Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку відкрив виставку з роботами митців, які народилися в Україні

Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку створив окрему експозицію Gallery 507: In Solidarity, в межах якої зібрали картини, принти, скульптури та фотографії митців, що народилися в Україні. Серед них — Луїза Невельсон (Переяслав), Соня Делоне (Градизьк), Казимир Малевич (Київ), Джанет Собель (Катеринослав), Weegee (Золочів), Василь Єрмілов (Харків), брати Бурлюки (Харківська губернія) та інші.

«У цій галереї представлена добірка робіт, створених протягом минулого століття митцями, які народилися на території сучасної України. Хтось провів свої роки становлення в Києві, а хтось вирушив у далекі місця — до Москви, Берліна чи Парижа — приєднавшись до найсміливіших авангардів свого часу. Ряд художників, багато з яких єврейського походження, знайшли безпечний притулок від переслідувань у Нью-Йорку. Представлені роботи відображають широкий спектр підходів: від абстракції до репрезентації, від механічного до ручної роботи, від повсякденного до містичного. Ми зібрали їх разом у цей час, щоб висловити солідарність з народом України та вшанувати його», — зазначає команда Музею.

Частиною виставки також став вірш Сергія Жадана зі збірки «Новий правопис» 2020 року. Його опублікували українською мовою та англійскою (переклад Джона Хеннесі та Остапа Кіна).

Чистину робіт можна подивитись на сайті Музею.

Джерело: DTF Magazine

1719
CASES
Україна, Київ