Як просувати ecommerce ресурс у США

Ви покрили вітчизняний ринок, цільова аудиторія беззастережно вам довіряє та готова віддати свої гроші, якби вони були. Ось тільки їх нема. Платоспроможні ліди закінчуються, а це означає, що настав час переорієнтуватися на Захід. Сьогодні поговоримо про специфіку просування інтернет-магазину на ринку США.

«Фішки» просування в США, про які ви можете не знати

1. Без сайту немає бізнесу в Америці

Україна станом на 2022 рік зробила значний прорив у діджиталізації. Фактично, країна взяла курс на поглиблення процесу цифровізації і максимального його поширення на всі сфери електронних довірчих послуг.

США за цифровізацією посідає 2 місце у світі. Тут в інтернеті купують буквально все: від машин до продуктів. Перше, що зробить американець, коли йому потрібна конкретна річ, — вирушить переглядати мережу. Саме тому власний онлайн-ресурс потрібний навіть місцевому офлайн-магазину.

2. Просувати сайт на ринку США дорого

Усі прагнуть на Захід у гонитві за нечуваними цінниками. Перш ніж отримувати такі чеки, їх доведеться спочатку виписати. США — це місце, де закладають значні бюджети на SEO та маркетинг ще на етапі планування бізнесу. Вартість робіт американського оптимізатора оцінюється в 100–250 доларів на годину. На старті у новий проєкт доведеться вкладати близько 10 000 доларів на місяць.

Вітчизняні сеошники беруться за виведення сайту на Захід за суму від 2500$. Але через сильні відмінності у менталітеті та мовному бар'єрі все одно потрібно буде залучати місцевих фахівців. Нюанс полягає ще й у складності вибору підрядника. Якщо це вітчизняна компанія, у неї вже має бути досвід просування сайтів за кордоном. Звертайте увагу на кейси.

3. Не можна помилитися

У США пошукова система одна — Google. Є незначна частка шанувальників альтернативних Bing та Yahoo, але зазвичай їх не беруть до уваги. Що це означає? Джерело трафіку одне, а бажаючих у топ-3 безліч. Це породжує найжорстокішу конкуренцію та уповільнює процес просування. Якщо в Україні цілком реально вивести сайт не найзатребуванішої ніші в топ за 2–3 місяці, то в США на це можуть піти роки. Якщо складуться зірки — то від 6 місяців.

Монополія пошукової системи змушує використовувати лише білі способи просування. Помилки фатальні, ризики не виправдовують себе. У разі накладення санкцій весь бюджет вилітає у трубу.

Якому бізнесу немає чого робити на онлайн-ринку на США

Нерентабельно просувати на Захід сайти з побутовою технікою та електронікою. Для цього американці мають Amazon і Ebay. Спірною є і ніша нерухомості. Конкуренція у цій галузі досягає немислимих масштабів.

Оптимальний варіант із відносно низькими ризиками — знайти вузьку нішу. Потрібно зробити справді хороший оффер під нішевий продукт. Це може бути вузькопрофільний інтернет-магазин товарів для дому, декору або іграшок із простою формою замовлення та швидкою доставкою.

Чи потрібний новий сайт окремо під просування у США?

Що робити зі старим сайтом, якщо потрібен новий під аудиторію США? Є два варіанти розвитку подій.

1. Додати нову мовну версію на старий ресурс

Якщо в українського сайту хороша посилальна маса і репутація, ми завжди рекомендуємо саме цей варіант. Сильний основний домен значно полегшує виведення в топ англомовної версії. Крім того, це дешевше, ніж починати все з нуля. Так, наприклад, було зроблено для компанії Gamma travel:

2. Створити новий сайт на місцевому домені потрібного регіону

Цей варіант єдино можливий у тому випадку, якщо україномовний сайт має погану репутацію або не найвдалішу для просування CMS.

«При виборі споконвічного способу просування варто врахувати маркетингову стратегію компанії. Якщо магазин планує позиціонувати себе як український, тоді достатньо впровадити на сайт мовну версію. Якщо ж потрібно бути схожим на локальний (місцевий) бізнес, необхідні новий домен, місцева філія з реєстрацією на Google My Business та оператор call-центру.
Позиціювання залежить і від ніші. У деяких галузях ecommerce українські продукти асоціюються у американців із не найвищою якістю. Тому попередньо важливо вивчити потреби місцевої цільової аудиторії. Якщо бачимо, що до українського продукту ставляться упереджено, то краще зійти за свого».

Олександр Вострецов, керівник відділу закордонного SEO в Elit-Web

Відмінності американського та вітчизняного SEO

Вітчизняні оптимізатори часто стикаються з тим, що звичні методи та інструменти на американському ecommerce просто не працюють. Це пов’язано з посиленою конкуренцією та клієнтоорієнтованістю США. Контент створюється для споживача, а не для пошукових алгоритмів.

Які ключові фрази популярні у США?

Поки в Україні довгими ключами вважаються фрази з 3–4 слів, у США активно використовують ключі з 5–9 слів. Це пов’язано з двома чинниками:

Більше половини американців використовують голосовий пошук. При цьому вони формулюють запит так, наче спілкуються з другом. Наприклад: «Де поблизу є кафе, в якому можна випити лавандовий раф?».

