Як дизайнеру зробити якісне резюме за допомогою UX-дизайну

Зазвичай лише 10% надісланих кандидатами резюме конвертуються в інтерв’ю, а з них лише 20% — в пропозиції роботи. У цій статті розберемося, як за допомогою UX-дизайну зробити так, щоб саме ваше резюме привернуло увагу.

Матеріал створено за мотивами лекції «UX-дизайн ідеального резюме» Юрія Галюка, UX-дизайнера ELEKS, яка є частиною Марафону Креативної Практики.

Крок 1. Дослідження (Discovery)

Як і більшість дизайн-процесів, робота над резюме має починатися з дослідження. Необхідно провести аналіз ринку праці: визначити, яких спеціалістів шукають компанії, яких навичок та знань вони очікують від кандидатів тощо.

Зібравши необхідну інформацію, можна переходити до етапу визначення цілей, стратегії та задач. Ключовою метою для дизайнера буде запрошення на інтерв'ю, а аудиторією «продукту» — рекрутери, HR-фахівці та технічні контролери.

В резюме кандидатів їх зазвичай цікавить таке:

  • Чи достатньо в кандидата досвіду?
  • Чи є у нього необхідні навички?
  • Чи це приємна та адекватна людина?

Відповіді на ці питання і стануть фундаментом для майбутнього резюме.

Крок 2. Генерація ідей та конструювання (Ideation & Wireframing)

Наступним кроком є робота над структурою та змістом резюме.

Досвід

Досвід — це ключовий фокус резюме. Багато недосвічених фахівців зазначають досвід роботи занадто стисло, зовсім не розкриваючи своїх сильних сторін. І це одна з найпоширеніших помилок. Ідеальне резюме має містити деталізований опис професійного досвіду. Для цього в пригоді може стати формула X-Y-Z від компанії Google.

Відповідно до неї, правильно оформлений досвід роботи має містити 3 рівні інформації:

  1. Чого фахівцю вдалося досягти в компанії?
  2. Як вимірювалися результати?
  3. Як саме це було зроблено?

Освіта

Після блоку з досвідом час розповісти про освіту. Існує поширений міф, що елементи резюме потрібно розташовувати в хронологічному порядку, починаючи від освіти й завершуючи останнім місцем роботи. Втім, це не так. Починати треба з найбільш актуальної та релевантної для посади інформації. Тобто, першим завжди має стояти досвід, а вже потім освіта. Але у випадках, коли фахівець лише починає свій кар’єрний шлях і ще не має релевантного досвіду слід, навпаки, зробити фокус на освіті.

Навички

Після успішного заповнення секцій з освітою та досвідом на фахівця чекає не менш важливий блок — особисті та професійні навички. Згідно зі статистикою ресурсу resume.io, 90% рекрутерів вважають, що особисті характеристики (soft skills) важливіші за технічні навички (hard skills). Тож, почнемо з них.

Зазвичай, при створенні резюме нам хочеться справити якнайкраще враження на рекрутера. Це, безумовно, правильний підхід, утім, багато хто думає, що для цього треба написати якомога більше позитивних характеристик про свій характер. «Креативний», «відповідальний», «цілеспрямований», «товариський», — усі ці слова варто залишити в минулому, адже вони давно стали клішованими та неефективними.

Окремо слід приділити увагу візуальному оформленню навичок. Дехто зображує їх за допомогою шкали вимірювання (progress bar) або відсотків. Від такого підходу варто відмовитися, адже, скажімо, особисті характеристики просто неможливо виміряти.

Щодо професійних навичок (hard skills) — додавайте лише ті, якими справді володієте на впевненому рівні. Тоді як зазначати, що ви впевнений користувач ПК або Microsoft Office буде зайвим, адже для професії дизайнера це базова вимога.

