«ВАРТО» «роззброюється»: наш перший масштабний ребрендинг

Глобальне переосмислення айдентики відбулося вперше за останні 12 років. Над оновленням дизайну працювали спільно з Bulanov Buro.

Агенція комунікацій «ВАРТО» працює на українському ринку маркетингу та піару з 2005 року. За ці 17 років в історії агенції відбулося багато подій: зміни в команді, переїзди в різні офіси, запуск нових послуг та продуктів для брендів. Разом з клієнтами агенція пройшла крізь всі виклики та кризи: Всесвітню економічну кризу, Революцію Гідності та початок російсько-української війни у 2014 році, пандемію та повномасштабне вторгнення росії в Україну. Дизайн лишався єдиною незмінною складовою, але настав час переосмислити і його.

«Роззброєння» логотипу

Попередній логотип агенції — поєднання мозку та гранати, — у 2010 році розробив Роман Шостя, дизайн-партнер команди «ВАРТО».

Зазвичай, коли нові люди бачили наш логотип на візитках під час знайомства, реакція була: «Вибух мозку! Вау!». І для клієнтів цей логотип асоціювався з вибухом креативних ідей та рішень, які пропонувала наша команда. Коли цей логотип тільки створювався, ми навмисно закладали такі бойові, динамічні сенси. Водночас зараз цей звичний для нас символ набув болючого сенсу й асоціюється не з вибухом креативу, а з тою травмою, яку переживають всі українці. Це стало одним з основних мотивів зміни айдентики. Ми активізували роботу й у напрямку міжнародного партнерства, і вирішили, що представляти нашу країну маємо без гранат та вибухів, що саме слово «ВАРТО» — автентичне, українське, змістовне — цілком заслуговує бути самостійним символом, який ми будемо просувати поза межами України, розповідати іноземним партнерам про його значення та цінність для нас

Наталя Холод, засновниця та СЕО агенції «ВАРТО»

Ми підтримали ідею команди агенції і змістили акцент на слово «ВАРТО» — адже це одночасно і назва агенції, і заклик: варто працювати, варто створювати, варто креативити. Таким чином, агенція отримала новий, вже повністю шрифтовий логотип. Команда бюро розробила його разом з професійним шрифтовим дизайнером Кирилом Ткачовим. Логотип може виглядати простим, але тільки на перший погляд: він дуже вивірений, стриманий, виразний, в ньому немає нічого зайвого, але він точно запам’ятається своєю лаконічністю та звучністю.

Дмитро Буланов, дизайн-директор Bulanov büro

Нова айдентика та її складові

Bulanov büro розробили для агенції «ВАРТО» дизайн-систему та гайдлайн, який дозволить ефективно використовувати всі запропоновані рішення. Зокрема, доповненням до логотипа стала яскрава кольорова гама, призначена для того, щоб розбавити серйозність і мінімалістичність шрифтового рішення та додати акценти.

Айдентика від логотипа до кольорової гами й супутньої графіки поєднує в собі два настрої: міцність, аналітичність, виразність — як експертиза агенції, її багаторічний досвід роботи, потужний професійний бекграунд, та людяність, живі емоції, креативність — як символ динамічної команди агенції та їхніх креативних ідей. Це мікс business і human складових

Дмитро Буланов, дизайн-директор Bulanov büro

Команда обрала простоту, чистоту та самодостатність дизайну як основні принципи для створення нової айдентики. Тож в основні графіки використали прості геометричні фігури: прямокутник, трикутник, квадрат, коло — символи фундаментальності та стійкості. Запропоновані рішення створюють простір для масштабування дизайн-системи та різного підходу до використання елементів. Таке рішення, на думку дизайнерів, буде лишатися актуальним навіть з плином часу. 

991