ЯК НЕ ПОТОПИТИ креативний корабель. Мистецтво управління креативним департаментом та інструменти підвищення його ефективності.



Сьогодні у світі, де є тисячі шкіл, окремих експертів та інфоциган (і це тільки в Україні!), які навчають креативному копірайтингу, дизайну, дають алгоритми створення слоганів, роликів та унікальних дизайнів, проводять майстер-класи по застосуванню ШІ, – креативність стає ще однією релігією. В неї вірять, про неї мріять, на неї дивляться та рівняються.

Проте мало хто вчить помилятися, приймати недосконалість, давати фідбек та рекомендації. А особливо для креативних людей це надзвичайно болючий досвід.

Саме тому, щоб не топити власні ідеї (в певний час) і своєї команди зараз на позиції креативної директорки, я багато вчилась, щоб вивести ключові аспекти та стратегії, які сприяють успішному управлінню креативним департаментом. Тож тепер можу щедро ними поділитись з вами. 

(Якщо так ще не робить ваш керівник – киньте йому цю статтю ненароком. Якщо вам її скинули – не засмучуйтесь, значить, від вас не хочуть йти! З вами хочуть спробувати по-іншому :))

1. Думайте про них, як про людей, в яких є свої інтереси, не ваші:

Сприяти розвитку креативності можна починаючи з організації простору та робочих місць. Якщо ви працюєте з офісу – забезпечте команді комфорт, зони для спільної роботи, ігрові кімнати або хоча б тематичні настолки та стіни для малювання. Підтримайте ідею дати волю креативності.

Проте якщо ви працюєте віддалено – забезпечте комфорт синхронізацією робочих годин. Хтось активний з ранку, а хтось – ввечері. Врахуйте це, коли плануєте зустрічі. І ніколи не пропускайте питання “Як почуваєшся?”, навіть якщо ви дуже сильно поспішаєте. Інакше – креативник рано чи пізно поспішить шукати вакансії.


2. Допоможіть розвинути креативні компетенції:

Навіть Google прийде на допомогу, якщо ви шукаєте як видати креативне рішення. Можна знайти методології "Design Thinking", пошукати, за якими моделями створюються концепти в сценарній майстерності. 

Я вивела новий спосіб – гра з психологічними ролями і читала цю лекцію по креативу, до речі, для Креативної Практики. Можете подивитись разом з командою і погратись.

Грайте в настолки, створіть чат з мемами, діліться рекомендаціями фільмів або разом влаштовуйте перегляди рекламних фестивалів чи профільних фільмів на Netfix, як “Абстракції дизайну”, наприклад.

Круто працює, якщо нові “ходи” ви шукаєте разом. Адже це піднімає залученість учасників, демонструє вашу небайдужість як керівника, а головне – ви ростете разом, а з тим і ваш фінальний продукт стає суттєво якіснішим.


3. Будуйте відчуття приналежності.

Креативники – часто вразливі люди. Їм потрібно розуміти, що навіть коли вони помиляються, – їх приймають і з ними розділяють цей творчий біль. І кожен – не виконавець, а важлива людина великої системи, яка має вплив!

В книзі “Культурний код” Деніела Койла є чудовий приклад:

"Припустімо, вас узяли в Pixar – байдуже, режисером чи баристою в корпоративне кафе. Першого ж дня вас і невелику групу інших новачків приводять у внутрішній кінотеатр, де проходять покази. Вас саджають у пʼятому ряду, де завжди сидять керівники. А потім ви чуєте такі слова: «Хоч би ким ви були раніше, тепер працюєте в кіно. Будь ласка, допоможіть нам зробити наші фільми кращими»*.
«Це має просто неймовірний ефект, - каже Майк Санді, який працює у відділі управління даними. - У цей момент наче змінюєшся».
Саманта Вілсон, яка прийшла до Ріхаг баристою в корпоративне кафе, тепер працює сюжетною менеджеркою і доклала рук до створення мультфільмів «Думками навиворіт», «Вперед і вгору», «Тачки 2».

4. Вмикайте емоційний інтелект лідера.

Слухайте, чуйте, і навчіться грамотно давати фідбек. Тут теж допоможе книга “Емоційний інтелект лідера” Д. Гоулмана, Р. Бояціса та Е. Маккі

Адже креативний департамент часто складається з різних типів особистостей. Важливо будувати відкриту та ефективну комунікацію, яка дозволяє розвиватися.

З книги: “Емпатія не означає, що лідер має перейняти всі емоції кожного і намагатись усім догодити. Це буде жахливо, і про ефективність можна забути. Вона радше означає брати до уваги почуття працівників, а потім ухвалити зважене рішення, яке допомогло б спрямувати ці почуття у правильне русло. Що найважливіше, емпатія створює резонанс; лідери, які діють без неї, створюють дисонанс”.

Стимулюйте креативність через систему визнання. Важливо заохочувати ідеї та досягнення, надавати простір для самовираження та демонстрації таланту.

Ефективне управління креативним департаментом вимагає глибокого розуміння не лише процесів створення, але і психології творчості. Забезпечення умов для вільного розвитку ідей, створення талановитого колективу та відкрита комунікація – ось ключі до успішного керування креативним потенціалом компанії.

У вас точно все вийде! (Бачите, йокнуло ж? :) 

1948