На «Суспільне Культура» вийшов документальний фільм про мозаїку Маріуполя

На телеканалі «Суспільне Культура» вийшла друга частина документального проєкту Надії Миколаєнко «Жевріння. Дерево життя». Фільм розповідає про українське монументальне мистецтво радянського періоду в Маріуполі.

«Зараз Маріуполь — відкрита рана. Але для мене він лишається живим, вітальним і в майбутньому обов’язково вільним. Уперше я була в Маріуполі під час зйомки фільму. Він мене здивував своєю живістю, розвинутою інфраструктурою, громадськими просторами й відкритими людьми», — розповідає режисерка Надія Миколаєнко.

Історію мозаїк Маріуполя переповідає дослідник монументального мистецтва і фотограф Станіслав Іванов: «Місто я почав фотографувати навіть раніше, ніж став професійним фотографом. І спонтанно я відзняв половину тих мозаїк, що потім увійшли до книги «Усі відтінки маріупольських мозаїк».

Основну частину проєкту знімали в Маріуполі у грудні 2021 року, до повномасштабного вторгнення росії. Для ілюстрації подій після 24 лютого використали фрагменти з бази фотоагентства Getty Images й архівні фото героя.

Проєкт доступний до перегляду на YouTube-каналі «Суспільне Культура».

Джерело: Суспільне Культура

436
CASES
Україна, Київ