Дискусія про феномен волонтерства між українськими та французькими професіоналами

13 жовтня, відбувся передпоказ документального фільму «Хранителі» в пристуності режисерки Олени Грозовської.

Про що фільм? Марʼяна Перебенесюк, модераторка заходу, описала його сюжет: «Культовий сучасний письменник Сергій Жадан, учасники джаз-гурту GrozovSka Band, директор регіонального музею та галеристи Дарія Добріян та її чоловік. 24 лютого їхні життя перевертаються з ніг на голову: творці і хранителі української культури в мирний час шукають своє місце в умовах війни, яка має на меті саме її знищення».

Після передпоказу відбулася дискусія про феномен волонтерства в Україні та за її межами, який не просто набрав обертів з початком повномасштабного вторгення в Україну, а став невід'ємною частиною шляху до перемоги. Його учасники із Франції і України — кожен у своїй ролі «хранителя» поділився досвідом діяльності задля збереження культури та спадщини. Учасники дискусії — Марина Вознюк, співачка а волонтерка у Франції; Домінік Долмью, директор театру Théâtre dans la Forêt, який перекладає твори українських класиків та сучасників та ставить пʼєси на їх основі; Марʼяна Перебенесюк, активістка у Франції; Олена Грозовська, фротвумен джаз-гурту та режисерка та Дарія Добріян, PhD та очільниця київського музею "Духовні скарби України". 

Проєкт «Українська Весна» є ініціативою Українського інституту в партнерстві з посольством України у Франції, здійснюється за підтримки Благодійного фонду Dofa Fund та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Мета Української весни — забезпечити якісний український контент у французькому експертному культурному полі, розширюючи фахові дискусії щодо історії та культури України, спростовуючи пануючі хибні уявлення французів про Україну різними засобами культури і мистецтва.

Більше інформації про ініціативу за посиланнями на Instagram, Facebook та Linktree.

867