Конкуренція на межі, всі ключі завдовжки менше 4 слів давно і міцно зайняті сильними гравцями у ніші.

Перед сеошником стоїть об'ємне завдання: потрібно не лише підібрати безліч низькочастотних ключових фраз, але й створити, доопрацювати та оптимізувати під них сторінки. Залежно від тематики, їх можуть бути сотні, а то й тисячі.

Як нарощувати посилальну масу, якщо стаття в онлайн-видавництвах коштує 800$?

Посилання, що ведуть на сайт з інших ресурсів, є важливою частиною будь-якого SEO. В Україні для цього використовують лінкбілдинг. Простіше кажучи, розміщують посилання на спеціальних біржах за гроші.

У США так робити не можна. По-перше, це нелегальний метод просування, можна легко потрапити під санкції. По-друге, грає роль все та ж орієнтованість на споживача. Контент врахується, якщо він буде справді класним. Тому лінкбілдинг у США навіть отримав нову назву — крауд-маркетинг.

Бірж майже немає. Точніше, може й є, але їх ніхто не використовує через неефективність. Доведеться вручну знаходити тематичні та місцеві сайти з гарним авторитетом та відвідуваністю, шукати англомовних авторів, приготуватися до правок.

Заощаджувати на посиланнях не варто — високий шанс потрапити під фільтри. Перекласти український текст в Google Translate, замовити статті у вітчизняних копірайтерів з рівнем B2, спокуситися на посилання за 10–15 доларів від індійців і пакистанців — це все погані ідеї.

Розміщення статей з посиланнями на популярні медіа коштує від 800$. Але навіть за гроші авторитетні ресурси не візьмуть поганого контенту. Вони надто дорожать репутацією. Американські редактори щодня одержують сотні листів зі статтями для публікацій. Відповідей від них можна чекати щонайменше 2–4 місяці, а можна й не дочекатися (наприклад, якщо ви, на думку адресата, недостатньо люб'язно до нього звернулися). У багатьох стартапів немає стільки часу та бюджету, тому в хід йдуть альтернативні варіанти:

- посилання на тематичні форуми та блоги;

- реєстрація на місцевих бізнес-порталах;

- використання блог-платформ (наприклад, Medium).

Medium — популярний майданчик у США, на якому будь-яка бажаюча людина чи компанія можуть публікувати контент. Свого часу там залишали нотатки Барак Обама, Ілон Маск та Павло Дуров.

Платформа дозволяє підписуватися на цікаві сторінки, коментувати та рекомендувати записи.

Mobile-версія — у пріоритеті

До 80% американців роблять покупки через смартфон. Роль десктопної версії сайту другорядна. Щоб просуватися на США, потрібно бути mobile-friendly. З цієї причини важливо стежити, щоб усі сторінки сайту швидко завантажувалися. Багато хто використовує мобільний інтернет, який не зрівняється за швидкістю з домашнім Wi-Fi.

Перевірити швидкість завантаження сторінок можна за допомогою таких інструментів:

- Google PageSpeed ​​Insights;

- Pingdom Tools тощо.

Якість контенту

Якщо на українських сайтах полотна нечитабельного тексту досі не така вже й рідкість, то в США такого практично немає. Через велику кількість довгохвостих ключів статей потрібно багато, і всі вони повинні бути корисними, унікальними, цікавими і, головне, на 100% грамотними. Тому замовляти їх потрібно у американських копірайтерів. Ціна на якісний контент стартує від 100$ за статтю.

Якщо бюджет обмежений, то ми використовуємо альтернативний підхід. Статті пишуть українські автори з рівнем англійської C1-C2, після чого матеріали віддаються на вичитування носію. Так вдається заощадити до 50%.

Ще один лайфхак — відмовитися від кластеризації ключових запитів. Google любить розгорнутий контент. Замовляйте статті-лонґріди з входженнями 20–50 ключових запитів одночасно. Це дозволить заощадити на посиланнях.

5 рекомендацій щодо просування ecommerce в США

Насамкінець хотілося б додати кілька рекомендацій на підставі досвіду Elit-Web, які дозволять зробити процес простішим:

1. Відразу вибирайте службу доставки, чиї послуги надійні та рентабельні одночасно. Витрати на логістику можуть збільшити ціни вдвічі. Попереду довгий шлях обкатки циклу «замовлення — покупка — доставка».

2. Адаптуйте інформацію на сайті під США (перекладіть розмірну сітку, одиниці виміру, ціни під вибраний регіон).

3. Додайте PayPal як спосіб оплати для тих, хто боїться розраховуватись карткою.

4. Встановіть SSL-сертифікат на знак піклування про потенційних клієнтів. Він гарантує, що вся інформація при реєстрації та оформленні замовлення передається за захищеним протоколом. Це важливо для США.

5. Віддайте перевагу насамперед інформаційним статтям, а потім — комерційним. Це тренд США та данина поваги клієнту.

Ого, ви дочитали до кінця? Отже, ви твердо націлені підкорювати Захід! Дозвольте дати вам ще одну пораду. Якщо вибираєте у підрядники вітчизняну компанію, шукайте з досвідом у SEO-просуванні американського ecommerce. Успіхів!

753