Як написати найзрозуміліший текст у світі

Якщо ви хочете розповісти клієнтам про продукт, наприклад, про IT-рішення, систему, яка автоматизує продаж або щось подібне, а клієнти не є IT-фахівцями, важливо розповісти їм про свій продукт так, щоб вони зрозуміли та у них не виникло в голові думки "О боже, як же все складно".

Я розповім, як роблю текст простіше.

🔔 Приклади

Приклади дають змогу перейти від абстракції до конкретики. Приклади, які дозволяють читачеві відчути реальність, відразу все спрощують у голові. Приклад із життя. Вам вручили банківську картку та кажуть, що ви можете робити будь-які фінансові операції. 

Ваші думки: “Які фінансові операції? О Боже, я ж не фінансист”. 

Якщо співробітник банку продовжить це конкретикою (переклади, поповнення, зняття кредитного ліміту), то уявити це буде легше. Якщо він піде далі і пояснить це детальніше, то людина в голові складатиме ще більшу об'ємну картину. 

Наприклад:

✔ перекази із закордонних банків з Х% за відряджання грошів та Х% за отримання переказу

✔ перекази з національних банків ...

✔ SWIFT перекази.

Чим докладніше будуть розкладені різні поняття, тим зрозумілішим буде текст.

Також із продуктами для бізнесу. Наприклад, ІТ-компанія розробляє автоматизовані системи під ключ. Серед переліку послуг — створення чат-ботів. Можна описати, який функціонал виконує чат-бот відразу з прикладами:

✔ створення необмеженої кількості ланцюжків. Наприклад, ви можете створювати ланцюжки не тільки для потенційних та наявних клієнтів, а й за необмеженою кількістю сегментів. Таким чином ви можете підібрати максимально переконливі пропозиції для кожної категорії вашої ЦА.

✔ функція відкладених повідомлень. Наприклад, якщо ви відправили клієнтові повідомлення з пропозицією купити що-небудь, але він не відповів, ви можете налаштувати, через який час отримує наступне нагадування.

Таким чином, ми переводимо абстракцію в конкретику і пояснюємо клієнтові те, що може бути незрозумілим.

✍️ Як посилити приклади?

✔ Використовувати максимально знайомий контекст. Наприклад, у разі клієнтів можна описати, як користуватися продуктом. Також можна звернутися до головного болю клієнта та розповісти, як ваш продукт його закриває.

✔ Говоріть про користь, яку може принести продукт. Це викликає позитивні емоції та ще більше симпатії до вашого продукту.

✔ Підкріплюйте приклади посиланнями на готові вказівки.

✔ Крім тексту, використовуйте аудіо, гіфки, схеми, щоб максимально впливати на органи сприйняття читачів.

✔ Не перевантажуйте. Одна функція – одне зрозуміле пояснення. Краще поділити функції на найдрібніші, ніж нагромаджувати кілька пояснень до одного абзацу.

🔔 Використовуйте образи та метафори

Образи та метафори – це спосіб впливати на думки людини, її асоціативне мислення. Образи нас розслаблюють, вводять нас в ігровий процес і це допомагає сприймати речі простіше.

✔ Створіть свого героя. Ви також можете взяти реальну людину. Наприклад, менеджер компанії, який успішно використовує ваш продукт. Покажіть цю людину з її проблемами, переживаннями, її шляхом. Як його дратувала необхідність щоразу переписуватися з клієнтами, а коли він оформив передплату на чат-бот його життя круто змінилося. Не обов'язково створювати докладний портрет людини. Навпаки, що простіше герой, то легше його порівняти із собою.

✔ Наводьте метафори. Важливо, щоб метафора викликала позитивні емоції: гумор, подив, радість, інтерес. Буде чудово, якщо ця метафора буде зрозуміла вашій цільовій аудиторії. Наприклад, якщо ви створюєте продукт для підприємців, можна порівняти ваш чат-бот з прайс-листом, який висить на сайті. Робите зусилля один раз, а залучаєте клієнтів постійно, тільки набагато ефективніше. 

Також важливо, щоб метафора спрощувала розуміння того, що ви розповідаєте. Наприклад, якщо ви продаєте CRM, можна порівняти її з роботом, який збирає та акумулює інформацію, а потім ще й самостійно її обробляє. Якщо «Customer Relationship Management» може бути незрозумілим підприємцям-початківцям, то віртуальні роботи знайомі всім, навіть дітям.

✔ Використовуйте емоції. Людина так влаштована, що їй дуже важливо проживати якісь емоції щодня, хоче вона цього чи ні. Щодня ми злимось, сумуємо, радієм. А тепер уявіть абсолютно спокійний беземоційний текст. Чи запам'ятається він вам? Мені сподобалося, як Андрій Федорів одного разу сказав “Будь-який текст, який ви публікуєте, має містити емоції”. Я теж так вважаю. Тим більше якщо ви пишете текст на складну тему. Емоції допоможуть вашим читачам розслабитися, відпочити від складних та серйозних тем.

✍️ Як грамотно додати емоції?

✔ це можна зробити через вигаданого героя та його шлях.

✔ писати простими словами. Наприклад, не “налаштувавши автоматизацію вашого бізнесу за допомогою чат-бота, ви будете здивовані, наскільки підвищилася ефективність комунікації з клієнтами”, а “налаштувавши чат-бот, ви зітхнете з полегшенням та звільните себе від величезної кількості рутини”.

✔ через плюси продукту, які можна передати не стандартними списками, а описати через якісь емоційні стани, вигоди клієнта. Наприклад, "Продукт стане вам і братом, і сестрою у розв'язанні усіх маркетингових питань"; "Ви перестанете зливати бюджет на рекламу і свої нерви теж".

✔ через щирість. Коли пишеш від щирого серця, текст автоматично виходить живішим і приємнішим.

🔔 Пояснюйте від простого до складного

Наприклад, у вас дуже складний продукт, який включає не тільки аналітику, але ще й аналіз маркетингових показників і до купи автоматизовану звітність по всьому цьому відразу. Не потрібно вивалювати на ваших клієнтів цю інформацію у першому абзаці. Почніть із найпростішого та зрозумілішого для них. Поясніть загалом, що у вас за продукт за допомогою аналогії. Потім опишіть складові, найголовніші компоненти. Потім — з чого складається окремо ваша аналітика та інше. Від загального до часткового буде набагато простіше для розуміння, ніж пояснювати кожну деталь відразу.

🔔 Уявіть, що ви пояснюєте свій текст дитині

Чи зможе вона зрозуміти, що написано у статті? Шматки тексту логічно переходять з одного до іншого? Чи є визначення, які погано розкриті або взагалі не пояснені? Не треба думати, що коли підприємці чогось не розуміють, то вони дурні. Просто вони мають інші справи.

🔔 Пишіть послідовно

Послідовний текст для мене це той, де один абзац логічно слідує за іншим, одне речення — за іншим. Такий матеріал викликає відчуття міцного моноліту, де, якщо пересунути якусь цеглу, все зміниться.

🔔 Закріплюйте вивчене

Чому ми запам'ятовуємо нові слова іноземною мовою? Тому що нам їх показують у різних контекстах. Спочатку, наприклад, короткий текст, потім діалог чи аудіо, потім вправу. Також і зі складними ІТ-продуктами. Розповідайте від загального до часткового, не забуваючи згадати, що вже розповіли в попередніх розділах.

Більше корисного матеріалу про написання текстів шукайте в моєму телеграм-каналі.

2342