Чому варто прочитати книгу «Дизайн для кращого світу: Значущий, стійкий, орієнтований на людство»

Видавництво ArtHuss випускає нову книжку «Дизайн для кращого світу: значущий, стійкий, орієнтований на людство» Дона Нормана.

У книзі автор проводить глибокий аналіз етики сучасного дизайну та визначає ключові виклики, які стоять перед нами у відносинах зі штучністю, освітою, перевиробництвом та штучним інтелектом.

Дон Норман переконаний, що сучасний світ переживає період безладу та хаосу. Він підкреслює, що людство здатне впливати на цей хаос, змінюючи власні патерни поведінки та мислення. «Дизайн для кращого світу» пропонує новий спосіб осмислення нашого місця в складній та глобальній системі.

«Щоб зрозуміти цю систему, ми маємо також опанувати її історію, оскільки нинішній стан нашої системи залежить від шляху, який ми обрали, і значною мірою визначається її історією. Тож ми повинні змінити самі основи нашого існування і нашого способу життя на цій землі. Лише визнавши, що багато ідей і речей, які ми сприймаємо як належне, є штучними конструкціями, створеними людьми, які жили до нас, ми можемо почати все з чистого аркуша», – описує Дон в книзі.

Дон Норман, директор Лабораторії Дизайну в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго, має великий досвід в області дизайну, ергономічного проєктування та когнітивної науки. Також Норман працював в Apple спочатку як архітектор досвіду користувача, а пізніше став віцепрезидентом групи передових технологій компанії. Business Week назвали його одним із найвпливовіших дизайнерів. Він відомий своїми книжками «The Design of Everyday Things» та «Living with Complexity», що перекладені 20-ма мовами.

У книжці «Дизайн для кращого світу» Дон пропонує змінити вектор людської поведінки на три основні теми: значущість, стійкість та орієнтованість на людство. Він визначає економічні метрики, які сприяють шкідливим ефектам комерції та виробництва, і пропонує переосмислення того, що ми вважаємо важливим у житті.

«Дизайн для кращого світу» розкриває відповіді на питання про те, що ми робимо не так, і надає чіткі аргументовані пояснення та інструкції, як змінити ситуацію. Завдяки своєму досвіду, автор наштовхує читачів на думки, як запроваджувати зміни, що для цього потрібного зробити і як забезпечувати при цьому успішну економіку.

«Іншими словами, вони [дизайнери, уряди, промисловості, – прим. ред] повинні наголошувати на якості життя, а не на грошових винагородах, та відхиляти шкідливі економічні метрики. Тільки так, він переконує, ми зможемо вижити у поточних екологічних та економічних кризах», – рецензує журнал Nature. 

  • Купуйте книгу Дона Нормана «Дизайн для кращого світу» на сайті видавництва ArtHuss за передзамовленням.
  • Отримайте гарантовану знижку 15% на книги ArtHuss за промокодом «cases»
451