Як змінити тему профілю та побудувати чергу з клієнтів на місяць вперед? Інтерв'ю з коучем та eкcдизайнером інтер'єру Ольгою Бондар

“Класно цим блогерам. В них вже велика аудиторія, можуть робити що хочуть і їх всі підтримають”. Часте упередження, яке лунає в голові як початківців, так і досвідчених спеціалістів. Проте чи дійсно їм легше починати щось нове?

В рамках спецпроєкту “Підслухано в бізнесі” це питання я поставила ексдизайнерці інтер'єру Ользі Бондар. Вона вже втретє змінила професію, тому їй точно є чим поділитись. Тим паче, другий перехід випад на активне ведення соцмереж та зміну позиціонування в онлайн проявленні.

Що їй допомогло? Які рішення приймала? Чи змінювала профіль, щоб стартанути з новою темою? Про це читайте в новій статті.

Олю, пропоную почати зі знайомства: як ти прийшла до зміни професії? Що підштовхнуло?

Критичним мисленням активно почала цікавитись десь з 25 років. Старі переконання не працювали, все якось не так, як уявляла до цього віку. Звісно, я почала замислюватися: “А як?”, “А що?”, “Як і що міняти?”. Але тоді відповіді шукала тільки для себе. Суто “для себе” продовжувалося і в блозі. Навіть будучи дизайнером, розповідала про роботу із замовниками та мислення підприємця. І, як я завжди кажу, люди йдуть до людей. У якій би сфері ти не був експертом, ти все одно будеш подавати інформацію через призму своєї особистості.

Я ніколи не була класичним блогером. Завжди був перекіс 70 на 30 в бік експертності. Проте на той момент вже мала досвід зміни професії - у дизайн я прийшла з банківської сфери. Розповідала про це в блозі й люди зацікавлено запитували: “Як наважитись?”, “Як зрозуміти свою сферу?”, “Як не боятись?”. Я ж доносила свою думку поверхнево та через власний досвід.

Повномасштабне вторгнення сильно вдарило по системі цінностей та розумінні що і як відбувається. Я знову почала шукати відповіді для себе, тому що я надчутлива людина. Всі свої усвідомлення транслювала в блозі. В профілі була каша - дизайн, переїзд, мислення. Це ускладнювало роботу, бо старі концепції зламались, а нових ще не було.

Коучинг для мене не був “повною зміною професії”. Я вибрала його для себе, з цікавості та бажання заглибитись в цю тему. Навчання дало новий виток контенту і саме так почала вимальовуватись нова стратегія.

Весь перехід зайняв близько року. Було багато сумнівів. Один із них - залишатись у цьому профілі чи створювати новий. Я брала консультації в спеціалістів і всі, як один, казали: “Роби новий профіль”. Аргументуючи тим, що стара аудиторія може не прийняти нову тему. Будуть відписки та Instagram засуне мене куди подалі, а створити нову сторінку буде простіше. Та я цього банально не хотіла, тому залишилась на цьому профілі. Тут моя історія та жива аудиторія і це частина мене.


Коли ти почала змінювати сферу діяльності та позиціонувати себе як коуча, як змінились твої цілі та ведення соцмереж? Чи вони залишились такими ж?

Виділяю для себе три основні причини ведення профілю:

  1. У якій б сфері діяльності я не була, все одно моя головна ціль - самореалізація. Через блог я реалізуюсь як особистість. Вивчаю щось цікаве і ділюсь цим. Я отримую від цього задоволення та наповнююсь внутрішньо.
  2. Побудова особистого бренду. Це дає мені більше знайомств, пропозицій, активностей. Навіть те, що ми з тобою спілкуємось, є наслідком мого особистого бренду.
  3. Монетизація через продаж продуктів та послуг. Раніше продавала свої послуги дизайнера, зараз - коуча. Клієнти, які є зараз, просто побачили, що я йду вчитись і оформлювали в передзапис на послуги, яких ще не було. Я не оголошувала наборів та не розповідала про послуги. Гадаю, спрацювала сукупність факторів і дві попередні цілі також допомогли в реалізації третьої.

Вони такими ж і залишились.

