Яка світлина буде на книжковій новинці? Талановиті українські фотографи

Сильний портрет показує характер людини, у її очах відбивається історія. Зняти такий портрет ― справжня майстерність. Видавництво ArtHuss готує до друку книгу «Як знімати неймовірні портрети». Ми хочемо вшанувати наших фотографів і зробити книгу актуальним фіксатором нашої історії.

Ми обрали роботи чотирьох фотографів, які висвітлюють події війни і показують сильних, надихаючих людей. Видавництво ArtHuss оголосило у соцмережах опитування читачів щодо обкладинки. І звісно ж, розповідаємо більше про кожного митця.

Крістофер Очіконе

Крістофер Очіконе закінчив Фордгамський університет за спеціальністю історія, встиг попрацювати вчителем у Польщі та Італії. Проте потім освоїв програму документального кіно та фотозйомки у Міжнародному центрі фотографії (Нью-Йорк), брав участь у майстер-класах Едді Адамса і Missouri Photo Workshop. Відтоді його роботи регулярно публікуються у NY Times, Washington Post, The Wall Street Journal, Bloomberg та інших впливових виданнях. Також фотограф є членом гільдії Visura. Крістофер проживає в Україні з 2014 року, розмовляє українською та документує події війни.

Світлина, що бере участь у опитуванні та має шанс потрапити на обкладинку книги «Як знімати неймовірні портрети» ― це портрет Анастасії Тихої, яка евакуювала собак з інвалідністю

Сам Крістофер Очіконе про події у місті відгукується так: 

Ви можете побачити весь спектр людського досвіду в Ірпіні. З 5 березня тут точилися запеклі бої. Я чув десяток повідомлень з перших вуст про безладну стрільбу російських танків по житлових будинках, навіть після того, як вони вказали, що в їхніх будинках немає військових цілей. У мене ця атмосфера страху, жінка виходить і вона приносить собак-інвалідів із притулку в безпечне місце. Потім завертаєш за ріг, а на вулиці під картоном лежить тіло вбитого цивільного. далі дитина сидить в автобусі в очікуванні евакуації, українські солдати чекають під мостом на допомогу евакуйованим, мертвий російський солдат у парку. нарешті, на вокзалі є люди, які втекли з Ірпеня...

Марта Сирко

Львівська фотографка Марта Сирко найбільше полюбляє створювати портрети та художні світлини. Діапазон її творчості охоплює фешн фотографію та кінематографічні образи, підводну зйомку... Вона майстерно працює з природним та студійним освітленням. ЇЇ представляє Frenchman gallery. Марта почала займатися фотографією після вивчення історії мистецтв, а перші серйозні фото почала знімати у 16 років. У одному з інтерв’ю вона сказала: 

Коли у мене не було грошей, я все ж вирішила ризикнути і орендувати невеличку студію. Мені доводилося доволі важко у перший рік роботи, проте згодом я придбала нову камеру: це дозволило мені знайти свою фотографічну естетику». Та навіть додавала: «Я втікала з уроків, щоб мати змогу більше фотографувати».

На обкладинці нашої книжкової новинки може опинитися фотографія вагітної жінки у жовто-блакитних кольорах, якою Марта поділилася у соцмережах після того, як росіяни скинули бомбу на пологовий будинок у Маріуполі). У дописі Марта закликала НАТО закрити небо над Україною та висловила почуття постраждалим.

У світлинах фотографки завжди присутня чуттєвість, емоційність та пластичність рухів. У інтерв’ю для Аfishalviv Марта Сирко виділила 5 правил успішного портрету:

  1. Має бути контакт. Необхідний зворотній контакт: якщо відкрита я - значить і до мене людина відкриється.
  2. Людина, яку фотографуєш, має бути приємною тобі. По-перше - у спілкуванні. Тому що коли мені хамлять - я вже не хочу знімати.
  3. У спілкуванні має бути взаєморозуміння і простота - без на “ви” і “перепрошую”, адже це не придає легкості атмосфери.
  4. Фотографувати треба розуміючи, що ти робиш, а не просто клацати.
  5. Має бути естетичне задоволення від процесу.

Андрій Котлярчук

Андрій народився у Києві, здобув вищу освіту біолога, а потім вирішив вивчати мистецтвознавство. Зараз він успішний фотограф з досвідом 35 років, який вдало поєднує у своїй творчості національні мотиви, класичну фотографію та враховує сучасні тренди. З 2012 року Андрій є членом Королівського фотографічного товариства Великобританії. Він знімає тільки на плівку, вважає, що основна робота фотографа має відбуватися до і під час фотографування, а не на обробці після.

Коли у 2014 році почалася війна на Донбасі, Андрій Котлярчук відправився на передову, фотографувати захисників України. Він створив серію робіт «Добровольці», всього зняв 1300 кадрів, 300 увійшло до альбому, який зайняв 1 місце на конкурсі "Книга року". Андрій Котлярчук не фотографував воїнів у мирному житті, адже хотів зафіксувати їхні очі та емоції. Фотограф ділиться

2016 рік я запам’ятаю надовго. Поїздки в АТО, я думав, що звідси вже не вийду, пригода за пригодою. Військовій поліції, яка мене возила, заборонили камуфляжні машини, і ми по степу їздили двома білими – наче мухи в сметані. По нас міномети постійно відпрацьовували… Приїздиш на "О", в окопи, починається "двіж", зйомки, цікавість, а з того боку за всім спостерігають – снайпери, гранатометники. За п’ять років я більше півроку провів в окопах, фотографуючи людей.

Світлини, що беруть участь у опитуванні та мають шанс потрапити на обкладинку книги «Як знімати неймовірні портрети» ― це 3 портрети із серії «Добровольці».

Книга «Як знімати неймовірні портрети» друга з серії книг від фотографа Генрі Керола. Раніше ми вже видали «Як знімати неймовірні фотографії» зі світлиною українського фотографа Дмитра Богачука. Тоді ми так само запитали у читачів, яка фотографія подобається більше: з човном чи автобусом. І відповіді розділилися, жодна не переважала, тож ми видали книгу з двома варіантами обкладинки.

Ми цінуємо думку читачів. Ми разом формуємо історію видавництва і хочемо вшановувати наших митців-фотографів. Залишайте вашу думку, яка світлина має опинитися на обкладинці книги «Як знімати неймовірні портрети» у коментарях до нашого допису в Інстаграм

2480