Національна галерея Лондона змінила назву картини «Російських танцівниць» Деґа на українських

Національна галерея Лондона змінила назву роботи Едґара Деґа «Російські танцівниці» на українських. Команда галереї коментує, що поштовхом для перейменування стали численні звернення від українців у соцмережах.

Ukrainian Dancers, Hilaire-Germain-Edgar Degas, © The National Gallery, London

Однією з ініціаторок стала українська художниця і дизайнерка Маріам Наєм: на своїй сторінці в Facebook Маріам повідомила, що написала листи в три музеї, колекції яких містять цю серію робіт художника, і попросила виправити помилки та перейменувати картини.

«Назва цієї картини була предметом обговорення впродовж багатьох років і висвітлюється в науковій літературі, — каже прессекретар Національної галереї. — Проте протягом останнього місяця ми зосередили на ній більше уваги через поточну ситуацію в країні. Ми вважаємо, що настав відповідний момент оновити назву картини, щоб краще відобразити тему картини».

«Українські танцівниці» Деґа — це пастель, що була створена в 1899 році. На ній зображено трупу танцівниць, від виступу якої в Парижі художник був просто в захваті. Стрічки у волоссі танцівниць – характерного блакитно-жовтого кольору, подібно до українського прапора; такого ж кольору гірлянди, які вони несуть. 

Джерело: Vogue Ukraine

2014
CASES
Україна, Київ