Як скласти круте резюме для креативної професії

У творчій професії ваше резюме — це більше, ніж просто список твого досвіду роботи та освіти. Це можливість продемонструвати свою креативність, свої навички та своє унікальне бачення. Можна використовувати шаблони сайтів із вакансіями, можна писати власний гугл-докс, а можна подумати — а що… якщо… твоє резюме може розказати й показати, хто ти є!

Ти — це класний бренд, який треба відповідно запакувати і продати!

Не будемо повторюватись і розказувати про правильність контактів, посилання на портфоліо та перевірку пунктуації — це все можна чекнути в нашому гайді.

Давай, глянемо трохи ширше!

У чеклісті про тренди на 2023 Міжнародна дослідницька компанія TrendWatching подає поміж іншим такі скіли, що допомагають брендам виділятися, які ми адаптували для тебе:

Застосовуй ці 4 кити в пошуку роботи й у резюме, і навіть під час співбесіди.

Портфоліо як мистецтво розкрити цінність послуги

Яка цінність твоєї послуги для бренду/компанії? Компанія — твоя ЦА. Який біль у цієї компанії? Яку проблему вирішує твоя послуга? Так, друже, ти повинен бути сам собі маркетологом.

Більш того, твоє портфоліо бажано щоразу адаптувати під вакансію, тому продумай, у якій формі це зробити, щоби було зручно керувати змінами. Це робимо для того, щоб не забирати час на читання/переглядання зайвої інформації в роботодавця.

Ось деякі приклади, як це можна зробити:

Докс/ворд — тут легко, вибирай релевантний досвід — створюй новий файл для кожної вакансії.

Презентація — створюй слайди так, щоб можна було копіювати лише необхідні.

Сайт — на сайті роби окремі сторінки: за нішами, за категоріями робіт, за різним досвідом тощо. Так ти можеш кидати посилання саме на необхідну сторінку, наприклад, тексти для інстаграм / віжуали для сайтів / кейси з таргету для ніші бюті і т.п.

Ось ще платформи для того, щоб скласти гарне портфоліо:

Behance — одна з найбільших та найпопулярніших платформ для створення портфоліо для креативних професій, зокрема для дизайнерів, ілюстраторів, фотографів та інших творчих професій. Платформа дозволяє користувачам створювати портфоліо зі своїми роботами, додавати описи до кожного проекту та відображати свої навички та досвід роботи.

Dribbble — платформа для дизайнерів, де вони можуть створювати портфоліо зі своїми роботами, демонструвати їх клієнтам та іншим зацікавленим сторонам та отримувати відгуки. Платформа також дозволяє взаємодіяти з іншими дизайнерами, приєднуватися до команд та проектів та знаходити роботу.

Adobe Portfolio — платформа для створення портфоліо для креативних професій, яку надає Adobe. Вона дозволяє користувачам створювати професійні портфоліо зі своїми роботами та навичками, використовуючи шаблони та інструменти, що надає Adobe. Платформа інтегрована з Adobe Creative Cloud, що дозволяє легко додавати свої проекти та роботи з інших програм Adobe.

Carbonmade — проста та легка у використанні платформа для створення портфоліо для креативних професій, зокрема для дизайнерів, ілюстраторів, фотографів та інших творчих професій.

Як і в тексті резюме, у портфоліо свіжий досвід/роботи повинні йти першими.

Використовуй посилання, ілюстрації, відгуки, що підтверджують цей матеріал.

! Важливо! Якщо в тебе багато робіт/досвіду — це круто! Проте, не варто все підряд пхати в портфоліо, аби це показати — достатньо 2–3 найкрутіших прикладів — краще зроби акцент на результатах та різних нішах/брендах — це більш релевантно, ніж 10 текстів/стратегій/дизайнів тощо для однієї компанії.

Для того, щоб якісно себе упакувати скористуйся схемою:

Сегментуй свої послуги на процеси, а також оцифруй все окремо. Це допоможе показати цінність роботи для клієнта/роботодавця, а також ті hard skills, які необхідні. Це також підтримає тебе під час узгодження заробітної плати/винагороди/ціни за проєкт — адже буде чітко видно скільки всього ти повинен зробити, щоб отримати кінцевий результат.

У кейсах це працює так само — показуй процес дій, що входило в завдання конкретно.

Ось приклад:

  • Пишу статі в блог сайту (послуга) / писала статті в блог сайту компанії (портфоліо/кейс)
  • Вивчаю ЦА бренду, уже опубліковані релевантні матеріали зарубіжні й українські в конкурентів,
  • Створюю план / проводжу інтерв’ю з експертом / збираю аналітичні матеріали тощо.
  • Створюю статтю з тз для дизайнерів / підбираю референси (картинки) / редагую матеріал після узгодження та правок.
  • Публікую на сайті (працюю з WordPress) / підбираю платформи для розміщення тощо (перелінки для портфоліо).
  • Звучить по-іншому, правда?