У моєму житті є різні періоди: більш та менш активні. Проте завдяки блогу я можу це регулювати так, як хочу. Наприклад, якщо потрібно місяць упакувати клієнтами, я швидко це зроблю.

Мій перехід відбувався досить логічно. Я не змінила тематику профілю різко. Робила поступові кроки, у яких знову ж - просто показувала те, чим цікавлюсь. Аудиторія спостерігала за цим і в неї формувалася довіра, розуміння мене, мого підходу до роботи тощо.

Ти сказала, що етап переходу був кашею в контенті і отут особливо цікаво, як ти шукала ідеї, про що говорити? І найважливіше, як при цьому ти не втрачала мотивацію вести профіль? Бо інколи теж не знаю з якого боку підійти, хоча 10 років у контенті, постійно проводжу консультації і працюю з клієнтами. Поділись своїм досвідом пошуку “початку” в контенті, пошуку нових сенсів.

У мене був азарт, було цікаво гратися. Одна з моїх базових цінностей - цікавість. Вона мене теж штовхала. Якби мета була тільки продавати, то я б цього не витримала. Якби не бажання самореалізації через блог, то я б точно не витримала більше 5 років вести його.

Я ще не знала як, але хотіла. Зі своєї теперішньої позиції дала б собі пораду: “Відчепись від себе. Якщо не знаєш зараз як, то дай собі час і визнай, що тобі невідомо, що робити”. У мене була прям тривожність, бо потрібна нова шапка, стратегія. Але періоди бувають різні: десь знаєш, а десь - ні.

Для пошуку тем я багато спілкувалася з людьми. Розповідала, що відбувається в мене, що цікавить. Дивилась на фідбек у коментарях, питання в директі та створювала контент про те, що хотіли люди.

Якби в мене не було аудиторії, то я б:

  1. Ділилася своїм і запитувала. Якщо чекати, що люди напишуть самі, то цього не буде. Треба викликати в людини емоцію, відкритись першою. Шаблони не працюють.
  2. Можна піти до конкурентів і проаналізувати, який контент у них заходить, подивитись, що там люди пишуть. Порівнювала б із собою: наскільки хочу про це говорити. А також багато пробувала б. У мене й зараз є теми, які не заходять, хоча наче висока залученість і багато аудиторії. А інколи бачу, що заходить банальщина, над якою сумнівалась, розмірковувала, чи варто це робити.
  3. Найпростіші речі подавала б через призму свого досвіду. Моя думка все одно буде відрізнятись, бо я інша людина, у мене унікальний досвід. 

На етапі створення нової стратегії мені допомогли питання від однієї дівчини. Як я вже зараз розумію, це коучингові питання, але вони допомогли визначитись з темою. Рекомендую кожному мінімум раз на рік відповідати на них:

• Яка головна мета ведення профілю?
• Для чого ви хочете цим займатися? Який вклад зробити? Чим хочете запам’ятатися?
• Опишіть 4 словами свій бізнес. Який він?
• Ваша ЦА?
• Які найбільші болі аудиторії ви хочете вирішити своїм контентом?

Ще мені допомогло звуження. Всі бояться цього, але не варто. Тоді твої люди будуть тебе знаходити. Мені писали так: “Я зайшов, прочитав твою шапку профілю і зрозумів, що це прям про мене”.


Розкажи, як ти створюєш свої історії, як залучаєш увагу людей? Якими інструментами користуєшся?

По-перше, орієнтуюсь на те, що зараз цікавить людей. Їм не заходять довгі сторителінги чи складний контент. Через це я почала робити каруселі з короткими тезами. Вони класно сприймаються, тому що людині дуже зручно подивитися, зберегти.

По-друге, чіпляючі заголовки. Це класика жанру, але вона працює. І чому нею не користуються тоді? Але важливо потренуватися. У мене був допис, коли трохи перегнула. Зловила хейт. Але це теж емоція і я так почистила свою аудиторія. Ось цей допис:

Так само й зі сторис: я люблю коли повноцінно розкривається тема, а не коли каша із сухих рандомних фактів. Люди вже гірше дивляться сторителінги на 30-40 сторис. Краще зробити влучно по 3-4-5 сторис на одну тему з висновком, ніж стрибати. На мою думку, люди класно дивляться сторители до 10 сторис.

