Як підвищити впізнаваність бренду: ефективні поради

Підвищення впізнаваності бренду — важливий крок для залучення нових клієнтів і збереження вже наявних. Нерідко бізнес починає робити хаотичні кроки та втрачає не лише наявних прихильників бренду, а й не приваблює нових. Ділюся порадами, як поступово та ефективно підвищувати впізнаваність. 

Якісний контент-маркетинг та реклама

Існує теорія, що в середньому в користувача повинно бути мінімум п'ять точок контакту з товаром перед прийняттям рішення про покупку. Тому величезну роль відіграє контент-маркетинг, причому якісний та такий, який буде вирізняти ваш продукт серед інших. Це й відео, і пости, які захочеться поширити, зовнішня реклама, яка останнім часом має попит серед брендів. Співпраця з релевантними для бренду інфлюенсерами теж важлива, але зараз традиційна реклама у блогерів поступається UGC-контенту. Його можуть створювати користувачі, які люблять ваш товар та відмічають бренд у своїх соцмережах, а також UGC-креатори.

Не Instagram єдиним

Ваша потенційна аудиторія може бути не лише в Instagram. Звичайно, усе залежить від специфіки бренду, бо комусь ідеально підійде по естетиці TikTok, а комусь — Facebook чи взагалі X (aka Twitter). Не обмежуйте себе форматом та можливостями одної соцмережі, пробуйте нові платформи та знаходьте підхід до кожної. Головне — не забувайте дотримуватись свого tone of voice. 

У свій час monobank активно почав вести TikTok, причому з гумором та не забуваючи про тренди соцмережі, які змінюються чи не щотижня. Зараз у профілі понад 400 тис. підписників, кожен з яких уже їхній клієнт або з часом ним стане.  

Давайте людям більше, ніж просто продукт

Мало продати людині одяг чи сумку, важливо створити для клієнта такий досвід, щоб він захотів повернутися, порадити вас іншим і став частиною спільноти, яку ви будуєте навколо бренду. Такого можна досягти комплексним підходом до побудови стратегії просування, турботою про клієнта, унікальними пропозиціями тощо.    

Наприклад, український бренд одягу об‘єднався з хімчисткою, щоб клієнти могли з приємною знижкою скористуватися її послугами. Це приклад того, як два різні бізнеси за допомогою крос-маркетингу можуть збільшити аудиторію, знайти нових клієнтів та відповідно підвищити впізнаваність.     

Колаборації 

Колаборація з лідером думок, знаменитістю чи іншим брендом — популярна у світі практика. Це дає охоплення в соцмережах, особливо якщо колаборація неочікувана, увагу ЗМІ та багато згадок від них, а також продажі й збільшення аудиторії. Усе це в сумі дорівнює підвищення впізнаваності бренду.  

Серед прикладів таких колаборацій Vans x Disney, adidas x KSENIASCHNAIDER, Mugler x H&M, Jacquemus x Nike, Crocs x Barbie, навіть Uber x Spotify.    

Будьте послідовними 

Дотримуйтесь наміченої з самого початку стратегії та не зраджуйте своїм цінностям. Звичайно, із часом може змінюватися візуальна мова вашого бренду, цілі, навіть аудиторія. Але хаотичні дії без чіткого плану приведуть до розгубленості клієнтів і точно не сприятимуть підвищенню вашої впізнаваності. 


Загалом, підвищення впізнаваності бренду — це довготривала і системна робота, яка вимагає часу та ресурсів, постійного аналізу, коригування та адаптації. Беріться до цієї цікавої роботи з упевненістю і цілеспрямованістю, а результати не змусять себе чекати.

3557