Виставка Алевтини Кахідзе «Покоління жінок і рослин» в Парижі

Виставка української мисткині Алевтини Кахідзе (1974, Жданівка, Донецька область) «Покоління жінок і рослин» відкрилась в Українському Культурному центрі та продовжиться до 27 жовтня. 

«Виставка презентує роботи, виконані у різних медіумах: графіка, відео, текстиль, гербарій, артбук. Усі ці твори об’єднує тема, над якою авторка працює вже здавна – інвазійні види рослин. Алевтина в них знаходить аналогії процесів, які відбуваються і в людському суспільстві. У людській цивілізації, як і у світі рослин, інвазія стається раптово, але щоб позбутися її наслідків потрібно багато часу.

На прикладах своєї особистої історії, історії своїх матері та бабусі — поколінь жінок, яким довелося жити та намагатися виживати у воєнний час, мисткиня розповідає про зв’язки поколінь»,Соломія Савчук, кураторка виставки.

23-го вересня відбулись знайомство та розмова з Алевтиною Кахідзе про виставку, політику та силу мистецтва.

«Алевтина — цілісна особистість, повністю завершена і те, що вона створює, ґрунтовно вивчає. Вона передає свої думки в різних стилях та матеріалах, в яких простежується одна тема, що має паралелі до теперішньої війни.

Чітка алегорія з інвазійними рослинами дає зрозуміти, що ці рослини коли живуть у своєму середовищі — корисні й неагресивні. Проте коли вони потрапляють не у свою рідну землю — починають бути загарбниками й знищувати локальні рослини. Ця паралель як ніколи актуальна на сьогодні», — відвідувачка виставки.


Проєкт Українська Весна є ініціативою Українського інституту в партнерстві з посольством України у Франції, здійснюється за підтримки Благодійного фонду Dofa Fund та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Мета Української весни — забезпечити якісний український контент у французькому експертному культурному полі, розширюючи фахові дискусії щодо історії та культури України, спростовуючи пануючі хибні уявлення французів про Україну різними засобами культури та мистецтва.

Більше про ініціативу — на сторінках Instagram, Facebook та Linktree.

528