самим увагу до вашого продукту. До прикладу, саме так зробив міжнародний бренд кормів для домашніх тварин BRIT. Вони створили перший в Україні чат-бот для власників котів і собак на основі штучного інтелекту Chat GPT-4 та інтегрували його в Telegram. Він допомагає підібрати раціональне щоденне харчування для чотирилапих. Система радить корм, ґрунтуючись на індивідуальних особливостях улюбленця: враховує вік, вагу, вподобання та навіть можливі алергії тварини. Допомагає забезпечити потреби улюбленця в поживних речовинах, щоб зміцнити його здоров’я та нервову систему.

Крім цього, бот надає змістовні консультації щодо загального стану тваринки, поведінкових особливостей, щеплень та дресування котів і собак тощо. А ще можна отримати дані щодо нюансів адаптації котів і собак з притулків.

Чат-боти для відгуків

Відгуки та рекомендації є невіддільною частиною маркетингу. Щоб мати змогу продемонструвати якість продукту або послуг, потрібно зібрати схвальні відгуки та поділитися ними.

По-перше, користувачі частіше реагуватимуть на бота, оскільки це природно. Особливо, якщо бот застане людину під час звичайних справ, наприклад гортання Telegram, WhatsApp або Facebook Messenger. Так ви не змушуєте його або її виходити з додатка і це набагато простіше, ніж натискати кнопку в електронному листі та заповнювати форму.

Клієнт повинен бути дуже розлюченим або незадоволеним, щоб пожертвувати енергією та часом, щоб надати відгук через спеціальну форму на сайті. Їм байдуже, наскільки ваша система незручна огляду. А от для задоволених клієнтів це важливо. Якщо ви не запропонуєте легкий спосіб поділитися думками, то вони цього і не зроблять.

Крім того, гірше за негатив лише негатив, який не опрацювали. Але статистика показує, що 90% компаній повідомляють про значне покращення швидкості розгляду скарг з чат-ботами.

Чат-боти для управління спільнотою

Маркетинг стає персональним і дрібним. Це все про створення стосунків, прослуховування. Але лише величезні компанії можуть дозволити собі найняти достатньо працівників для вирішення цього завдання і навіть тоді це не найвигідніша стратегія.

Неважливо, чи керуєте ви групою, чи спільнотою в Інтернеті, або особисто. Заради та в гонитві за успішним маркетингом настав час створити бота!

Чат-бот, який керує спільнотою чи певною групою користувачів, може, наприклад:

  • запрошувати в групу нових учасників;
  • ділитися місцем розташування, часом і оновленнями про офлайн або онлайн-зустрічі та події;
  • пропонувати загальні новини та оновлення спільноти;
  • інформувати членів про правила та стежити за їхнім дотриманням (наприклад, контролювати нецензурну лексику чи саморекламу);
  • дозволити учасникам ставити запитання та отримувати оперативні відповіді на актуальні теми.

Отже, якщо ви в пошуку команди по розробці чат-ботів, infocus.assist вам в цьому допоможе. Адже, чат-бот — потужний інструмент, який може сприяти в досягненні маркетингових цілей. Якщо ви ще не використовуєте їх у своїй маркетинговій стратегії, зараз саме час почати!

953