Конференція «Філософія Григорія Сковороди» від Тараса Лютого в Парижі

27 жовтня Тарас Лютий, сучасний український філософ на конференції, ініційованої Українською Весною, заглибив авдиторію Парижу в світ, філософію та життя Григорія Сковороди. Зустріч відбулася за підтримки Inalco Інституту Східних Мов та була блискуче підготовлена і змодерована Іреною Листопад.

Григорій Сковорода є одним з центральних образів української філософії та літературі. Чим важливі такі центральні образи? Вони визначають український етос, думку, окреслюють минуле та підказують майбутнє.

Творчість філософа припадає на період руйнування, занепаду світу, а для контексту України – це русифікація через насильницьке насадження російської культури, зросійщенням відсотка еліти тощо. Однак, Сковорда зміг відтворити українськість попри зовнішні перепони: він використовував варіацію української мови у творах, замість насадженої російської, самоідентифікував себе як тогочасний українець та став лейтмотивом українського бароко.

Такі жести заклали фундамент для інсталяції та розвитку української думки.

Тарас Лютий зазначив про важливість ознайомлення та дослідження генези, форми, змісту творчості Григорія Сковороди, адже це наближає вас до розуміння українців як народу, історичних умов розвитку культури та думки. 

Конференцію реалізовано проєктом Українська Весна, що є ініціативою Українського інституту в партнерстві з посольством України у Франції, здійснюється за підтримки Благодійного фонду Dofa Fund та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Мета Української весни — забезпечити якісний український контент у французькому експертному культурному полі, розширюючи фахові дискусії щодо історії та культури України, спростовуючи пануючі хибні уявлення французів про Україну різними засобами культури і мистецтва.

Більше інформації про ініціативу за посиланнями на Instagram, Facebook та Linktree.

1009