Український Оскарівський Комітет назвав фільм, що братиме участь у відборі на Оскар 2023

Український Оскарівський Комітет завершив приймання заявок на участь у відборі на премію Оскар 2023. Цьогоріч у відборі на Оскар братиме участь лише один фільм. Це картина «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач.

Драма «Клондайк» розповідає про збиття малайзійського пасажирського Боїнга MH17 17 липня 2014 року у небі над Донбасом. Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак.

Головну роль у фільмі виконала акторка театру та кіно Оксана Черкашина (Погані дороги), а також Сергій Шадрін (Чорний ворон) і Олег Щербина (Черкаси, І будуть люди).

Стрічка спільного виробництва України та Туреччини вперше була показана на фестивалі незалежного кіно у Санденсі та отримала приз за Найкращу режисуру. На Берлінському кінофестивалі картина була представлена у програмі Panorama й отримала одразу два призи — Екуменічного журі та Глядацьких симпатій.

Наступним кроком Український Оскарівський Комітет перевірить фільм на відповідність вимогам Американської академії та офіційно оголосить кандидата, що змагатиметься за право потрапити спочатку до довгого листа, а далі і короткого листа премії Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Джерело: НВ

446
CASES
Україна, Київ