180 тисяч нових робочих місць: як змінилася українська ІТ-індустрія за 5 років — дослідження BRDO

Навіть на тлі війни експорт ІТ-послуг становив 13% від сукупного експорту України у 2022 році. Загалом наша країна експортувала ІТ-послуг більше, ніж руд, металів, продуктів машинобудування або олій. Як змінилася ІТ-галузь за 5 років з’ясували аналітики BRDO.

ІТ-експорт за 5 років зріс на 5,1 млрд дол. США й зростає далі попри війну. За прогнозом, у 2022 році він становитиме 7,6 млрд дол. США, що є втричі більшим, ніж показник 2017 року.

У 2022 році у галузі працюють 331 тисяча фахівців. За 5 років ІТ-індустрія створила понад 180 тисяч робочих місць.

Київ, Харків і Львів й надалі є лідерами у кількості ІТ-працівників. Швидко зростають й менші регіональні ІТ-спільноти. Так, найшвидші темпи показують Тернопіль й Івано-Франківськ – у цих містах кількість зайнятих в ІТ зросла на 185% і 171% відповідно. Не відстає й центр України – у Полтаві й Кропивницькому також активно створюються робочі місця в ІТ.

Популярність ІТ-галузі зростає і серед вступників. Кількість вступників-бакалаврів на компʼютерні спеціальності становила 30 тисяч у 2021 році й зросла на 48% у порівнянні із 2017 роком. Найпопулярнішими спеціальностями є компʼютерні науки, інженерія програмного забезпечення, компʼютерна інженерія, а також кібербезпека.

Ще до повномасштабного вторгнення Урядом України був створений особливий правовий режим для ІТ-компаній під назвою Дія City. Він надає розширені можливості щодо оподаткування, форм наймання співробітників та захисту авторського права. Ухвалення рішень щодо резидентства продовжилось і після початку повномасштабної війни – уже 28 лютого чотирьом компаніям було надано цей статус. Наразі резидентами Дія City є 379 компаній.

«Українська ІТ-індустрія показала неймовірне зростання за 5 років. Як з точки зору експорту, так і з точки зору нових робочих місць. Навіть під час війни галузь зростає й далі. ІТ-індустрія стала одним з основних факторів економічного розвитку України та економічної безпеки під час війни», — прокоментував Ігор Самоходський, керівник сектору «ІТ та Телеком» BRDO.

Повну презентацію можна завантажити за посиланням.

Джерело: BRDO

405
CASES
Україна, Київ