Контактна інформація

Запевніться, що у резюме зазначено повну та коректну контактну інформацію. Вона має містити:

  • Ім’я кандидата
  • Email-адресу
  • Номер телефону
  • Клікабельні посилання на фахові соцмережі, портфоліо та вебсайт (якщо є)
  • Локацію (якщо кандидат подається на віддалену роботу)
  • Бажану позицію

Питання, чи варто додавати до резюме фотографію, лишається відкритим.

В США, наприклад, вважають, що фото в резюме є зайвим, адже тоді компанія обиратиме кандидати упереджено, враховуючи зовнішність, що не етичним. Утім, більшість українських рекрутерів погодяться, що для них фотографія є важливою. Якщо є сумніви, чи підходить обрана фотографія для резюме, можна скористатися сервісом Photofeeler, який дає зрозуміти, як вас бачать інші люди.

Хобі та інтереси

Разом з фото ця секція має здатність викликати емпатію, а отже, її наявність потенційно підсилює шанси кандидата отримати запрошення на інтерв’ю. Ба більше, хобі здатні краще розкрити особисті якості фахівця.

Що не потрібно включати в резюме

Розібравшись в необхідних складниках ефективного резюме, варто зазначити і те, чого у ньому необхідно уникати:

  • Супровідний лист (Cover letter). Адже це окремий повноцінний документ, що має йти додатком до резюме.
  • Забаганки та цілі кандидата. Їх краще озвучити вже під час особистого спілкування з рекрутером.
  • Зайві особисті або сімейні деталі.

Крок 3. Створення прототипу (Prototype)

На етапі дизайн-прототипування доречно згадати про питання, що хвилює багатьох кандидатів: в якому форматі надсилати резюме? Найкращий формат для резюме, безперечно, PDF. Це пов’язано з тим, що ані Word, ані PNG, ані посилання на вебсайт чи LinkedIn не будуть правильно зчитуватися системами ATS (штучним інтелектом, який використовують рекрутери для відбору та сортування резюме).

Особистий вебсайт — це, безумовно, корисно, але тільки, якщо дизайнер не перебуває в активному пошуку роботи.

Щодо того, скільки сторінок має бути в резюме, відповідь стандартна. Для більшості кандидатів оптимальним розміром буде 1 сторінка, але скажімо, початківцям та, навпаки, кандидатам, які претендують на керівні посади варто розширити документ до двох сторінок.

Також при розробці резюме варто пам’ятати, що задача дизайнера — максимально спростити вибір користувача, а у випадку з резюме — рекрутера. Тому, візуальне оформлення повинно запам’ятовуватися (в хорошому сенсі). Краще відмовитися від творчих шаблонів та генераторів. Резюме — це перший проєкт дизайнера, через який він зможе продемонструвати свої навички роботи з композицією, кольором та типографією. Якщо резюме створюється під якусь конкретну вакансію та компанію варто використати в дизайні її корпоративний стиль. Персоналізований підхід неодмінно збільшить шанси кандидата на проходження відбору.

Крок 4. Тестування (Testing)

Наостанок, перед завершенням роботи варто переконатися, що в резюме все оформлено належним чином. Перевірте, чи відповідає готовий продукт таким критеріям:

  • Має чітку ієрархію та структуру.
  • У ньому підкреслені ваші сильні сторони.
  • Текст резюме лаконічний, з мінімальною кількістю займенників (як-от: я працював, я виконував тощо).
  • Усі посилання є клікабельними.
  • Розмір файлу оптимізовано для зручного завантаження.
  • Файл має коректну назву.
  • Не має хибодруків та помилок (для перевірки можна скористатися спеціальними сервісами, як-от Resume Worded).

Крок 5. Запуск та аналіз (Launch & Analyse)

Завершальний етап в UX/UI дизайні — запуск готового продукту. В нашому випадку — розсилка резюме та відгуки на вакансії. В цьому процесі важливо зберігати структуру. Для того, щоб проаналізувати ефективність резюме, можна створити таблицю на будь-якій зручній платформі та контролювати статус надісланих заявок. Це допоможе відстежити результат та визначити, чи досяг розроблений продукт початкової мети. 

1
5139