Як обрати SMM спеціаліста для довгої співпраці? Чек-лист

SMM зараз на 50% залежить від зусиль власника бізнесу й на 50% від зусиль SMM спеціаліста. Інструментів SMM уже так багато, що один фахівець просто фізично не може вести багато проектів за місяць. Тому стабільні й зацікавлені SMM-ники уже на вагу золота. Але як обрати «саме того» спеціаліста за короткий час?

5 кроків вибору SMM-ника

1. Визначте формат роботи.

SMM по любові — це повага до свого часу й часу майбутніх працівників. Спочатку визначтеся, працівник вам потрібен на повний день в офісі, на фрілансі в будь-якому місті чи у співпраці з агенцією (або об'єднанням маркетологів, як працює Marketing Office).

2. Розробіть портрет людини, з якою прагнете працювати.

Опишіть раціональні й емоційні причини. Наприклад, для бренду з гумором, креативом і мемчиками вміння жартувати — must have. Важливо описати і те, що для вас точно не підійде. Наприклад, віддалений формат співпраці.

3. Складіть посадову інструкцію та текст оголошення.

  • Назва компанії, ніша, місце роботи. Покажіть переваги роботи з вами, цілі компанії. Не забудьте про контакти!
  • Умови та формат. Робочі години, чи потрібно працювати у вихідні тощо.
  • Обов'язки по SMM просуванню у проекті. Від написання текстів і матриці контенту до монтажу й розробки сценаріїв для Tik-Tok.
  • Чи потрібно виконати тестове та чи оплачуєте його.

4. Продумайте тестове завдання.

Тестове завдання з SMM має перевірити навички спеціаліста. Але працедавець теж має підготуватися! Надішліть SMM спеціалісту всю потрібну інформацію про компанію: файл з описом бренду, презентації чи посилання на сайт.

5. Проведіть співбесіди.

SMM-спеціаліст — людина, з якою вам комунікувати доведеться багато. Співбесіда стане першим кроком до робочого конекту. Ви зможете на практиці зрозуміти, як людина відповідає на питання, які в неї цінності. А тоді з чистою совістю довірити свій бренд!

Не забудьте на співбесіді:

  • Переглянути портфоліо/кейси, сторінку в соцмережах та тестове завдання кандидата. Краще це зробити до зустрічі.
  • Обговорити концепцію SMM для компанії. Попередьте про це спеціаліста заздалегідь.

Що робити, аби не міняти SMM-спеціаліста щомісяця

Уже знайшли ідеального кандидата? Тоді поєднайте SMM з роботою інших відділів компанії. Познайомте з командою та їх обов'язками, надішліть доступи до матеріалів, айдентики бренду, описів ЦА і конкурентів. Також на старті створіть папки і файли для контент-планів, брифів і щотижневих/щомісячних звітів.

Важливо на початку ввести SMM-ника у курс справ, включити в роботу. Також власник бізнесу чи маркетолог має вчасно давати інформацію для постів, затверджувати плани й забезпечити зйомку фото/відео для сторіс і постів за ТЗ SMM-спеціаліста.

Організуйте комфортну спільну роботу всіх відділів з SMM і з часом спеціаліст стане фанатом вашого бренду.

1819