По-третє, ділитись своїм. Повторюсь, але це, на мою думку, важливо: на залучення класно впливає щирість та відкритість. Можна розповідати про свої сумніви, страхи, переживання. Не варто створювати образ “сильного і успішного”. Краще бути справжнім і люди будуть тягнутись. У мене теж не одразу була така позиція, але я навчилась.

Зараз у мене спрацювала рольова модель. Аудиторія бачить людину, яка впоралась із тим, що в неї не виходить, і вона розуміє, що ця людина може допомогти. Вважаю, що це найкращий інструмент для залучення і продажів.

Якось я звернула увагу на людей, у яких я купую. Часто було не важливо що саме, я просто купувала. Мені подобається, як спеціаліст думає, як живе, що в нього відбувається, як він з цим справляється, що в нього виходить та не виходить. Для мене в цій темі чи в цьому напрямку вона рольова модель. Завдяки моїй відкритості в контенті люди побачили в мені теж рольову модель, і продажі відбулися самі собою.

Якщо згадувати дизайн інтер'єру, то там спрацьовувало інше. Я показувала свої проєкти, розповідала, як працюю, доносила свій підхід до роботи. Дуже багато людей мене розуміли та хотіли працювати, бо я от саме так ставилась до замовників, так вирішувала проблеми. Часто показувала проблеми і як вирішувала їх.

Якщо щиро показувати весь цей бекстейдж, то це своєрідний перманентний прогрів виходить. Завдяки цьому, коли публікуєш вільні слоти на роботу, то спонукаєш людей до співпраці.

Олю, ти вже довго і активно ведеш профіль, поділись думкою, люди читають? У тебе все ж більше текстового контенту, навіть сторис більше текстом. Зараз більшість маркетологів каже, що люди дивляться тільки відео, дослідження показують, що діджитал світ рухається в бік відео. Проте, яка твоя думка, чи читають і що для цього потрібно?

Люди роблять все. Люди йдуть на енергію людини. Коли в мене була каша-малаша, то теж вирішила знімати рилси, але вони не зайшли. Це було через силу. Люди відчули це. Цю штучність видно. Спеціалісти копіюють одне одного, створюють шаблони, і це не працює. Видно, як людина мучиться, коли знімає ті рилси чи робить те, що їй не подобається.

Я вважаю, що і довгі дописи працюють, і рилси працюють, якщо людина кайфує від цього.

Мені теж постійно всі розповідали, що треба і особистий блог вести, і розмовні сторис знімати. Я нічого не знімаю і в мене все нормально. Я обираю те, що підходить мені.

Так само можу сказати, що Instagram не всім потрібен. На консультаціях часто відмовляла дизайнерів від ведення соцмереж, направляла їх в інші інструменти. Зараз ми з командою будемо створювати профіль для застосунку і ним будуть займатися спеціалісти. Ймовірно, будуть робити все за “правилами”. Але якщо кажемо про особистий профіль, то варто відштовхуватись від себе.


Якби ти могла отримати одну пораду від себе з майбутнього, щоб ти зараз сказала собі, коли почала змінювати сферу та тематику профілю?

В мене одразу декілька порад:

  1. Дізнатись всі варіанти та зважити всі варіанти. Послухати свої відчуття та зрозуміти, де мені внутрішньо буде комфортно. Я пішла глобально не найпростішим шляхом, але в той момент я пішла за відчуттями.
  2. Прийняти це рішення і відчепитися від себе. Якщо щось піде не так, то завжди можна передумати і це окей. Якщо почав змінювати і щось не заходить, то можна піти на інший профіль чи повернутись до попередньої теми. Це нормально.
  3. Люди будуть відписуватися. Тому найкраща порада: просто сказати, як все є насправді. Ті, хто не ваші люди, і так відпишуться.
  4. Якщо змінювати тему в блозі, то одразу шукати способи для просування. Бо великі відписки дуже б’ють по моральному стану. У мене теж так було. Коли почала просувати нові дописи, люди підписувалась і одразу з полегшення видихнула. 

2
1583