Як стати креативним копірайтером?

Якщо ви любите довгі розмови, скажіть, що працюєте в креативі.

І пояснюйте. Потім простими словами пояснюйте. А потім з прикладами.

Бо для людей з "нормальною" роботою ти займаєшся креативом у двох випадках:

  1. у пульсаціях натхнення пишеш маслом котиків або сансети;
  2. працюєш в умовному «Rosserys & Witchcraft» і з твого життя Бегбедер пише другу частину "99 франків". Зранку продаєш свій слоган за мільйон, обідаєш з потоком геніальних думок і просеко, ввечері тусуєшся з елітою міста (звичайно, ти знаєш усіх), потім сідаєш в еталон німецького автопрому і їдеш до свого пентхауса.

Каюсь, колись і я так думала. Але то було дуже давно.

Відтоді Ріанна не випустила жодного альбому, а я захистилась у Лінгвістичному, побувала на сміттєзвалищі, бо знімала сюжети для ТБ та пішла з SEO.

Уже півтора року я в SODA. І розумію, що таке справжній креатив.

Спочатку працювала контент-менеджеркою. Писала, погоджувала, редагувала. Постила, модерувала, давала задачі на дизайн, etc. Але всі мої дії були завчасно передбачені стратегіями. Від Tone of Voice до ритміки тексту. Від крапки до плашки. І я зрозуміла, що хочу бути не втілювачем, а креатором.

Емпіричним методом з‘ясувалось, що Всесвіт усе-таки чує наші бажання. У SODA відкрилась вакансія креативного копіра. Почались турбулентні думки, наче з «Улліса». Я вагалась, бо не мала досвіду. Бо навіщо агенції брати зелену мене, коли на ринку є готові люди? Пальці виявились рішучішими за мозок і вже писали: "Я б хотіла спробувати".

Так почалась моя історія в креативі. Це було краще за погоджений одним махом контент-план. SODA прийняла мене вдруге. Цінно до мурашок по шкірі, коли агенція зацікавлена у твоєму зростанні!

Пройшла адаптація, і прийшла практика. Перша комунікаційна стратегія. Ставлю її поруч з першим поцілунком та першим екзаменом. Коли нудить від хвилювання, але треба через це пройти гідно.

Я віддала креадиру 5 сторінок слоганів лише під один флайт. Смішно? А як вам таке? Жоден не підійшов.

Ми дійшли до того моменту, коли я маю казати: "Вчіться на чужих помилках". Наскільки тривіально, настільки й корисно:

1. Креатив не такий креативний, як ви думаєте.

Якщо здається, що креатив – це суцільна творчість, коли ваша фантазія розпласталася в шпагаті між неординарними словами та глибокою багатозначністю, сорі. Я буду тією людиною, яка скаже вам це в обличчя. Креативний копірайтинг – це калібрування стратегічної ідеї з вербальним.

2. Прийміть, що все тяжіє до спрощення.

Apple свого часу хакнула цим ринок. Залиште дієприкметникові звороти Жадану. Собі заберіть прості конструкції.

Приклад: "будинок, від якого 10 хв до метро" та "будинок-метро – 10 хв". Або знайдіть ту одиницю вимірювання, зрозумілу кожному, але унікальну в цьому контексті: "один подкаст до метро". Пам'ятайте, що кожна ідея посилюється віжуалом.

Ви володієте кількома секундами уваги ЦА. Робіть так, аби їхньому мозку було простіше вас помітити.

3. Занурюйте себе в контекст.

Розуміти тренди ≠ серфити в Тік Ток. Хоча й не без цього. Підпишіться на тг-канали, що публікують новини з маркетингу, креативу, диджиталу. Ось мої маст:

Читайте. Художку для самонаповнення. Профільне, зрозуміло чому. З такого:

  • Клотер Рапай. Культурний код
  • Тарас Береза. Слова, що нас збагачують
  • Дэн Хиз и Чип Хиз. Сделано, чтобы прилипать

4. Не думайте, що вас не зрозуміють.

Я люблю неологізми. Одне слово замість того, що вкладається у речення. Наприклад, коли я працювала над бренд-стратегією SODA, треба було містко сказати, що ми сервісні й людяні. Так з'явилося слово "содяність". Воно стало тією унікальною властивістю, якою наділена лише наша агенція.

5. Готуйте собі базу.

Наразі поруч з Longman Dictionary в мене стоїть власний. Це мій особистий словник, куди я записую фрази, словосполучення або просто слова, які беру з контексту навколо. Їх можна юзати для натхнення або забирати як є в роботу.

І не бійтеся. Коли приходить розуміння, що ви можете більше, ніж є зараз, треба стукатись. Двері знайдуться, емпірично підтверджено.


Авторка: Лактіонова Анастасія (креативна копірайтерка SODA)

2
1621