Як обрати підходящу професію, якщо хочеш свічнутись в IT?

«Хочу працювати в IT!» — вкрай розповсюджене бажання серед українців. І бажання правильне, тут нічого навіть заперечувати. Але є нюанс… Для більшості фрази «Хочу працювати в IT» та «Хочу багато заробляти» — тотожні. Тобто людина не має на увазі конкретну професію, а просто прагне стати айтівцем. І це пастка!

Дивіться! Високий дохід — це дійсно гарний мотиватор для переходу в IT. Але обирати умовне програмування на Python тільки через те, що там більше платять, — це нісенітниця. Можливо, це зовсім не ваш напрямок. І ви лише витратите марно час, вивчаючи те, що не буде приносити вам ні задоволення, ні бажаного доходу.

Отже, сьогодні мова піде про те, як обрати IT-професію та не допустити помилок. А ще на вас чекає невеликий лайфхак, як спростити цей вибір. Обіцяємо, буде цікаво!

Чи варто зараз переходити в ІТ з іншої сфери?

Безумовно так!

За час російсько-української війни саме IT-індустрія показала себе як одна з найбільш стабільних сфер. Айтівці не просто залишилися з роботою, а й змогли без проблем релокуватися в безпечні регіони, зберігши роботу. А враховуючи, що багато хто з них отримує оплату в доларах чи євро, їх дохід у гривнях навіть збільшився.

Для багатьох опанування IT-професії в умовах війни дало змогу знайти нову роботу, працювати віддалено, отримувати стабільний дохід і розвиватися у цікавому напрямку. До того ж памʼятаймо, що війна закінчиться. І після перемоги попит на досвідчених айтівців в Україні збільшиться в рази.

Які ж напрямки варто розглядати саме зараз?

  • Інженер-програміст
  • Frontend-розробник
  • Розробники програмного забезпечення
  • Розробник веб-додатків
  • Програміст баз даних
  • Фахівець з аналізу даних
  • Тестувальник
  • SEO-спеціаліст
  • SMM-спеціаліст
  • Веб-дизайнер тощо

Актуальних IT-професій в Україні та за її межами більш ніж достатньо. Головне — обрати правильну, спираючись на ваш досвід, інтереси, наявні професійні навички та знання і навіть на те, скільки часу ви готові вкласти в навчання. Наприклад, щоб почати працювати в напрямку SMM чи SEO, потрібно значно менше часу, ніж на навчання по Python чи у напрямку Frontend. Тому зважайте і на цей момент при виборі програми та сфери навчання.

Потрібно навчатись чи досвід прийде з практикою?

Тут багато залежить від того, яку саме професію ви обираєте та якими знаннями й навичками володієте прямо зараз. Наприклад, якщо ви хочете стати копірайтером та маєте високий рівень грамотності, то в принципі можете одразу шукати замовлення для початківців на фріланс-біржі і навчатися «по ходу справи». Це буде не так швидко і ефективно, як робота з викладачем чи наставником, але результати обовʼязково будуть.

Інша ситуація — коли ви обираєте, наприклад, Frontend чи PHP-розробку, не маючи досвіду. Неможливо просто сісти за компʼютер і почати писати код з нуля. В такому випадку без комплексного навчання дати старт карʼєрі фізично неможливо

З іншого боку, ви маєте розуміти, що жодні курси та IT-школи не випускають зі своїх стін фахівців рівня Senior. Вони дають необхідний базис для початку карʼєри. А далі — практика, навчання, практика, навчання, практика, навчання… І так без зупинки. IT — це напрямок, в якому навчатися та опановувати нові інструменти потрібно постійно. І до цього варто бути готовим. Тому що успішне проходження IT-курсів і отримання диплому — це не завершення вашого навчального процесу. Це його початок!

Як обрати потрібний напрямок: тест на професію

Тепер давайте розглянемо наше питання більш «практично». Можемо дати декілька корисних порад, як вам спростити вибір IT-професії для навчання і майбутньої роботи:

  1. Поспілкуйтеся зі знайомими айтівцями. Розпитайте їх про роботу, про її особливості, про складнощі, про реальні плюси та мінуси. Повірте, інформація з перших вуст часто дуже сильно відрізняється від того, як більшість уявляє собі ту чи іншу професію.
  2. Пройдіть кілька безкоштовних пробних уроків у різних IT-напрямках. Наприклад, у нас в Wezom Академії є така можливість. Навіть одного такого уроку достатньо, щоб зрозуміти, підходить вам цей напрямок чи варто спробувати щось інше.
  3. Ознайомтеся з актуальними IT-вакансіями в регіоні та в Україні в цілому. В IT-секторі не всі професії однаково затребувані. Орієнтуйтесь на ті напрямки, де буде легше розпочати карʼєру.
  4. Знайдіть в інтернеті орієнтовний road-map для професії, яка вас цікавить. До прикладу: дехто вважає, що Frontend-розробка — це лише HTML, CSS і JavaScript. Насправді ж це самий мінімум, а в подальшому необхідно освоювати ще безліч інструментів та технологій.
  5. Консультуйтеся з комʼюніті в інтернеті. Є маса форумів та тематичних сайтів, де можна поспілкуватися з представниками IT-професій, отримати відповіді на свої питання та поради від більш досвідчених фахівців. Скористайтеся цим!

І найголовніше — не поспішайте!

Є дуже багато прикладів, коли людина невірно обирає професію, починає навчатися, витрачає на це час та кошти, а потім в якийсь момент розуміє, що це «не його», і кидає все на півдорозі. Причина — звичайний поспіх!

Ну а тепер лайфхак, про який ми говорили на початку статті!

Отже, ми готові значно спростити вам задачу і допомогти у виборі IT-професії. Команда Wezom Академії розробила простий, але дієвий Тест на професію, мета якого — визначити, який саме напрямок буде для вас оптимальним. Тест абсолютно безкоштовний, а його проходження не займе багато часу. Всього 15 відповідей на питання — і ви отримаєте рекомендації щодо вибору професії.

Зручно? Звичайно! Пройти тест на професію ви можете просто зараз. То ж зробіть це!

Куди піти навчатись: курси онлайн чи офлайн з працевлаштуванням

Ще рік тому ми б сказали, що практично по всіх пунктах офлайн-курси краще. Адже безпосередня робота з викладачем, взаємодія з іншими студентами та навіть атмосфера офлайн-курсу — це потужний мотиватор для навчання і можливість вчитися ефективніше.

Але давайте будемо реалістами… Зараз в Україні війна. Офлайн-курси зараз практично не проводяться, всі перейшли в онлайн. Ми в Wezom Академії не стали виключенням, адже наш головний офіс — в тимчасово окупованому Херсоні. Тому зараз онлайн-курси — це єдиний можливий варіант для більшості українців опанувати IT-професію. До того ж цей варіант набагато більш безпечний. Тому на сьогоднішній день ми рекомендуємо саме онлайн-навчання. А після перемоги обовʼязково повернемось в офлайн. І вас запрошуємо!

4022