Видавництво «Основи» випустило переклад книги «Свідомість Дзен. Свідомість початківця»

Видавництво «Основи» випустило переклад книги одного із найвпливовіших духовних вчителів двадцятого століття та батька-засновника Дзену в Америці Сюнрю Судзукі «Свідомість Дзен. Свідомість початківця».

Для більшості читачів ця книжка стане прикладом того, як майстер дзен розмовляє і вчить. Стане інструкцією щодо практикування дзену, життя за принципами дзен, тими настановами, що уможливлюють практику дзен. Будь-якого читача ця книжка заохотить осягнути власну природу, власну свідомість дзен.

На момент прибуття Судзукі Роші до Сполучених Штатів дзен став гарячою темою серед деяких груп населення, особливо серед бітників. Дуже впливовими були кілька книг про дзен і буддизм Алана Воттса. Історія Сузукі почала поширюватися серед бітників завдяки Інституту мистецтв Сан-Франциско та Американської академії азіатських досліджень, де колись був директором саме Алан Воттс. Дзен-священик Вако Кадзуміцу Като зробив декілька презентацій в Академії та попросив Судзукі приєднатися до заняття з буддизму, яке він проводив там. А у Сузукі було давнє бажання викладати дзен для західних людей, про що він думав ще після зустрічі з британкою в Японії, коли він був юнаком.

Він побачив, що у американців свідомість початківців, що вони практично не мають упереджень щодо дзену, що вони доволі відкриті й переконані, що дзен може допомогти їм у житті. Він побачив, що їх сприйняття може дати їм справжнє дзен-буддистське життя. Судзукі Роші представляє основи — від деталей пози та дихання в дзадзен до сприйняття недвоїстості — у спосіб, який не тільки надзвичайно зрозумілий, але й резонує з радістю розуміння від першої до останньої сторінки.

Видання здійснено за підтримки Антона та Євгенії Борзових та Sunflower Fund.

1061