ЯКЩО У ЛІДЕРА НЕМАЄ СЕЛФ-БРЕНДУ, ВІН НЕ ІСНУЄ

З назви статті цілком зрозуміло, про що зараз піде мова. Звертаємо вашу увагу на те, що ми поговоримо саме про бренд лідера/керівника. Але навіщо лідеру/керівнику бренд, він уже лідер? Цілком резонне питання.


По-перше, він виділить вас серед маси інших у даному сегменті, а по-друге, постійно стимулюватиме працювати над собою: шукати точку диференціації, займатися позиціонуванням, залишатися лідером, будь-що, завжди мати цінність для соціуму.

А тепер — суто маркетинг.

Керівник має справу з двома сегментами ринку: внутрішній та зовнішній

Внутрішній сегмент та під-сегменти:

✓ Керівництво лідера / керівника, або стейкхолдери (інвестори, власники бізнесу, керівники керівника)

✓ рівні в ієрархії керівники

✓ команда (пропоную відходити від слова «підлеглі»)


При роботі з внутрішнім сегментом необхідний чіткий системний підхід з деякими особливостями в роботі з під-сегментами:

Зрозуміти потреби: що потрібно стейкхолдерам у вашій особі (доведення справ до кінця, об’єднання ряду команд, криза-менеджмент, досягнення результатів, генерування ідей), що потрібно рівним в ієрархії керівникам (допомога у просуванні проекту, зонтичний бренд при досягненні загального результату ряду команд), що потрібно команді (кар’єрне зростання, стабільна зарплата, страх самотності). Найпростішим способом у розумінні потреб є — запитати свою цільову аудиторію.

Розбудувати стратегію взаємодії та знайти відповіді на важливі для селф-бренду запитання:

✓ сформулювати цінність у вигляді USP (Унікальної Торгової Пропозиції), виходячи з потреб ЦА

✓ підтверджувати USP щоденними справами, проєктами — дотримуватися позиціонування у вибраному сегменті

✓ Вибрати комунікаційну стратегію: Що говорити? Що показувати? В якому вигляді? Коли? З якою частотою? Який спосіб впливу є прийнятним? Як працювати з командою індивідуально? Як працювати з командою загалом?

✓ Відкривати «блакитний океан», рухатися вперед: Що читати? Де черпати ідеї? Чим надихатися? Що застосовувати у роботі? Який напрямок задати команді?

✓ Робити регулярний бенчмарк-аналіз (порівняння себе з іншими, такими ж лідерами / керівниками як усередині компанії, так і поза нею за всіма вищеописаними параметрами), робити висновки, якщо потрібно, вдаватися до ребрендингу, репозиціонування

Зовнішній сегмент, або соціум

Починаємо з розбудови стратегії та пошуку відповідей на «глобальні» питання:

Навіщо вам бренд на зовнішньому ринку: Ви не бажаєте більше розсилати резюме під час пошуку роботи? Ви хочете слави за межами компанії? Ви хочете перейти на новий рівень у своїй кар’єрі? Ваш варіант.

Проведіть дослідження ринку (проводьте його регулярно): Хто є брендом у вашому сегменті сьогодні? Яка історія успіху? У чому цінність ринку? З якими цільовими аудиторіями працює? Яка стратегія спілкування?

Хто ваша цільова аудиторія: Такі самі лідери/керівники у сусідніх компаніях/бізнесах? Команди із сусідніх компаній/бізнесів? Підростаюче покоління, з яким хочете ділитися практичними знаннями? Інвестори або нетворк, тому що ви хочете піти у власний проєкт? Ваш варіант

✓ У чому ваша цінність для ЦА? Сформулюйте USP (буде вашим мотто)

Позиціонуйте себе, або розкажіть, чому ви кращі за інших

✓ Ви — «блакитний океан»? Якщо ні, то як можна ним стати?

Продумайте комунікаційну стратегію: Як ви поєднаєте те, що робите всередині компанії та те, про що хочете розповісти ринку? Як ви будете взаємодіяти з ЦА? Оновлювати профіль у соціальних мережах? Писати статті? Виступати на семінарах/конференціях? Проводити тренінги? Писати книжки? Публікуватися в ЗМІ-лідерах? Проводити консультації? Робити круглі столи? Вести блог? Ваш варіант.

Регулярно робіть бенчмарк-аналіз. Якщо потрібно, вдавайтеся до ребрендингу та репозиціонування.


Селф-бренд сьогодні — це must, і ця істина навіть не обговорюється. Залишилося визначитися зі стратегією, цінностями, тактикою взаємодії з ЦА, а також із внутрішньою готовністю, дисципліною та сталістю свого прояву.


P.S. Виходячи з усього вищеописаного, у лідера/керівника не залишається часу робити щось руками. Він і не винен. Для цього він має команду професіоналів. Винятки, у яких керівник «закатає рукави», звісно, будуть. Але це винятки, внаслідок яких усе вищезгадане буде змушене дещо припинитися.


Юлія Андрющенко, засновниця та СЕО Kameneva Agency та першого Telegram-каналу про аграрний маркетинг

836