У результати кейсів/досвіду маємо винести всі можливі цифри, або чітке формулювання —

  • наповнили блог сайту — охоплення за Google Analytics сайту — підвищили в ранжуванні (для копірайтера, дизайнера) тощо.
  • охоплення, підписники, залученність — для смм спецаліста
  • тощо.

Маркетинг — уже одразу пропонуєш/адаптуєш цей матеріал/досвід для компанії. Це також демонструє, що ти не бездумно відправив шаблончик із ворк.юа, а вивчив запит роботодавця. Великий + в карму майбутньої роботи мрії!

! важливо! у твій маркетинг входять також: посилання на соцмережі (активна/сучасна людина), можливо вказання гобі чи сфери інтересів (але тільки, якщо вона релевантна/дотична до твоєї професії.

Але спеціально нічого не придумуйте, а то можуть же й запитати))

Креативність — це нативно і просто, а не ліпили сніговика в березні

Цей наш заголовок — якраз наочно показує як не треба робити)

Іноді треба просто написати — упаковка резюме, щоб нічого не забути.

У додаткову цінність може входити:

  • особливе професійне навчання;
  • знання мов;
  • знання суміжних сфер (наприклад, копірайтер, що працював у смм — ідеальний кандидат для маркетингової агенції);
  • особлива технологія роботи (використовуєш свої власні методики, або такі, що є рідкими в застосуванні, не забувай про тренди);
  • даєш гарантії на свою роботу.

До речі, про гарантії співпраці для креативних професій можуть бути:

строки

кількість правок

метрики (ціна за клік тощо)

вартість ліда не вище

кількість підписників

унікальний стиль чи методика роботи

Ваше резюме — це можливість продемонструвати свої творчі здібності, тому переконайтеся, що воно виділяється візуально. Використовуйте сучасний і привабливий дизайн і подумайте про те, як за допомогою дизайну показати саме вас — ваш характер, стиль, ідентичність.

Так-так, усе як із брендами, гайз!

Тож — будь брендом на ринку праці!

Що важливо зробити, щоб отримувати роботу навіть в умовах зміни ринку:

  • Прокачуй свої навички та перепаковуй послуги
  • Пиши про те, які курси чи навчання плануєш пройти цього року.
  • Пристосовуй своє резюме до кожної вакансії, на яку ви претендуєте. Кожна робота унікальна, тож ваше резюме має бути унікальним.
  • Оформлюйте послуги під нинішні реалії.
  • Створюй свою технологію (унікальність) — слідкуй за трендами — зараз, наприклад, актуально вказувати вміння працювати із ШІ тощо.
  • Конкуруй не цінами/освітою/досвідом, а результатами.
  • Підвищуй ціни на послуги за рахунок росту компетенцій та розширення послуг.

Що по мотиваційним листам?

Окейс, резюме написали, портфоліо аж проситься прикріпитися до імейлу… але, здається, ми щось ледве не проґавили!

І цей пункт пропускає більшість шукачів роботи — мотиваційний лист, супровідний лист — називайте як завгодно.

HR-менеджери кажуть, що більшість просто надсилає резюме і в кращому випадку пишуть добридень).

Натомість, цей лист — це найпершочерговіше враження, яке ти справляєш на рекрутера.

Твій лист має бути стислою, переконливою заявою, яка відображає навички, досвід і цілі. Ця заява має бути адаптована до конкретної роботи чи галузі, на яку ви претендуєте. Він також має підкреслити ваші унікальні сильні сторони та те, що виділяє вас серед інших кандидатів. Поєднання мети/мрії життя з бажанням отримати саме цю посаду — уже є вашим УТП, ти вже замотиваний більше ніж інші.

Використовуй структуру рекламного тексту: (A) «Attention» — «увага», (I) «Interest» — «Інтерес», (D) «Desire» — «Бажання», (A) «Action» — «Дія».

Обов’язково завершуйте лист вітанням (з повагою ім’я, ваші контакти).

Якщо комунікація в телеграмі чи іншому месенджері — теж не цурайтеся завершувати меседж — побажання гарного дня та вдячність за фідбек ще ніколи не було зайвим.

Усі додатки прикріплюйте посиланнями та файлами, дублюючи, бо ви не знаєте, як саме зручніше відкрити менеджерові — переходити чи одразу файлом. Усі файли докс чи презентацій переводьте в пдф-формат та слідкуйте, щоб вони не були надто важкими — ці, на перший погляд прості речі, дуже знижують ризик нервового зриву наймаючого керівника чи HR-менеджера, а відтак, одразу формуються приємні асоціації з вами загалом.

Фууух…

Ми могли б тут писати ще про структуру, шаблони, у яких програмах створювати портфоліо та де шукати нормальні вакансії… але наша копірайтерка подумала і вирішила просто дати посилання на Що? денник про рекламу

бо там уже є…

Корисний гайд «Як знайти роботу в digital без досвіду»

Гайд «Як повинно виглядати якісне резюме»

А також наші креативники від серця підбирають щотижнево актуальні вакансії до світу диджитальників України!

Job of your dream чекає на тебе!

4
2210